Teknoloji

iPadOS 16.2 beta sürümü Sahne Yöneticisi için harici ekran desteği ve Freeform gibi yenilikleri ilk kez gösteriyor

ipados 16.2 beta

Apple, Sahne Yöneticisi özelliği dahilinde sunmayı vadettiği harici ekran desteğini iPadOS 16’da sunmaya yaklaşıyor. 9to5Mac tarafından verilen habere göre Apple; iOS 16.1, iPadOS 16.1, macOS 13 Ventura ve tvOS 16.1’i yayınladıktan sadece bir gün sonra iPadOS 16.2 beta sürümünü geliştiricilere yayınladı ve sözü edilen özelliği de beta sürümüne dahil etti.

Apple, Sahne Yöneticisi’ni geçtiğimiz haziran ayında WWDC’de ilk kez duyurduğunda, başlangıç aşamasında bunu M1 çipli iPad’lerle sınırlamıştı ve eski çiplerin bunu desteklemek için yeterli güce sahip olmadığını iddia etmişti. Şirket, kullanıcıların eleştirileriyle karşılaştıktan sonra bu karardan geri adım atsa da, Sahne Yöneticisi’nde harici ekranlar için desteği sadece M1 çipli iPad’ler için ayırmaya devam etti. Bu özellik, iPad’inizi harici bir ekrana veya Mac’e bağladığınızda size daha fazla çalışma alanı sağlar. Apple, 6K’ya kadar çözünürlükleri desteklediğini ve her ekranda dört adede kadar uygulama açmanıza izin verdiğini söylüyor.

Sahne Yöneticisi, Apple’ın iPad’i aynı anda birden fazla görevin yerine getirilebildiği bir cihaz hâline getirme yolunda önemli bir adımdır. Tüm pencerelerinizi otomatik olarak düzenlemesi ve uygulamalar arasında geçiş yapmayı kolaylaştırması bekleniyor. Daha önce yayınladığımız iPadOS 16 ön inceleme içeriğine nazaran, en son yayınlanan iOS 16.1’de bu özellik çok daha düzgün çalışıyor gibi görünüyor. Özellikle iPhone’a göre optimize edilmiş uygulamaların iPad’lerde çalıştırılmasında daha iyi bir deneyim vadediyor.

iPadOS 16.2 ile Freeform da gelecek

iPadOS 16.2 beta, Sahne Yöneticisi’nde harici ekran desteğine ek olarak, Apple’ın WWDC’de tanıttığı diğer çoklu görev özelliklerinden biri olan Freeform’u da içeriyor. Bu beyaz tahta uygulaması, başkalarıyla tek bir tuval üzerinde iş birliği yapmanıza olanak tanıyor. Apple Pencil kullanarak not alabilir; PDF’leri, resimleri veya web bağlantılarını paylaşabilirsiniz. Apple tarafından belirtildiği gibi, uygulamayı kullanırken FaceTime aracılığıyla bir ekiple iletişim kurabilir ve Mesajlar içindeki bir mesaj dizisinde tuvalde yapılan tüm değişiklikleri takip edebilirsiniz.

MacRumors‘a göre iOS 16.2, iPadOS 16.2 ve macOS Ventura 13.1 beta sürümleri, Apple’ın başlangıçta iPadOS 16 ile yayınlamayı planladığı yenilenmiş HomeKit mimarisini de içeriyor. Şirket, iPadOS 16 ve iOS 16’da yeniden tasarlanmış bir Home uygulamasını tanıtmıştı. Bu yeni uygulama ile birlikte şirket Matter adlı yeni akıllı ev standardına da uyum sağlamada önemli bir adım atıyor.

İLGİLİ HABERLER