Teknoloji

iPad satışlarındaki düşüşe rağmen Apple tablet pazarında zirveyi bırakmadı

a101 9 haziran ipad

Araştırma şirketi IDC’nin verileri, 2021’in son çeyreğinde iPad satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 1.6 milyon azaldığını gösteriyor. Ancak bu düşüşe rağmen, Apple hem tablet pazarındaki payını artırdı hem de en yakın rakibi Samsung’la aradaki farkı açtı.

IDC’nin çalışmasına göre, Apple 2021’in son üç aylık döneminde 17.5 milyon tablet sattı. Şirket 2020’nin dördüncü çeyreğinde 19.1 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirmişti. Bu da Apple’ın satışlarında yüzde 8.6 oranında bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Apple’ın satışlarındaki düşüşe rağmen pazar payını artırmasının nedeni ise tablet pazarının genel olarak küçülmesi. Tablet satışları genel olarak yüzde 11.9 oranında azalırken, Apple’ın en yakın rakipleri Samsung ve Lenovo’nun kayıpları da Apple’ınkinden daha büyük oldu. Samsung’un satışları yüzde 21.6, Lenovo’nun satışları ise yüzde 25.4 oranında düştü.

IDC’nin sonuçlar hakkındaki analizi ise şu şekilde: “2021’in son çeyreğinde küresel ölçekte 46 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirildi. Bu pandeminin başlangıcından bu yana sevkiyatlardaki ikinci düşüş anlamına geliyor. Satışlar, talebin azalmasına bağlı olarak yüzde 11.9 oranında azaldı. 2021’in geneline bakıldığında ise satışlar yüzde 3.2 oranında arttı ve 168.8 milyona ulaştı. 2021 genel olarak tablet pazarı için iyi bir yıl olsa da, pek çok bölgede talebin zirve noktasının geçmesi nedeniyle satışlar yavaşlamaya başladı. Yine de; uzaktan çalışma, çevrimiçi eğitim ve medya içerikleri tüketme gibi faktörler nedeniyle tablet satışlarının pandemi öncesinden daha yüksek bir seviyede seyrinin sürmesini bekliyoruz.”

Mevcut durum çerçevesinde Apple hem yılın son çeyreğinde hem de genelinde tablet pazarındaki liderliğini farkı açarak sürdürdü. Dördüncü çeyrekte yüzde 38 ile zirvede olan Apple’ı yüzde 15.9 ile Samsung takip etti. Yıl genelinde ise Apple’ın pazar payı yüzde 34.2 olurken, Samsung da yüzde 18.3 ile ikinci sırada yer aldı.

Uzaktan çalışma uygulamalarının hâlâ devam etmesi ve Evrensel Denetim gibi özelliklerin ortaya çıkışıyla birlikte iPad’lerin önemi biraz daha artabilir. Evrensel Denetim sayesinde iPad ve MacBook’u bir arada çok daha pürüzsüz şekilde kullanmak mümkün olacak. Evrensel Denetim özelliğinin ilkbaharda kullanıcılarla buluşması planlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER