Teknoloji

iPad Pro’yu izleme dörtgeni ile kullanmayı Apple yöneticisi anlatıyor – Video

ipad pro magic keyboard

Apple iPad’e gerçek bir izleme dörtgeni deneyimi ve geliştirilmiş fare desteğini getiriyor. Apple’ın Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi, kamera karşısına geçerek yeni gelen izleme dörtgeni ve fare deneyimiyle ilgili detayları yeni iPad Pro ve Magic Keyboard klavye üzerinde aktardı.

Şirketin videosunda, basit sürüklemelerle Denetim Merkezi’ne nasıl erişileceği, Slide Over görünümünde uygulamalar arasında nasıl gezinileceği, Ana Ekrana nasıl dönüleceği gibi detaylar veriliyor.

Tabletlerini işlerini yapmak, bir şeyler üretmek için kullanan iPad Pro sahipleri genellikle fiziksel klavyeye ihtiyaç duyuyor. Çoğu ekranla etkileşim kurmak için ellerini kaldırıp ekranla temas ettirmek yerine bir fare kullanmayı tercih eder hâle geldi diyebiliriz. Tabii ki, buna iPadOS’e eklenen fare desteği izin veriyor.

Ne var ki, iPadOS’teki fare desteği şimdiye kadar çok gelişmiş sayılmazdı. Temel fare işlevleri desteklenmiyor, aynı zamanda çok büyük bir fare imlecinin kullanılması pratikliği de azaltıyordu. Üstelik bu destek Erişilebilirlik özelliklerinin arkasına gizlenmişti.

iPadOS 13.4 ile birlikte bu durum değişiyor. 24 Mart’ta dağıtıma çıkacak bu güncelleme ile birlikte fare desteği çok daha gelişmiş bir duruma geliyor. iPad Pro ve izleme dörtgenli Smart Keyboard klavyesiyle neler yapabileceğinizi videoda görün:

iPadOS 13.4 ile izleme dörtgeni desteği

Apple’ın tabletlere özel işletim sistemine getireceği güncelleme ile birlikte ilk kez gerçek anlamda izleme dörtgeni desteği geliyor. Bu destek bir Mac bilgisayardakinden daha farklı olmasına rağmen büyük bir ilerleme kaydedilmiş olacak. İzleme dörtgeniyle kullanım iPad için düzgün bir şekilde optimize edilmiş hâlde sunuluyor.

Uyumlu bir cihaz bağladığınız zaman izleme dörtgeni ve fare desteği otomatik olarak etkinleştiriliyor. Ayarlar > Genel bölümüne de İzleme Dörtgeni ve Fare şeklinde yeni bir seçenek ekleniyor. Buradan izleme hızı ve kaydırma yönü gibi seçenekler ayarlanabiliyor.

İşaretçi ise sadece ihtiyaç duyduğunuzda gösteriliyor. İzleme dörtgeni veya fareyi belirli bir süre boyunca kullanmazsanız ortadan kayboluyor. Her ne kadar yine dairesel bir şekle sahip olsa da, yeni fare işaretçisi daha küçük, daha açık renkte ve gözü daha az rahatsız ediyor.

Üstelik işaretçi üstüne getirdiğiniz nesneye göre de biçim değiştiriyor. Örneğin, işaretçiyi bir metnin üstüne getirirseniz, imleç hâline dönüşüyor. Eğer bir düğmenin veya diğer kullanıcı arayüzü unsurlarının üstüne getirirseniz, boyutu ve şekli değişerek o unsuru ön plana çıkarıyor.

İzleme dörtgeni ile gerçekleştirilebilen hareketler

İşaretçiden daha önemlisi, izleme dörtgeni kullanıcıları için geliştirilmiş yeni hareketler. Bunlar sayesinde iPadOS içinde gezinirken daha hızlı hareket etme ve sık kullandığınız işlemleri tek bir sürüklemeyle yapma imkanına kavuşacaksınız.

İzleme dörtgeninde üç parmağınızla yukarı kaydırarak Ana ekrana geri dönebilirsiniz. Aynı hareketi kullanarak, ancak bu sefer parmaklarınızı izleme dörtgeninde bekleterek uygulama geçiş ekranına erişebilirsiniz. Slide Over’da iken, iki parmağınızı sürükleyerek açık uygulamalar arasında kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz.

Kıstırarak yakınlaştırma da izleme dörtgeni tarafından destekleniyor. Metin ve diğer nesneleri seçip daha sonra izleme dörtgenine tıklatıp sürükleyerek istediğiniz yere veya uygulamaya taşıyabilirsiniz. Yani, iPad’in ekranında dokunarak gerçekleştirdiğiniz her hareketi izleme dörtgeniyle de yerine getirmeniz mümkün.

Apple’ın Federighi’nin sunumunda hazırladığı videoda yukarıda anlattığımız tüm hareketler anlatılıyor. iPad Pro’nun mayıs ayında çıkacak Magic Keyboard klavyesi veya başka bir fare ya da izleme dörtgeni neler yapılacağını görmek isteyenler için bu video izlemeye değer görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER