Manşetler

iPad Pro benchmark testlerinde Retina MacBook, MacBook Pro ve Surface Pro 4’ü geçiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ipad-pro-renkler-090915

iPad Pro belki Apple CEO’su Tim Cook’un istediği şekilde PC’lerin yerini almaya hazır olmayabilir, ancak bu büyük ekranlı tablet güç bakımından dizüstü bilgisayarları geride bırakacak nitelikte görünüyor.

Piyasaya çıkışıyla birlikte yurt dışı kaynaklı incelemelerini görmeye başladığımız iPad Pro’nun gerçek anlamda bir mobil bilgisayar hâline gelmesi için yazılım tarafında yapılacak işlerin olduğu söyleniyor. Ancak donanım tarafına bakıldığında yazılımdaki dönüşümü sağlayacak potansiyelin yeteri kadar var olduğu ortaya çıkıyor.

İncelemelerin açık şekilde gösterdiği ilginç noktalardan bir tanesi iPad Pro’nun donanımının benchmark testlerinde, aralarında en son MacBook’ların ve Surface Pro 4’ün de bulunduğu rakiplerini geride bırakması oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPad Pro Apple?ın yeni bir post-PC dönemi açma girişimi mi?

Aslında Apple’ın işlemcileri öyle bir noktaya geldi ki, Apple MacBook’larda da Intel’in CPU’ları yerine Apple üretimi işlemcileri tercih edebilir.

iPad Pro’da çift çekirdekli, 2.25 GHz hızında çalışan A9X işlemci bulunuyor. Bu işlemci iPhone 6s’te bulunan A9 yongasından 300 MHz kadar daha yüksek saat frekansına sahip.

Ars Technica’nın detaylı incelemesinde iPad Pro çeşitli benchmark testlerine sokulmuş ve bu testlerden ilgi çekici sonuçlar çıkmış. Şaşırtmayacak şekilde, iPad Pro her iOS cihazını yenmeyi başarıyor. Bunda A9X işlemcinin gücü kadar 4 GB RAM’in bulunmasının da payı var.

Ancak 12.9 inç ekranlı tablet tek çekirdek performans testinde 13 inç MacBook Pro ve Surface Pro 4 ile başa baş sonuçlar elde ediyor ve hatta 12 inç Retina MacBook ve 2015 MacBook Air’dan da daha hızlı olduğunu ortaya koyuyor. Çok çekirdek testlerinde iPad Pro yine etkileyici performans ortaya koyuyor, Apple’ın Retina MacBook ve MacBook Air dizüstü bilgisayarlarını geride bırakıyor.

Daha da etkileyici olanı, söz konusu grafik performansı olduğunda, A9 yonga şu anda herhangi bir bilgisayarda olandan daha iyi bir sonuç ortaya koyuyor. GFXBench testinin OpenGL versiyonu sonuçlarına göre A9X daha eski bütün iOS cihazlarını yenmeyi başarıyor. Ancak bununla birlikte aralarında 15 inç MacBook Pro’daki Intel Iris Pro ve Surface Pro 4’teki Intel HD 520’nin de yer aldığı bütün Intel GPU’larını da yenmeyi başarıyor.

Ars Technica, Skylake ailesine mensup Iris ve Iris Pro yongalarının çıkışıyla birlikte Intel’in yeniden zirveye yükselebileceğine dikkat çekiyor. Ancak bunların da gelecek yılın başlarında çıkacağını ve Apple’ın da daha üst konfigürasyonlu bilgisayarlarında bulunacağını söylüyor.

Bu benchmark testleri Apple’ın yonga tasarım biriminin yıllar boyunca işini oldukça iyi seviyede yaptığını ve çok yakında geleneksel bilgisayarlarda bile kullanılabilecek yeterlilikte mobil işlemciler üretebileceğini ortaya koyuyor.

ipad-pro-geekbench-3-tek-cekirdek-121115 ipad-pro-gfxbench-gl-on-screen-121115 ipad-pro-geekbench-3-cok-cekirdek-121115 ipad-pro-gfxbench-gl-off-screen-121115

İLGİLİ HABERLER