DosyaManşetler

iPad Pro 11 ve iPad Pro 10.5 karşı karşıya

ipad pro 11

Apple bugün gerçekleştirdiği etkinlikte 11 inç ekranlı yeni iPad Pro‘yu tanıttı. Yeni tablet, 10.5 inç ekranlı iPad Pro ile aynı alanı kaplasa da yenilenen tasarımı ve daha büyük ekrana sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Ekran boyutları hemen hemen aynı olsa da, Apple’ın iPad Pro 10.5’i de satmaya devam etmesi nedeniyle iki tablet arasında bir karşılaştırma ortamı doğuyor. Biz de iPad Pro 11 ve iPad Pro 10.5‘in benzerlik ve farklarını sizler için sıraladık.

Tasarım

11 inç ekranlı iPad Pro, iPad Pro 10.5’e kıyasla oldukça yenilenmiş bir tasarıma sahip. Ekranın etrafındaki çerçeveleri hatırı sayılır olarak incelten Apple, yeni modelde cihazın kapladığı alanı değiştirmeden ekranı 0.5 inç büyütmeyi başarıyor. Yeni model, iPad 10.5’ten biraz daha ince ve kısa ancak biraz daha geniş bir kasaya sahip.

iPad Pro 11’de Touch ID parmak izi tarayıcısının da bulunduğu ana ekran tuşunun yerini Face ID sistemi alıyor. Böylelikle çerçeveyi incelterek ekranı biraz daha büyütmek mümkün hâle geliyor. İkinci nesil Apple Pencil de düz kenarlara manyetik olarak tutturulabiliyor ve kablosuz olarak şarj edilebiliyor. 10.5 inç iPad Pro ise sadece ilk nesil Apple Pencil’i destekliyor.

Her iki tablette de arka panelin sol üst köşesinde kamera yer alıyor. Dört hoparlör ızgarası, iki tabletin ortak noktaları arasında bulunuyor. 11 inç ekranlı iPad Pro, USB-C girişi üzerinden şarj ediliyor. 10.5 inç iPad Pro’da ise Apple’ın Lightning konvektörü mevcut.

Ekran

Adlarından da anlaşılabileceği üzere iPad Pro 11’de 11 inç, iPad Pro 10.5’te ise 10.5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. En yeni modelde, iPhone XR’da da tercih edilen Liquid Retina ekran teknolojisi kullanılmış. 10.5 inç ekranlı iPad Pro’da ise yıllardır Apple tarafından tercih edilen Retina ekran mevcut.

11 inç ekranlı model, 2388 x 1668 piksel çözünürlük sunuyor. 10.5 inçlik modelin ekran çözünürlüğü ise 2224 x 1668 piksel. Her iki ekran da 264 ppi piksel yoğunluğuna sahip.

P3 geniş renk gamları, TrueTone ve ProMotion teknolojileri, iki tabletin ekranlarının ortak noktaları arasında bulunuyor.

Donanım

iPad Pro 11, A12X Bionic işlemci taşıyor. M12 işlemcisi ve Neural Engine de A12X Bionic’e eşlik ediyor. iPad Pro 10.5’te ise A10X Fusion ve M10 ikilisi mevcut. Daha yeni olmasının da avantajıyla bu alanda üstünlük iPad Pro 11’e geçiyor.

Her iki cihaz da benzer pil kapasitelerine sahip olsa da, 11 inç ekranlı iPad Pro başka alanlarda gelişim vadediyor. 10.5 inç modeldeki yerleşik Apple SIM ve Bluetooth 4.2 desteği, yeni modelde yerini eSIM ve Bluetooth 5.0 desteğine bırakıyor. 11 inç ekranlı iPad Pro, 29 banta kadar Gigabit LTE desteği vadediyor. iPad Pro 10.5’te ise bu destek 25 banta kadar çıkıyor.

Her iki tablette de kullanıcılara 64, 256 ve 512 GB depolama alanı seçeneği sunuluyor. Ancak iPad Pro 11’de listeye 1 TB seçeneği de ekleniyor.

Kamera

Her iki tabletin de arkasında 12 megapiksel çözünürlüklü, f/1.8 diyafram genişliğine sahip kamera bulunuyor. Quad-LED True Tone flaşın eşlik ettiği bu kamera, zamanlama modu ve pozlama kontrolü gib özellikler sunuyor.

Her iki cihazla da 4K çözünürlüklü video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Buna ek olarak; 120 fps’de 1080p, 240 fps’de 720p ağır çekim video da kaydedilebiliyor. iPad Pro 11’de yeni iPhone’larla birlikte sunulan Akıllı HDR özelliği yer alıyor. iPad Pro 10.5 ise optik görüntü sabitleme yeteneğiyle iPad Pro 11’e karşı avantaj kazanıyor.

Ön kamera ise iki iPad Pro modeli arasındaki en büyük farklardan birini oluşturuyor. Her iki tablette de 7 megapiksel çözünürlüklü ön kameralar olsa da; iPad Pro 11, iPhone Xs’tekiyle aynı TrueDepth kamerayı taşıyor. Böylelikle Face ID’nin yanı sıra Portre modu, Portre Işığı, Animoji ve Memoji gibi özelliklerden yararlanmak mümkün oluyor.

iPad Pro 10.5 ise Portre modu, Portre Işığı, Animoji ve Memoji’yi desteklemeyen FaceTime HD kameraya sahip.

Yazılım

iPad Pro 11, kutusundan iOS 12 yüklü olarak çıkacak. iPad Pro 10.5 ise şimdiden iOS 12’ye yükseltilebiliyor. Bu da iki cihazın, tamamen aynı olmasa da, benzer bir yazılım deneyimi sunacağı anlamına geliyor.

iPad Pro 11’de Touch ID yerine Face ID’nin tercih edilmesi, cihazla etkileşimi de değiştirecek bir faktör olarak öne çıkıyor. iPad Pro 11, TrueDepth kameranın varlığı sayesinde Animoji ve Memoji gibi özellikleri de destekliyor. Yine de, iki cihazın temel yazılım deneyimlerinin oldukça yakın olacağı rahatlıkla söylenebilir.

Fiyat

iPad Pro 11, Türkiye’de 5899 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak. En üst konfigürasyon yani Wi-Fi ve hücresel bağlantıyla birlikte 1 TB depolama alanı tercih edildiğinde fiyat 12599 TL’ye çıkacak.

iPad Pro 10.5 ise 4799 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. 512 GB depolama alanıyla birlikte W-Fi ve hücresel bağlantı tercih edildiğinde ise fiyat 8399 TL’ye çıkıyor.

Sonuç

iPad Pro 11 şık ve yeni tasarımı, daha büyük ekranı, oldukça yetenekli işlemcisi ve ikinci nesil Apple Pencil desteğiyle öne çıkıyor. Face ID, gelişmiş ön kamera ve USB-C girişinin varlığı da yeni tablete güç katıyor. iPad Pro 11’le iPhone’ları şarj etmek de mümkün oluyor. Baz modeller arasındaki 1100 TL farktan zorlanmayacak olanlar için iPad Pro 11’in öncelikli tercih olması muhtemel görünüyor. Ancak hâlihazırda iPad Pro 10.5 kullananların da ellerinde son derece güçlü ve yetenekli bir cihaz tuttuklarını hatırlatmakta fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER