Manşetler

iPadOS 15 ön inceleme: iPad’lere gelecek yeniliklere hızlı bakış [Video]

ipados 15 ön inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

WWDC 2021 açılış konuşması yayınında iPadOS 15’in de ön gösterimi gerçekleştirildi. Sonbaharda oldukça geniş bir iPad kullanıcı kitlesine dağıtılacak olan iPadOS 15 ile birlikte, geçen yıl iPhone kullanıcılarına sunulan, ancak iPad’e gelmeyen Ana ekranda istenilen her yerde Araç Takımlarını kullanma özelliği geliyor. Bu yeniliğe ve Apple’ın gösterdiği diğer yeniliklere iPadOS 15 ön inceleme videosunda hızlı bir bakış atıyoruz.

Aslında iPad’in büyük ekranı araç takımlarının ana ekranda verimli şekilde kullanımı için daha fazla ve rahat alan sunuyordu. En sonunda iPad kullanıcıları, özellikle de daha büyük ekranlı iPad kullananlar bundan iyi şekilde yararlanabilecekler. Üstelik bir ekrana daha fazla sayıda araç takımını sığdırmak da mümkün olacaktır. Araç takımlarını ana ekrana ekleme konusuna deneyim, geçen yıl iPhone’lara gelenle aynı. Ancak araç takımı galerisi büyük ekranda gösterime uygun şekilde daha geniş ve sol tarafta sütun biçiminde menü de aktif olarak kullanılıyor.

Araç takımlarının yanında, yine geçen yıl iPhone’lara gelen Uygulama Arşivi de iPad’lere taşınıyor. Uygulama Arşivi, tüm ana ekran panellerinin en sonundaki sayfa olarak görünmenin yanı sıra, Dock içinde de en sağda bir kestirmeyle uygulama arşivine hızlıca geçme imkanı sağlanıyor. Uygulama Arşivi sayesinde daha iyi bir ana ekran düzeni elde edebilirsiniz, pek kullanmadığınız, arkalarda kalan ana ekran panellerini kaldırarak uygulama arşivine sürükleyerek daha hızlı biçimde ulaşabilirsiniz.

Çoklu görev tarafında da Slide Over veya Split View görünümlerine kolayca geçişi sağlayacak bir kontrol geliyor. Herhangi bir uygulamayı açtığınızda, üst kısımda üç noktalı bir küçük bir çubuk göreceksiniz, buna tıklattığınızda ise tam ekran, Split View ve Slide Over görünümlerine geçişi sağlayan kontrol var. Bunlar sayesinde uygulamaları dock’tan sürükleyip taşımaktan daha rahat bir kullanım sunuluyor. Öte yandan çoklu görev ekranında da iki uygulamayı yan yana kullanmayı kolaylaştıracak yeni bir kontrol sunuluyor.

ipados 15 ön inceleme

iPadOS 15, iPad ve Apple Pencil ikilisini birlikte kullanmayı kolaylaştıracak yeni bir özelliği, Hızlı Notlar’ı da getiriyor. Apple Pencil’ı iPad’in ekranının sağ alt köşesinden ortaya doğru sürükleyip bırakarak Hızlı Notlar penceresini açabilirsiniz. Apple Pencil ile kullanım için yeteri kadar geniş olan bu pencereye başka uygulamalardan metin ve bağlantı da sürükleyebilirsiniz. Hızlı notlarınız Notlar içinde ayrı bir bölümde tutuluyor, diğer Notlar’ınızla karıştırılmıyor. Notlar demişken, etiketler ve @ işaretiyle bahisler de notların düzenli şekilde tutulması, daha rahat bulunması ve ortak çalışmada iletişimi sağlayacak dikkat çekici yenilikler. Etkinlik bölümü ise paylaşılan notlarda kimin ne gibi düzenleme yaptığını görmeyi sağlayacaktır.

ipados 15 ön inceleme

iPad’deki dikkate değer bu yeniliklerin dışında iOS 15 ile iPhone’lara gelen yenilikler iPadOS 15 ile birlikte iPad’lere taşınacak. Ön inceleme videosunda bunlara da hızlı şekilde bakıyoruz.

iPadOS 15 için yaz boyunca geliştirici ve herkese açık beta sürümleri gelecek. Biz de yenilikleri daha detaylı biçimde inceleyeceğiz. Sonbaharda da iPadOS 15 için daha detaylı bir inceleme yayınlamayı planlıyoruz.

İLGİLİ HABERLER