DosyaManşetler

Dosya: iPad modelleri karşı karşıya, hangisini tercih etmeli?

Apple 7 Mart akşamı düzenlediği basın toplantısıyla yeni iPad‘i tanıttı. Yeni iPad tanıtılmadan önce bu cihazdan iPad 3, iPad 2HD, iPad 2S, iPad HD gibi isimlerle bahsediyorduk, ancak Apple bu ürünü “yeni iPad” olarak lanse etti. Bir süre sonra “yeni” sıfatının atılması ve bu üründen sadece iPad olarak bahsedilmesi muhtemel. Aslında bu durum Apple’ın bundan böyle iOS cihazları için de Mac cihazlarına benzer bir adlandırma sistematiği izleyeceğini gösteriyor. Bu durumda iPhone 5 olarak anılan cihazın yerine sadece iPhone adlı bir cihaz görebiliriz. Neyse, esas konumuz iPhone değil, iPad. Kullanıcıların karşısından üç model var ve sorumuz bu modelden hangisi tercih edilmeli.

Yeni iPad bugün itibariyle yurtdışında piyasaya çıkmış olacak. Henüz Türkiye için resmi bir satış tarihi verilmedi, ancak Turkcell ve Avea’dan bu ürünü satacaklarına yönelik haberler geldi. Ancak o haberlerin içinde ne zaman ve ne kadara olacağına dair bilgiler henüz yok. ABD veya diğer ülkelerden iPad’i getirip burada satanları veya tanıdıkları vasıtasıyla yurtdışından getirenleri veya bizzat yurtdışından kendilerine satın alanları göreceğiz. Bunun yanı sıra iPad 2’ler de biraz daha düşük fiyata piyasada bulunmaya devam edecek. Buna bir de elindeki birinci nesil iPad’leri elden çıkarmayı düşünen veya stoktaki iPad 1’leri eritmek için kampanya yapanları ekleyin. Bu durum ortada büyük bir iPad enflasyonunun olacağını gösteriyor. Bu dosya konumuzda hangi iPad’i seçmenin ne gibi avantajları olacağına bakacağız.

Yeni iPad

Aslında 2012 model iPad ile ilgili teknik özellikleri daha önceki yazılarımızda, daha ürün yeni tanıtılmışken irdeledik. Yine de, üzerinden tekrar geçelim. Yeni iPad’in en önemli yeniliği barındırdığı 2048 x 1536 çözünürlüklü dokunmatik ekran. Evinizdeki herhangi bir elektronik cihazın ekranında olmadığını düşündüğümüz bu dokunmatik ekran 264 ppi’lik piksel yoğunluğuyla gözün algılayamayacağı derecede küçük piksellere sahip. Ortalıkta dolaşmaya başlayan iPad incelemeleri yazıların ve fotoğrafların oldukça keskin olduğunu gösteriyor.

Yeni iPad’in Retina ekranını kaldıracak şekilde işlemcide de güncelleme yapıldı. 1 GHz hızında çalışan A5X işlemci yine çift işlemci çekirdeği barındırıyor. Ancak grafik tarafında işlemci sayısı dörde çıkarıldı, böylelikle iPad 2’ye göre iki kat daha iyi grafik performansının elde edilmesi sağlandı. En azından Apple’ın iddiası bu yönde. Her ne kadar Apple belirtmese de, iPad’in 1 GB RAM’e sahip olduğu belirtiliyor. Bu da daha fazla uygulamanın çalışması için yeterli yerin olması ve uygulamaların daha az çökmesi şeklinde yorumlanabilir. iPad’in 16 / 32 / 64 GB’lık farklı dahili bellek seçenekleri olacak.

Yeni iPad’in arkasında 5 megapiksel çözünürlüklü bir iSight kamera bulunuyor. Bu kamera 1080p HD video kaydı da yapabiliyor. Üstelik dahili optik stabilizasyon desteği sayesinde çekilen videolar titreşimlerden daha az etkileniyor. Öndeki VGA çözünürlüklü FaceTime kamerası da 480p video kaydı yapabiliyor. iPhone 4S ile birlikte sunulan Siri, iPad’e sadece sesle yazdırma özelliği olarak, yani kısıtlı bir şekilde geliyor. Bu yazdırma özelliğini İngilizce, Almanca veya Fransızca bilenler kullanabilir, henüz Türkçe dil desteği yok.

Apple’ın yeni iPad’inin en önemli yeniliklerinden bir tanesi de 4G LTE desteği. Yani, iPad 75 Mbps’ye kadar varan hızlarda mobil şebeke üzerinden veri indirme imkanı sunuyor. Bu şu anda Türkiye’de kullanmakta olduğumuz 3G şebekesiyle yapılabilecek indirme hızının üzerinde. Henüz Türkiye’de LTE teknolojisi test aşamasında, gerekli mevzuat ise oluşturulmuş değil. Bu nedenle iPad’in bu özelliği bizde pek kullanışlı olmayacak. Yine de, çift taşıyıcılı HSDPA desteği sayesinde 42 Mbps’ye varan hızlara ulaşmak mümkün. Türkiye’deki mobil operatörler de belirli bölgelerde bu teknolojiyi sunuyor. Bunun dışında iPad 2 veya iPad 1’i 3G şebekesi üzerinde nasıl kullanıyosanız, aynı şekilde iPad’i de kullanmanız mümkün olacak. Bunun dışında yeni iPad’in sadece Wi-Fi destekli modeli de bulunacak. Yeni iPad’in bir başka yeniliği de Bluetooth 4.0 teknolojisini desteklemesi

iPad, iOS 5.1 ile yüklü gelecek. Tabii, Türkiye’ye geldiğinde Apple yeni bir iOS 5 versiyonu yayınlamazsa bu şekilde bize de gelebilir. Özellikle ekran tarafında yapılan yenilikler daha fazla güç gereksinimi demek. Ancak Apple Wi-Fi ile bağlanıldığında 10 saate kadar, 4G şebekesiyle bağlanıldığındaysa 9 saate kadar çalışma ömrünü vadediyor. Tabii, bunu kapasitesi neredeyse iki katına çıkarılan batarya ile gerçekleştiriyor. Bu batarya nedeniyle iPad selefi iPad 2’ye göre çok az daha kalın, ancak bu kalınlık farkının farkedilmeyecek derecede olduğu söyleniyor.

iPad 1 vs. iPad 2. vs. Yeni iPad

Tablolar karşılaştırma için kullanılabilecek en iyi yöntem. Biz de bunu kullanarak her üç Apple tablet modelinin başlıca teknik özelliklerini karşılaştırdık. Yeni iPad en güncel cihaz olduğu için doğal olarak en çekici teknik özellikleri bünyesinde barındırıyor.

iPad

iPad 2

Yeni iPad

Boyut 242.8 x 189.7 x 13.4 mm 241.2 x 185.7 x 8.8 mm 241.2 x 185.7 x 9.4 mm
Ağırlık Wi-Fi: 680 gr.
Wi-Fi+3G: 730 gr.
Wi-Fi: 601 gr.
Wi-Fi+3G: 607 gr.
Wi-Fi: 652 gr.
Wi-Fi+4G: 662 gr.
Ekran 9.7 inç, 1024 x 768, IPS ekran 9.7 inç, 1024 x 768, IPS ekran 9.7 inç, 2048 x 1536, IPS ekran
İşlemci 1 GHz Apple A4
(tek çekirdekli)
1 GHz Apple A5
(çift çekirdekli)
1 GHz Apple A5X
(çift çekirdekli CPU, dört çekirdekli GPU)
RAM 256 MB 512 MB 1 GB
Dahili Bellek 16 / 32 / 64 GB 16 / 32 / 64 GB 16 / 32 / 64 GB
Kablosuz Bağlantı Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR
3G modelinde HSDPA, HSUPA, GPS
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR
3G modelinde HSDPA, HSUPA, GPS
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR
4G modelindeDC-HSDPA, 42 Mbps; HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, LTE, 73 Mbps; Rev. A, up to 3.1 Mbps, GPS
Kamera Yok Arka: 0.7 MP, 960 x 720 piksel, 720p HD video kaydı
Ön: VGA, FaceTime
Arka: 5 MP, 2542 x 1944 piksel iSight kamera,  1080p / 30fps HD video kaydı
Ön: VGA, FaceTime, 480p/30fps video kaydı
Batarya Lityum Polimer Batarya Lityum Polimer Batarya, 25 Wh Lityum Polimer Batarya,  42.5 Wh
Model Yılı 2010 2011 2012

Yeni iPad neden tercih edilmeli?

Eğer her zaman en yeniyi tercih etme meraklısıysanız, zaten sizin için söyleyeceğimiz pek bir şey yok. Zaten yeni iPad’i bekliyor olmalısınız. Yeni iPad ile iPad 2 arasında kararsız kalanlar, her ikisi için de ödeme yapacak gücü olanlar için tavsiyemiz en güncel modeli, yani yenisini tercih etmeleri. Yeni iPad ile gelen teknik özelliklerden yukarıda bahsettik ve bunlar gerçekten fark yaratacak türden. Her ne kadar tasarım iPad 2’ye göre değişmiyor olsa da, sadece ekran için bile yeni iPad tercih edilebilir. Üstelik yeni iPad’i tercih etmeniz, Apple’ın genellikle 2-2.5 yıl olarak biçtiği yazılım destek sürecinden maksimum şekilde yararlanmanıza olanak sağlayacaktır.

Aslında yazılım destek süreci diye resmi bir kavram yok. Ancak Apple’ın geçmişte izlediği politika bir ürünün genellikle iki yaşını geçtikten sonra yazılım güncellemesi almadığını gösteriyor. Bunda sebep yeni gelen yazılım güncellemelerinin daha yüksek donanım ihtiyaçları barındırması ve güncel olmayan donanımların bunları kaldırmakta güçlük çekmesi. Tabii işin içinde bir de Apple’ın daha fazla cihaz satma ve bunun için insanları yönlendirme isteği de var. Eğer iPad olayına doğrudan yeni iPad ile girerseniz, bu tablet sizi en az iki yıl rahatlıkla götürecektir.

iPad’ler genellikle film izleme, müzik dinleme, internette gezinme gibi içerik tüketme amaçlı cihazlar. Aslında iPad 2 ile birlikte iMovie ve GarageBand gibi içerik üretmeye yönelik uygulamalar görmeye başlamıştık. Yeni iPad ile birlikte büyüyen ekran çözünürlüğü, artan RAM ve işlemci performansı sayesinde bu cihaz içerik üretimi için daha elverişli hâle geliyor. Apple’ın iMovie, GarageBand uygulamalarına yaptığı güncellemeler, iPhoto uygulaması, lansmanda tanıtılan Sketchbook uygulaması yükselen teknik nitelikler sayesinde hayat bulan şeyler. Oyun tarafında da artan çözünürlük ve bunun paralelindeki donanımsal nitelikler yeni iPad ile daha iyi bir oyun keyfinin yaşanmasına olanak sağlayacaktır.

Yeni iPad ile birlikte gelişen arka kamera bu ürünü daha cazip hâle getiriyor. iPad 2’nin düşük çözünürlüklü kamerasıyla önemli anları çekmeye çalışanları çok gördük. Bari, iPad ile birlikte sunulan iSight kamerayla birlikte koskoca tableti taşımak, düzgün tutmak için çekilen onca zahmete değecektir.

iPad 2 idare eder

Apple, yeni iPad’i piyasaya sürdü, iPad 2’nin de fiyatında indirime gitti. Her iki ürün de aynı anda piyasada olacak. iPad 2, daha düşük fiyatıyla kendisiyle hemen hemen aynı fiyatta olan diğer Android tabletlerle, makul fiyatlı tablet sıfatını taşıyarak rekabet edecek. Eğer yukarıda saydığımız ve yeni iPad’in tercih edilme sebepleri sizin için geçerli değilse, yeni iPad için para vermenize gerek yok. Temel işi internette gezinmek, e-postalarını kontrol etmek, film izlemek olan, kısacası içerik tüketmek olan kullanıcıların işini iPad 2 yeteri kadar görecektir.

img_9865

iPad 2 için olumsuz nokta bir yaşını geçmiş bir cihaz satın alacak olmak. Her ne kadar teknik özellikler bakımından güncelliğini koruyan bir cihaz olsa da, Apple’ın cihaz güncelleme prosedürünü ele aldığımızda, bir yıl kaybetme gibi bir durum söz konusu. Yani, bugün bir yeni iPad alan kullanıcı önümüzdeki en az iki yıl boyunca iOS güncellemelerini alacak olsa da, bugün bir iPad 2 satın alan kullanıcı için bu süre daha düşük olacaktır.

Orijinal iPad alırken bir kez daha düşünün

Ortalıkta orijinal iPad’in satıldığını görmüyoruz, ancak özellikle yeni iPad’i satın almak isteyenler ellerindeki birinci nesil iPad’leri satışa çıkaracaktır. Eğer böyle bir ikinci el iPad satın almak istiyorsanız, fiyatına göre düşünün, taşının, karar verin. iPad’in düzgün bir kullanıcı deneyimi sunduğunu söyleyemeyiz. Şu anda kullanmakta olduğumuz birinci nesil iPad’de uygulamaların kendiliğinden kapanması problemini çok sık görmeye başladık. Yazılımcılar uygulamalarını daha yüksek donanım bileşenlerine ihtiyaç duyacak şekilde geliştirdiğinden eskimiş donanımda uygulamalar iyi performans sunmuyor.

hardware-02-20100127Ancak internette gezinme, e-posta okuma, müzik dinleme gibi basit işlerle ilgilenenler, bir iPad’i olmasını isteyenler, fiyatının oldukça makul olacağını düşündüğümüz birinci nesil iPad’i satın almayı düşünebilir. Ne var ki, iPad için güncelleme sürecinin yavaş yavaş sona ereceğini düşünüyoruz. İki yaşını dolduran iPad’in birkaç adım sonrasındaki iOS güncellemelerini görüp görmeyeceği kesin değil.

Sonuç

Üç iPad modelinin artılarını, eksilerini irdelemeye çalıştık. Tabii ki, yeni iPad güncel donanım özellikleri, çekici Retina ekranıyla öne çıkıyor. Ancak her yeni model gibi yeni iPad de biraz yüksek fiyata gelecektir. Özellikle Türkiye’de yüksek seyreden döviz, ek vergiler nedeniyle fiyat yurtdışına göre biraz daha yüksek olacaktır. Bu durumda iPad 2 ve orijinal iPad makul bir çözüm arayanların tercihi olabilir.

İLGİLİ HABERLER