Teknoloji

iPad mini ile ilgili fazla öne çıkmayan 5G ve A15 Bionic işlemci detayı

ipad mini

Apple’ın yeni yeniden tasarlanan kompakt tableti iPad Mini, salı akşamı düzenlenen iPhone 13 etkinliğindeki en heyecan verici duyurulardan biriydi. Daha sonra ortaya çıkan bir ayrıntı, bu ürünün Türkiye’deki tüketiciler için çok da önemli olmayan bir sınırlama içerdiğini gösteriyor. Six Colors’tan Jason Snell‘in belirttiğine göre, yeni iPad Mini mmWave 5G’yi desteklemiyor.

Buna ek olarak, MacRumors’a göre, yeni A15 Bionic işlemcisinin, iPhone 13 serisinde bulunan versiyona daha düşük hızla gelebileceğine dair bir ipucu da bulunuyor. Bu, diğer hususa nazaran ülkemizdeki tüketicileri de ilgilendiriyor.

iPad Mini’nin hücresel versiyonunda 5G desteği, Apple’ın öne çıkardığı özelliklerden biriydi. Ancak Apple’ın web sitesindeki teknik özelliklerine bakıldığında, tablet düşük ve orta bant 5G’yi desteklerken mmWave desteği sunmuyor. Apple, ilk olarak iPhone 12’nin piyasaya sürülmesiyle 5G desteğine cihazlarında yer vermeye başladı ve teknolojinin 2021’de sunabileceği daha hızlı indirme ve yükleme hızlarını da desteklemeye devam ediyor. Apple’ın iPad Mini için öne çıkardığı hücresel ve kablosuz özellikleri aşağıda görebilirsiniz:

ipad mini hücresel bağlantı özellikleri

Apple, Türkiye’de geçen yıl satışa sunduğu iPhone 12 serisi modellerde de, ABD’deki versiyonlardan farklı olarak mmWave teknolojisini sunmuyordu. mmWave teknolojisi, 5G’nin daha yüksek frekanslarda çalışan versiyonu. Bu teknolojide 5G kapsamı düşük olsa da, sunulan hızlar çok daha yüksek seviyelere çıkabiliyor. Bu teknolojinin eksikliği daha çok ABD’deki tüketicileri ilgilendiriyor gibi görünüyor.

iPad mini işlemcisine gelince, MacRumors’un GeekBench karşılaştırmaları, mini’nin 2.9 GHz’deki performansına işaret ediyor. Bu da iPhone 13 için verilen  3.2 GHz hızdan biraz daha düşük seviyede görünüyor. Ancak GeekBench, bir cihazın performansını anlamak için tek başına yeterli bir araç değil. Elinizde test edilecek bir iPad mini olmadan, bu sayıların doğru olduğundan kesinlikle emin olamazsınız. Bu arada XDA Developers’ın kanıtladığı gibi, sahte bir GeekBench puanını üretmek hiç zor değil.

Yeni iPad mini ve iPhone’lar arasında gerçek, doğrulanabilir bir fark arıyorsanız, grafik performansına bakmalısınız. iPad Mini, iPhone 13 ve iPhone 13 mini’nin 4 çekirdekli GPU’suna bir tane daha fazla çekirdek ekleyerek üzere beş grafik çekirdeği sunuyor. Detaylı bir inceleme yapmadan kesin bir yargıda bulunmak zor, ancak mmWave 5G teknolojisi olmadan da, iPad mini oldukça yetenekli bir cihaz gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER