Manşetler

iPad mini 5 parçalarına ayrıldı, bakın neler çıktı

ipad mini 5 ifixit

Apple, yıllar süren bekleyişin ardından iPad mini serisini 2019’da yeni bir cihaz ile güncelledi. Her yeni cihaz gibi bu yepyeni tablet de iFixit tayfasının marifetli ellerinden kurtulamadı. iPad mini 5’i edinen ekip, bu cihazı sökerek içinde ne gibi donanım bileşenleri taşıdığını bize gösterdi.

En baştan sonucu söyleyecek olursak, iPad mini 5’i söktükten sonra birleştirmek çok zor. Öncelikle ekranı yerinden çıkarmak çok uzun sürüyor. Isıtma ve daha sonra ekranı yerinde tutan yapıştırıcıyı kazımak gerekiyor. İyi haber ise ekran kaldırıldıktan sonra, iFixit standart bir Philips tornavida ile onu yerinde tutan bağları sökebilmiş. Üstelik aynı tornavida cihazdaki diğer vidalar için de kullanılabilmiş.

İçerideki bileşenlere baktığımızda, Apple’ın iPad mini 5’in pilini yeni bir modele güncellediğini görüyoruz. Buna rağmen 19.32 Wh ile aynı kapasite korunuyor. Ayrıca Apple, iPad mini’ye yeni bir ön kamera modülü ve yeni True Tone sensörleri de yerleştirmiş. Lojik devre ise Apple A12 Bionic yonga set, 3 GB Samsung LPDDR4X DRAM gibi parçaları barındırıyor. iPad mini 5’in lojik devresinde gördüğümüz diğer bileşenler ise Broadcom’un BCM15900 dokunmatik ekran kontrolcüsü ve Toshiba üretimi flaş bellek oluyor.

ipad mini 5 ifixit

Lojik devreyi ana gövdeden ayırmak da kolay değil, çünkü burada ekrandakinden daha fazla yapıştırıcı kullanılmış. Keza pil için de aynısı geçerli. iFixit, pilin değiştirilebilir olduğunu, ancak fazla miktarda yapıştırıcı kullanıldığı için, pili çıkarmanın bu işleme girişmeyi gereksiz kılacak kadar zor olduğunu söylüyor. Ana ekran düğmesini çıkarmak da kullanılan yapıştırıcı nedeniyle epey zor olmuş. Halbuki ana ekran düğmesi barındıran iPhone’larda durum böyle değildi.

Sonuç olarak, iFixit iPad mini 5’e tamir edilebilirlik puanı olarak 10 üzerinden 2 vermiş. Söküm işleminin en iyi tarafı olarak vidaların bir Philips tornavida ile kolaylıkla sökülebilir olmasını gösteriyor. Tablet, Touch ID’nin çalışmaya devam etmesi için ekran değişimi gerektiren ana ekran düğmesi çıkarma işinin zorluğu nedeniyle puan kaybediyor. Ana ekran düğmesinin en çok bozulduğu parçalardan biri olduğunu düşündüğümüzde, kendi kendine tamir yapmayı sevenler için bu kötü bir haber olarak nitelendirilebilir.

ipad mini 5 ifixit

iFixit’in iPad mini 5 söküm işlemiyle ilgili detaylara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER