ManşetlerSatın Alma Rehberi

iPad mini 2021 ile iPad mini 2019 arasında kararsız kalanlar için yardımcı olacak karşılaştırma

ipad mini 2021

Yeni iPad Mini‘nin piyasaya çıkışıyla birlikte, yenilenen tasarımının da etkisiyle önceki modelden vazgeçmek fazlasıyla kolay olabilir. Yeni model, daha büyük ekran, daha hızlı işlemci, 2020 model iPad Air’e benzer tasarım ve USB-C bağlantı noktası gibi pek çok şey sunarken, daha yüksek bir başlangıç fiyatıyla birlikte geliyor.

iPad Mini serisi, muhtemelen pazardaki özel konumu ve kendisiyle rekabet edecek seviyede bir tabletin bulunmaması nedeniyle fazla bir fiyat indirimiyle karşılaşmıyor. Önceki nesil iPad Mini’nin fiyatı, yeni model duyurulmadan hemen önce 4399 TL’den başlıyordu. Yeni iPad Mini ise 5799 TL’lik başlangıç fiyatına sahip.

Bu yazıda yeni iPad mini ile 2019’da çıkmış bir önceki nesil iPad mini’yi karşılaştırıyoruz. Aradaki 1400 TL’lik başlangıç fiyatı farkına değen ne gibi unsurlar var, beraber görüyoruz.

iPad mini 2021 ile gelen yenilikler

  • Yeni iPad Mini, daha büyük bir ekrana rağmen biraz daha küçük bir yüzey alanıyla geliyor.
  • Apple’ın A15 Bionic işlemcisi, 2018’de çıkmış olan A12 Bionic’in yerini alıyor.
  • Ön kamera daha yüksek çözünürlüğe sahip ve görüntülü görüşmeler sırasında yakınlaştırmak ve sizi merkezde tutmak için Ana Sahne özelliğini destekliyor.
  • Arka kamera daha yüksek çözünürlüğe sahip ve artık 4K video kaydedebiliyor.
  • USB-C bağlantısı.
  • İkinci nesil Apple Pencil destekleniyor, şarj etmek için manyetik kuvvetten yardım alarak kenara tutturmak yeterli.
  • Wi-Fi 6 desteği
  • mmWave 5G radyo bantları olmamasına rağmen, LTE’den potansiyel olarak daha yüksek hızlar için hücresel modellerde 5G bağlantısı.

Yeni iPad Mini’nin en önemli özelliği, şimdi 8,3 inçlik daha büyük bir ekrana sahip olmasıdır. 2019 modelindeki 7.9 inçlik ekrana kıyasla, çok büyük bir fark gibi gelmeyebilir, ancak yeni tablet daha büyük boyutlu bir ekranı biraz daha küçük boyutlu bir çerçeveye sığdırıyor. Bunda daha ince ekran çerçevesinin payı büyük.

İşlemci tarafına gelince yeni iPad Mini, iPhone 13 serisinde de bulunan yeni A15 Bionic çipi içeriyor, anca iPhone 13 Pro ve Pro Max modellerinde olduğu gibi işlemci beş GPU çekirdeğine sahip. Bu, iPhone 13 ve 13 Mini’deki A15’tekine göre bir tane daha fazla demek. Apple yeni çipin, önceki modeldeki eski A12 Bionic’e göre yüzde 40 CPU kazancı ve yüzde 80 GPU kazancı ile Mini’ye maksimum performans artışı sağladığını belirtiyor. iPhone 13’ün A15 işlemcisi kadar yüksek saat hızına sahip olmadığı konuşuluyor, ancak bu henüz doğrulanmadı ve önceki iPad Mini’ye göre yapılan iyileştirmeler de muhtemelen fark yaratacaktır.

12 MP ultra geniş ön kamera, 2019 modelindeki 7 MP selfie kamerasının yerini alıyor. Ön kameranın daha fazla çözünürlük sunması önem sırasında üstlerde yer almayabilir, ancak asıl çekici gelen nokta, bu yüksek çözünürlük sayesinde yeni iPad mini’nin görüntülü görüşmelerde sizi merkezde tutacak Ana Sahne özelliğini desteklemesi oluyor. Öte yandan kalite de iyileştirildi, çözünürlüğün 1080p olmasına rağmen, video için daha fazla kare hızı seçeneği ve fotoğraflar için Smart HDR 3 ile dinamik aralığı geliştirdi.

Arka kameraya gelince, önceki modelde bulunan 8 megapiksel, f/2.4 diyafram açıklıklı kameranın yerini 12 megapiksel sensör ve daha parlak f/1.8 diyafram ile daha iyi bir kamera sistemi alıyor. Daha yüksek diyafram, düşük ışıkta yardımcı olacaktır ve çok karanlık olduğunda, 2019 modelinde hiç olmayan flaştan farklı olarak, artık dört LED’li True Tone flaş var. Video tarafında, yeni model iPad Mini serisinde 60 fps’ye kadar 4K video kaydı sunan ilk model oluyor.

En yeni iPad Mini, Lightning konektörünü USB-C ile değiştirerek şimdi iPad Pro’lar ve 2020 iPad Air ile aynı çizgiye geliyor. Apple tanıtım etkinliğinde, bir nedenden dolayı yeni iPhone’lara aynı değişikliği uygulamasa da, USB-C’nin iPad Mini’ye getirdiği esneklikten kapsamlı bir şekilde bahsetti. Bu, tam boyutlu kameralar veya oyun kumandaları gibi cihazları şarj etmek ve bağlamak için daha fazla çok yönlülük sunar. Ayrıca kutudan daha yüksek şarj hızını destekleyen 20W USB-C güç adaptörü de çıkıyor. Fiyatı daha yüksek seviyelerde olan iPhone 13 serisi modellerinde kutudan güç adaptörünün çıkmadığını hatırlatalım.

ipad mini 2021

iPad Mini serisi, 2019 modeliyle birlikte birinci nesil Apple Pencil’ı desteklemeye başlamıştı. Kalem işlevselliği artırsa da, şarj yöntemi pek pratik değildi. Yeni iPad Mini ile birinci nesil yerine ikinci nesil Apple Pencil destekleniyor ve bunu şarj sırasında portta asılı şekilde bırakmanıza gerek yok. Tabletin yanına manyetik kuvvet yardımıyla tutunurken kablosuz olarak da şarj edilebiliyor. Bu küçük tabletten daha fazla işlevsellik elde etmenin çok daha kusursuz yolu olarak nitelendirilebilir. Eğer klavye kullanmak isterseniz, çeşitli Bluetooth klavyelerden yararlanabilirsiniz.

Son olarak, yeni iPad Mini’nin hücresel bağlantı destekli versiyonları önceki modelin LTE desteğinin yanına 5G desteği de ekliyor. 5G henüz Türkiye’de kullanımda değil, ancak yurt dışına gidecek olursanız, uyumlu bir hat ve SIM kart ile daha yüksek 5G hızlarından yararlanabilirsiniz. Ancak bu hızlara ulaşsanız da ulaşmasanız da, böyle taşınabilir bir cihazda mobil bağlantıya sahip olmak iyidir. Eğer hücresel bağlantı desteği isterseniz, başlangıç fiyatının üstüne 1700 TL eklemeniz gerekiyor. Bu arada tüm iPad mini 2021 seçeneklerinde Wi-Fi 6 bulunuyor. Bu da evlerde veya iş yerlerinde, desteklenen bağlantı noktaları sayesinde daha yüksek hızlara olanak tanır.

iPad mini 2021 ve iPad mini 2019 tabletlerin ortak noktaları

  • Yeni modelde ekran daha büyük olsa da, pikse yoğunluğu, yani inç başına düşen piksel sayısı aynı.
  • Kapak camı ve ekran arasındaki boşluğu en aza indirmek için her iki ekran da lamine ekran teknolojisini kullanıyor.
  • Her iki panelde de maksimum 500 nit parlaklık sunuluyor.
  • Touch ID parmak izi sensörleri her ikisinde de bulunuyor, ancak konumları farklı.
  • Apple, her ikisi için de aynı pil ömrünü veriyor.
  • Depolama kapasitesi hâlâ 64 GB’den başlıyor.
  • Ağırlık aradaki 8 gram dikkate alınmazsa aşağı yukarı aynıdır.
  • Her ikisi de iPadOS 15 ile çalışıyor.

Yeni modelde daha büyük boyutlu bir ekran olsa da, her ikisinde de piksel yoğunluğu mevcut. 2021 model iPad Mini, 2266 x 1488 çözünürlüğe sahip ekran barındırırken, 2019 iPad Mini ise 2048 x 1536 panele sahip. Her ikisinde de 326 ppi piksel yoğunluk değeri mevcut.  Bu nedenle, 2021 modeli size daha fazla ekran alanı sağlıyor olsa da, her iki ekran da eşit derecede keskin görünüyor. Ayrıca temel iPad modelindekinin aksine her iki ekran da lamine edilmiştir, yani panel ve cam birleşik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle pikseller doğrudan ekran camındaymış gibi bir görünüm oluşuyor.

ipad mini 2021

Diğer bir benzerlik depolama kapasitesidir. Yeni ve eski modellerin her ikisi de 64 GB depolama seçenekleriyle başlıyor. 2021 modeli 1700 TL karşılığında 256 GB ile donatabilirsiniz. Fazladan ödeme yapmadan önce durumunuzu değerlendirebilir ve hangi seçeneğin sizin için uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Yazılım tarafında arada büyük bir fark olduğu söylenemez. Yeni iPad Mini, iPadOS 15 ile yüklü olarak çıkıyor. 2019 modeli için de 20 Eylül’de güncelleme yayınlandı. İki tablet arasındaki tek temel fark; yeni modelin, 2019 modelinde mevcut olan Ana Ekran düğmesinin kaldırılması nedeniyle, gezintide daha fazla şekilde dokunmatik hareket tabanlı kontrollere dayanmasıdır. Yeni modelde Ana Ekran düğmesi kaldırıldığı için, Touch ID parmak izi sensörü, aynı zamanda ses düğmelerinin de bulunduğu üst kısımdaki güç tuşuna yerleştirilmiştir.

ipad mini 2021

iPad mini 2019’un iPad mini 2021 modeline göre avantajları

  • Daha eski model iPad’i piyasada daha ucuza bulabilirsiniz.
  • Teknik özellikler bakımından hâlâ güncelliğini koruyor ve Apple önümüzdeki birkaç yıl boyunca güncelleme çıkarmaya devam edecektir.
  • Kulaklık jakı var.
  • Sevenler ve alışmış olanlar için Ana Ekran düğmesi ekranın altında yer alıyor.

iPAD MİNİ 2019 SATIN AL (AMAZON.COM.TR)


Eski model iPad Mini hâlâ kullanıcıların ilgisini çekebilecek birkaç eşsiz özelliğe sahip. Yeni modelde bulunmayan 3,5 mm kulaklık jakına sahip. Aslında tüm tabletler, hatta mini olanlar için bile kulaklık jakı için yeterli bir alan vardır, ancak Apple akıllı telefonlardaki stratejisini giderek daha fazla tablet modeline uyguluyor. Ayrıca iPad mini 2019, ön tarafında Touch ID ile tamamlanan klasik fiziksel Ana Ekran düğmesine sahiptir. Daha yeni Apple ürünlerindeki dokunmatik hareket kontrolleri herkes için uygun olmayabilir ve hâlâ basılabilir Ana Ekran düğmesini seven birçok kişi var.

Bu arada fiyat da önemli bir kriter olacaktır. Daha eski teknoloji, artık ortadan kalkmadan önce her zaman indirimli fiyatların ek avantajına sahiptir. Yeni iPad Mini’nin fiyatındaki artışla birlikte fiyat da önemli bir kriter hâline geliyor. 2021 model iPad Mini, 2020 model iPad Air ile karşılaştırılabilir seviyede bir fiyat noktasına sahip. Bu nedenle bazı tüketicilerin kafasında iPad mini yerine iPad Air’ı tercih etme fikri oluşabilir.

Bu makalenin hazırlanmasında The Verge sitesinin benzer konulu makalesinden yararlanılmıştır.
Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER