Manşetler

Gelecek iPad ana ekran düğmesi taşımayan ilk iOS cihazı olabilir

ipad ana ekran düğmesi

ipad ana ekran düğmesiApple’ın iPhone’un simgesel ana ekran butonunu kaldırmak ve onun işlevlerini ekrana entegre etmek istediğine dair haberler son aylarda düzenli şekilde dillendiriliyor. Ancak görünüşe göre, bu önemli değişikliğin altına girecek ilk iOS cihazı iPad olacak.

9to5Mac sitesinin Macotakara blogunda çıkan bir yazıya dayandırarak verdiği habere göre, Apple’ın çok yakında beklenen 10.9 inçlik iPad’inde fiziksel ana ekran butonu bulunmayacak. Bu tasarım kararı sayesinde daha büyük boyutlu ekranı 9.7 inç iPad Pro ile aynı yüzey alanına sahip bir cihaza sığdırmak mümkün olacak. Şirket, ana ekran butonunun işlevlerini, Touch ID de dahil olmak üzere cam ekranın altına ekleyecek. Bazı üreticiler akıllı telefonlarında bu tarz işlevleri sunmaya başladılar bile.

DAHA BÜYÜK EKRAN, ANCAK DAHA KALIN BİR IPAD

Gelecek iPad’in daha ince ekran çerçevesine sahip olacağı da söz konusu haberde dillendiriliyor. Bununla birlikte aynı haberde bir olumsuzluktan da bahsediliyor, o da artacak kalınlık. 10.9 inç iPad’in 7.5 mm.’lik kalınlığa sahip olacağı Macotakara tarafından iddia ediliyor. Böylelikle beklenen tablet Apple’ın 2013’te çıkardığı orijinal iPad Air ile aynı kalınlığa sahip olacak. Ürünün kalınlığının artırılmasının esas nedeni iPad’in piline ve Apple Pencil’ı destekleyen ekran teknolojisine yer açmak olacak.

Aralarında güvenilir analist Ming-Chi Kuo’nun geçtiğinin de yer aldığı daha önceki haberler, daha büyük iPad’in 10.5 inç’lik boyutlu bir ekrana sahip olacağı yönündeydi. Ancak Macotakara’nın da söz konusu Apple donanım dedikoduları olduğunda güvenilir bir kaydı bulunuyor. Bu site ise iPad’in 10.9 inç ekrana sahip olacağını iddia ediyor. Ancak Japon site geçtiğimiz ekim ayında da 10.1 inç ekranlı bir tablet görebileceğimizi öne sürmüştü. Yani ekran boyutu konusunda ortada henüz bir kesinlik bulunmuyor.

Ana ekran butonunun kaldırılması bu haberin daha büyük bölümünü oluşturuyor. Apple’ın iPad’i 2017’nin ilk yarısında çıkarması bekleniyor. Böylelikle gelecek nesil iPhone’dan önce tüketiciler ana ekran butonu taşımayan bir cihaz fikrine alıştırılabilir. iPhone 7 ile birlikte ana ekran butonu büyük değişikliğe uğramış ve yıllardır basıldığında hareket eden klasik tuş yerine, kapasitif dokunmatik ve bastırıldığında titreşim oluşmasını sağlayan, böylelikle fiziksel tuş hissi veren yeni bir butona yer verilmişti. Görünüşe göre, yeni iPad ile birlikte bu yaklaşımdan tamamen vazgeçilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER