Teknoloji

iOS’in pazar payı ekim ayında uçtu, Android ikinci sıraya yükseldi

iPad tabletinin gösterdiği popülarite ve en yeni akıllı telefonu iPhone 4S’in başarılı çıkışı sayesinde Apple ekim ayında mobil işletim sistemi pazarında önemli bir yükseliş gösterdi. Apple’ın iOS işletim sisteminin pazar payı ağustos ve eylül aylarında yüzde 1.6’lık yükseliş göstermişti.

Net Applications’ın araştırma sonuçlarına göre iPhone’a olan talep ağustos ve eylül aylarında hız kesti. Ancak ekim ayında tanıtılan ve piyasaya çıkan, üstelik ilk haftasonunda 4 milyonun üzerinde satmayı başaran iPhone 4S ile birlikte Apple’ın küresel akıllı telefon ve tablet işletim sistemi pazarındaki payı yüzde 7 oranında artış gösterdi. Eylül ayı sonunda yüzde 54.65’lik paya sahip olan şirketin ekim ayı sonundaki payı yüzde 61.64 olarak kaydedildi.

Aslında ekim ayında önemli bir yükseliş gösteren tek platform Apple’ınki değildi. Net Applications’ın rakamlarına göre Google’ın Android platformu da Java ME’yi geçerek küresel pazarda ikinci sıraya yükseldi. Android’in pazar payı eylül ayında yüzde 16.26, ekim ayında ise yüzde 18.90 olarak ölçüldü. Java ME’nin payı ise aynı dönemde yüzde 18.52’den yüzde 12.84’e geriledi.

Net Applications’ın ekim ayı verileri Symbian, BlackBerry, Windows Mobile ya da Windows Phone platformlarının pazar payı kaybettiğini gösteriyor. Symbian yüzde 3.48’lik düşüşle yüzde 6.12’ye, BlackBerry OS yüzde 2.48’lik düşüşle yüzde 3.29’a, Microsoft’un mobil işletim sistemiyse yüzde 0.20’lik düşüşle yüzde 0.27’ye geriledi.

İlgili – Net Applications

İLGİLİ HABERLER