Teknoloji

iOS uygulamalarının ortalama büyüklüğü 23 MB, mart ayına göre artış yüzde 16

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iOS cihazı satın alanlar veya almayı düşünenler müzik dinleme veya video izlemenin dışında kalan durumların veri tüketimi bakımından fazla yük getirmeyeceğini, bu nedenle düşük kapasiteli bir iOS cihazının yeterli olacağını düşünüyor. Halbuki uygulamalar giderek cihazlarda daha fazla yer tutmaya başlıyor.

ABI Research tarafından iOS uygulama ekosistemi üzerinde yapılan bir araştırma geçen ayki ortalama uygulama büyüklüğünü 23 MB olarak ortaya çıkardı. Sonuç geçen mart ayına göre yüzde 16’lık bir ortalama artışının olduğunu gösteriyor. Kategori bazında bakıldığında oyunlar ortalama büyüklük bakımından 60 MB ile bir hayli büyük yer kaplayıcı olarak dikkat çekiyor, bu kategorideki büyüme geçen mart ayına göre yüzde 42 olarak kaydedilmiş.

AllThingsD sitesi bu büyümenin nedeni olarak çeşitli unsurları sıralamış. Bunlardan bir tanesi Retina ekranın uygulama ve oyun geliştiricilerine daha yüksek çözünürlükte ve daha kaliteli grafikleri sunma fırsatı tanıması. Bu da doğal olarak uygulamanın büyüklüğünü artırıyor. İkinci neden olarak Apple’ın mobil şebeke üzerinden indirme limitini 20 MB’den 50 MB’ye çıkarması gösteriliyor. Son olarak da hem iPhone hem de iPad’de bu cihazların ekranlarına uygun şekilde çalışan evrensel uygulamaların artmış olması gösteriliyor.

Araştırma uygulama içi indirmeleri hesaba katmıyor, işin içine bir de onlar girdiğinde uygulamaların boyutları daha da artabiliyor. Çevrim dışı çalışabilen harita uygulamalarının indireceği harita verileri, müzik dinleme uygulamalarının internet bağlantısı olmadan da dinleme imkanı sunmak için dosyaları cihaza indirmesi gibi durumlar uygulamaların hanesine yazılan ek veriler olarak dikkat çekiyor. Araştırma gösteriyor ki, çok fazla uygulama yükleyenler için iOS cihazlarının giriş seviyesindeki kapasitesi pek yeterli değil.

İlgili >> AllThingsD

İLGİLİ HABERLER