Manşetler

iOS Android’e göre daha fazla para getiriyor

ios android

ios android

iOS Android uygulama platformları savaşı hiçbir zaman bitmedi. Her ne kadar geliştiricilerin hem iOS hem de Android platformlarına yöneldiğini görsek de, söz konusu uygulamaların sayısı ve kalitesi olduğunda iki platform arasındaki fark hiçbir zaman kapanmadı. App Annie’nin 2016 birinci çeyrek pazar raporu da durumun neden böyle devam edeceği konusunda ipuçları veriyor. Google Play Store’daki uygulama indirme sayıları Apple App Store’u epeye geride bırakıyor, neredeyse ikiye katlıyor. Ancak iOS mağazası Android mağazasına göre hemen hemen iki kat daha fazla gelir getiriyor.

Rakamlara bakıldığında geliştiricilerin neden iOS’i öncelikli olarak tercih ettiği, hatta bazen ona imtiyaz tanıdığı anlaşılıyor, ne de olsa para önemli. Yüksek indirme sayıları görülebilirlik ve reklamlar için mükemmel bir ortam oluşturabilir, ancak geliştiriciler için gelirler de önemli. App Annie, iOS gelirlerinin 2015’in aynı dönemine göre 2.2 kat artış gösterdiğinin altını çiziyor.

Tüm bu gelirlerin temel kaynağını mobil oyunlardaki uygulama içi satışlar oluşturuyor. Bu satın almaların istenmeden yapılıp yapılmadığını, ebeveynlerin rızasının olup olmadığını bilemeyiz, ancak uygulama içi satın almaların mobil uygulamalar, özellikle de oyunlar için yeni bir gelir kaynağı oluşturduğu açık şekilde görülüyor. Eğlence ve müzik uygulamaları, daha doğrusu video ve müzik dinleme uygulamaları da yükselişte görülüyor. Bunların gelirleri tek seferlik uygulama içi satışlardan daha çok aboneliklerden geliyor.

Pazar yaygınlığına bakıldığında ABD hâlâ en önde yer almaya devam ediyor, ancak uygulama gelirlerinde Çin Japonya’yı geride bıraktı. Bu demek oluyor ki, mobil pazarın parlayan yıldızı mobil uygulama gelirleri oluşturmakta da ikinci sıraya yerleşti. Gelecekte Çin’in daha büyük ataklar yapmasını bekleyebiliriz. İndirme performansı içinde yer alan ilginç rakamlar da Vietnam, Arjantin, Mısır gibi ülkelerin, en azından Google Play Store tarafında yükselişte olduğunu gösteriyor. Google Play Oyunlar’ın bu ülkelerde faaliyette olmasının önemli rolü bulunuyor.

Android fanatikleri duymaktan nefret etse de, rakamlar gösteriyor ki, iOS Android’e göre daha fazla para ediyor. Aslında burada tavuk-yumurta hikayesi var. Android kullanıcıları uygulamalar için para verme konusunda iOS kullanıcıları kadar istekli olmadığı takdirde, geliştiriciler de kendilerine para getirecek kaynağa yöneliyor, para getirmeyen platforma olan ilgileri doğal olarak düşüyor. Öte yandan gerçekten kaliteli uygulamalara para ödemek isteyen Android kullanıcıları da aradıklarını bulamıyor.

İLGİLİ HABERLER