Manşetler

iOS 9’un yeni uygulama geçiş ekranı böyle olacak

ios-9-uygulama-gecis-ekrani-170615

Yenilenen Siri, yeni sağlık durumu izleme seçenekleri, Apple Haritalar’a toplu taşıma bilgilerinin eklenmesi gibi iOS 9’un büyük yenilikleri hakkında birçok şey yazıldı, çizildi. Şimdiyse işletim sisteminin yeni sürümünün pek de göz önüne gelmeyen, küçük yenilikleri hakkında detayları görüyoruz. Bunlardan bir tanesi de iOS 9 ile birlikte yenilenen uygulama geçiş ekranı.

iOS’te çoklu görevin merkezi olarak görev yapan ve açılan son uygulamaları gösteren bu uygulama geçiş ekranı iOS 7 ile birlikte kapsamlı yenilikten geçmiş, uygulamaların son hâlinin ekran görüntüleri kart hâlinde yan yana listelenmeye başlamıştı. iOS 8 ile de bu ekrana en son iletişim kurulan kişilerin küçük resimleri eklenmiş, onlara hızlı erişim imkanı sunulmuştu.

iOS 9’un uygulama geçiş ekranı da açık olan uygulamalar arasında geçiş için uygulama kartlarını sola ve sağa sürüklemeyi gerekli kılıyor. Bu ekranı açmak için yine iPhone veya iPad’in Ana ekran tuşuna art arda iki kez basmak gerekiyor. Değişen tek şey üst kısımda yer alan son erişilen kişiler bölümü. Yukarıda belirttiğimiz gibi, geçen yıl iOS 8 ile birlikte gelen bu bölüm kaldırılmış. Gidenler arasında açık olan uygulamalara ait kartların altında gösterilen uygulama ikonları da bulunuyor.

Yukarıdaki animasyon sayesinde iOS 9’un yeni uygulama geçiş ekranının nasıl işlediğini görebilirsiniz. Bu görünüm Apple’ın seneler önce iTunes ile birlikte kullanıma sunduğu Cover Flow arayüzüne epey benziyor.

Uygulama ekranları tıpkı Safari’nin iPhone versiyonundaki sekmeler gibi üst üste biniyor, ancak yerleşim aşağıdan yukarıya değil, sağdan sola yapılmış. Küçültülmüş uygulama ikonları her bir uygulama ekranının tepesine yerleştirilmiş, uygulama adı da daha büyük bir yazıyla gösteriliyor. Ayrıca daha önce en solda olan ana ekran kartı da artık sağ tarafta bulunuyor.

Aynı kalan unsurlar arasında uygulamayı tamamen kapatmak için yukarı doğru sürüklemek, Ana ekran tuşuna tek bir basışla geçiş ekranı açılmadan önceki uygulamaya geri dönmek bulunuyor. Yeni kullanıcı arayüzünün eskisinden iyi veya kötü olduğunu söylemek zor, buna rağmen işlevsellik konusunda pek bir farklılık yaratmadığını veya her şeyi daha açık hâle getirmediğini söylemek gerekiyor. iOS 9 sonbaharda yayınlandığında bu yeni kullanıcı arayüzünü kullanmaya başlayacağız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER