İncelemelerManşetler

iOS 9 İncelemesi

ios-9-inceleme-160915 (1024 x 684)Günümüzdeki akıllı telefon deneyiminin oluşmasında en büyük rolü üstlenen şirketler arasında Apple’ın adını, belki de, en üst sıraya yazmak gerekiyor. iPhone ile “akıllı telefon” kavramını yolda yürüyen insanın hayatına sokan Apple’ın mobil işletim sistemi iOS için yayınladığı güncellemeler de, şirketin popülaritesine paralel olarak büyük ilgi görüyor. Bundan iki yıl önce yayınladığı iOS 7 ile köklü bir görsel değişim ortaya koyan Apple, iOS 8’de görsel değişikliklerin dozunu düşük tutup uygulamaların içinde farklılıklara gitmiş ve depolama seçeneklerini artırmıştı. Geçtiğimiz haziran ayında WWDC 15’te duyurulan iOS 9 ise küçük de olsa görsel ve işlevsel değişiklikleri beraberinde getiriyor. Apple’ın iOS 9 ile birlikte özellikle dijital asistanı Siri’den daha etkin biçimde faydalanmaya başlaması göze çarpıyor. iOS 9 ile birlikte uyumlu iPhone, iPad ve iPod touch modellerine gelecek yenilikleri sizler için inceledik.

Görsel Tasarım ve Arayüz

iOS 9 öncesinde yayınlanan sekiz iOS sürümünden sadece birinde köklü bir görsel değişimin gerçekleştirilmesi, Apple’ın işletim sisteminin görünümü konusundaki inatçı tavrını anlamak için yeterli oluyor. Ancak bu noktada kullanıcıların ikircikli tavrına da dikkat çekmekte fayda var. iOS 7 yayınlanana kadar pek çok cihaz sahibi, Apple’ın tasarım değişikliğine gitmemekteki ısrarından yakınmış; iOS 7 yayınlandığında ise bu yakarışın sebebi yeni tasarım olmuştu. Yine de, bir süre geçtikten sonra pek çok kullanıcı iOS 7’ye alışmıştı.

iOS 7 ile değişen görsellik, iOS 8’de de büyük ölçüde korunmuştu. Apple, muhafazakâr çizgisini iOS 9’da sürdürüyor. Ancak iOS 9, görsel tasarımda bazı belirgin değişiklikleri de beraberinde getiriyor.

Söz konusu belirgin değişikliklerin ilki yeni yazı tipi. Bugüne kadar iOS’te yazı tipi olarak Helvetica kullanan Apple, iOS 9 ile birlikte San Francisco adını taşıyan özel yazı tipine geçiş yapıyor. Apple, kendi tasarımı olan bu özel yazı tipini ilk olarak akıllı saati Apple Watch ile kullanmaya başlamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple Watch İncelemesi

Helvetica ve San Francisco arasındaki fark küçük ancak anlaşılır seviyede. Örneğin, iki yazı tipinde ”R” harfi arasındaki farklar dikkatle bakıldığında rahatlıkla görülebiliyor. iOS 8’in ”R” harfindeki kavis iOS 9 ile birlikte ortadan kalkıyor. Benzer bir farklılığın ”s” harfinde de görüldüğü söylenebilir. iOS 9’da ”s” harfinin yanındaki harflere yapışık görüntüsünden kurtulduğu dikkatli bakıldığında fark edilebiliyor.

ios-8-vs-ios-9-yazi-tipi-160915
iOS 8 (Solda ) ve iOS 9 (Sağda) Yazı Tipi Karşılaştırması

iOS 9 ile birlikte Apple’ın daha geniş satırlara ve daha boşluklu bir tipografiye yöneldiği de açıkça görülüyor. iOS 9’un daha havadar bir yapıda olduğu, Mail uygulamasında ”Yanıtla” seçeneğine tıklandığı zaman fazlasıyla net biçimde ortaya çıkıyor. iOS 9, yazılara nefes almaları için daha geniş bir alan sunuyor. iOS 9’un getirdiği bu arayüz değişikliklerini ”küçük ama gözden kaçmayan” şeklinde nitelemek mümkün.

ios-9-arayuz-160915

iOS 9, cihaz sahiplerine geniş sayılabilecek bir yelpazede uzanan yeni duvar kağıtları da sunuyor. Gezegen siluetleri, yakın çekim görüntüler ve renk patlamalarını gösteren duvar kağıtları, iOS 9 ile birlikte dolaşıma çıkıyor.

ios-9-duvar-kagidi-160915

iOS 9 ile birlikte Apple’ın Gazetelik uygulamasını kaldırdığını ve bu uygulama içindeki yayınları ayrı bir uygulama olarak Gazetelik adını taşıyan bir klasöre topladığını belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak, iOS 9 ile birlikte Passbook uygulaması da Wallet (Cüzdan) adını alıyor. İsim değişikliğine rağmen, Wallet uygulaması uçuş kartlarını saklamayı sürdürüyor.

Siri ve Arama

iOS 9’un işlevsel anlamda getirdiği en önemli yenilik ise işletim sisteminin bağlamsal zekâsında kendisini gösteriyor. Apple’ın dijital asistanı Siri, iOS 9 ile birlikte proaktif bir asistan kimliğine bürünüyor. Temel olarak kullanıcının ne yapacağını önceden tahmin etmeye çalışan proaktif arama, kullanıcı sormadan eyleme giden kısayolu gözler önüne çıkarıyor. Proaktif aramanın bu yönüyle akıllara Google Asistan’ı getirdiği de söylenebilir.

Proaktif aramayla birlikte Siri, kullanıcıların cihazlarında neler yaptığını gözlem altına alıyor. Kullanılan uygulamalar, temasa geçilen kişiler, bütün bu eylemlerin ne zaman ve nerede yapıldığı Siri tarafından izleniyor ve dijital asistan kullanıcının alışkanlıklarını öğreniyor.

Proaktif arama özelliğiyle şekillenen önerileri görmek içinse farklı yollar bulunuyor. Örneğin iPhone’un ana ekranında yukarıdan aşağıya doğru küçük bir sürükleme hareketi yapıldığında arama kutusu ortaya çıkıyor. Arama kutusunun altında ise ”Siri Uygulama Önerileri” başlığı altında uygulamalar listeleniyor. Söz konusu uygulamaların kullanıcıların en sık kullandığı uygulamalar arasından seçildiğini belirtmekte fayda var.

ios-9-siri-onerileri-160915

Proaktif aramanın şekillendirdiği önerileri daha geniş kapsamlı biçimde görmek isteyenlerin ise ana ekranda sola doğru küçük bir sürükleme hareketi yapması gerekiyor. Burada da ekranın en üst kısmında arama kutusu bulunuyor. Arama kutusunun altında ise ”Siri Önerileri” başlığı altında sıralanan kişi ve uygulamalar yer alıyor. Burada ”Daha Fazla Göster” yazısına dokunulduğunda Siri, kullanıcılara daha fazla kişi ve uygulama gösteriyor.

Proaktif arama söz konusu önerileri sunarken zamanlamaya da dikkat ediyor. Örneğin, sabahları uyandığınızda ilk iş olarak Hava Durumu uygulamasına bakanlar, Siri önerileri arasında Hava Durumu uygulamasına da rastlıyor. Ya da, her gün akşamüstü saatlerinde aradığınız arkadaşınızın kişi bilgilerini, günün o zaman dilimi geldiğinde Siri önerileri arasında görebilirsiniz. Apple daha öncesinde favori kişilere çoklu görev yönetim ekranı üzerinden erişim imkanı sunmuştu. iOS 9 ile birlikte favori kişilere kolay yoldan erişim imkanı daha gelişmiş bir biçimde Siri Önerilerinin gösterildiği arama ekranına taşınıyor.

Siri’nin proaktif davranışlardan bazılarının izine iOS cihazın kilit ekranında da rastlamak mümkün. Örneğin, kullanıcı cihazına kulaklık taktığında genellikle Spotify’dan müzik dinliyorsa, cihaza kulaklık bağlandığında Spotify’ın logosu kilit ekranının sol alt kısmında beliriyor. Veya bir alışveriş merkezine gittiğinde sürekli olarak bankanızın mobil uygulamasına bakanlar, kilit ekranının sol alt köşesinde bankanın uygulamasına giden kısayolu görecektir.

ios-9-inceleme-0002

Siri’nin proaktif arama ile kazandığı yetenekler bunlarla sınırlı kalmıyor. Proaktif arama sayesinde Siri, kullanıcılarına konumlarından hareketle çeşitli haber önerilerinde bulunabiliyor. Buna ek olarak, arama ekranında restoranlar ve kahveciler gibi çeşitli mekanlar gösteriliyor. Harita’daki yol tariflerine giden hızlı bağlantılar sunan Siri, Takvim uygulamasına ise çok daha farklı bir boyut kazandırıyor. Sadece uygulamadaki randevuları çekip göstermekle yetinmeyen Siri, randevu bilgisini konum ve trafik verisiyle harmanlayarak kullanıcılara randevularına yetişmeleri için yola çıkmaları gereken zamanı söyleyebiliyor. Apple Haritalar’ın trafik verilerini sunmadığı ülkemizde yolda geçecek tahmini zamanı Takvim uygulamasının içinden randevuya eklemenin mümkün olduğunu belirtmekte fayda var. Buna ek olarak, proaktif arama ile birlikte Siri, bilinmeyen numaraların kime ait olduğuna ilişkin tahminler de yürütebiliyor. Ancak bu tahmin her bilinmeyen aramada gösterilmiyor.

Siri, iOS 9 ile birlikte cihaz içinde yapılacak aramalar konusunda da çok daha etkin bir rol üstleniyor. Örneğin Siri’ye ”1 Mayısta çekilen fotoğrafları göster” dediğinizde cihazınızdaki 1 Mayısta çekilen fotoğraflar ekrana geliyor. Buna ek olarak; iOS 9 Siri’yi daha iyi bir hatırlatıcıya dönüştürüyor. Kullanıcılar, Siri’den Safari, Mail ve Notlar gibi uygulamalarda yarım bıraktıkları aksiyonları kendilerine hatırlatmasını isteyebiliyor.

ios-9-siri-arama-160915

Apple’ın Siri’ye getirdiği proaktif özelliklerin hepsinden Türkiye’de faydalanmak mümkün değil. Ancak, zaman içinde eksikler de tamamlandığı takdirde Siri’nin iOS’teki etkisi çok daha yüksek bir noktaya çıkacaktır. Siri’nin öğrendiği proaktif davranışlar da, dijital asistana çok daha sık başvurulmasının önünü açacaktır.

Proaktif aramanın uygulamalar ve kişiler için sunduğu hızlı erişim imkanı ise, kısa sürede pek çok cihaz sahibi tarafından sıklıkla kullanılacaktır.

Çoklu Görev

iOS 9, özellikle iPad’lere çoklu görev konusunda önemli yetenekler getiriyor. Ancak bu yetenekler öncesinde Çoklu Görev öncesindeki görsel değişikliklerden bahsetmekte fayda var.

iOS 8 ile birlikte işletim sistemine giriş yapan Çoklu Görev ekranı, kullanıcılara favori kişilerle veya son arananlarla iletişime geçme imkanı da sunuyordu. iOS 9, Çoklu Görev ekranının kullanıcılarla iletişime geçme özelliğini ortadan kaldırdı. Çoklu Görev ekranında uygulamaların gösteriminde de değişikliğe giden Apple, uygulamaları yan yana sıralamak yerine yelpazeye benzer bir görünüm sunan yeni bir gösterim yolu seçti.

ios-9-coklu-gorev-iphone-160915

iOS 9’un getirdiği yeniliklerden birini daha Çoklu Görev başlığı altında sınıflandırılabilir. Bundan böyle kullanıcılar bir uygulamadan başka bir uygulamaya yönlendirildiklerinde ekranın sol üst kısmında bulunan ”Şuna dön: X Uygulaması” yazısına dokunarak ilk etapta aktif olan uygulamaya geri dönebilecekler. Örneğin, WhatsApp Messenger’da arkadaşınızla sohbet ederken gelen bir bağlantıyı Safari’de açtığınızda ekranın sol üst kısmında ”Şuna Dön: WhatsApp” yazısını göreceksiniz.

iOS 9, iPad’in çoklu görev yeteneklerini de önemli ölçüde geliştiriyor. iPad’i profesyoneller için mükemmel bir araç olarak tanımlayan Apple, 12.9 inç’lik iPad Pro ile kurumsal hayata dönük iddiasını daha somut biçimde ortaya koymuştu. Apple, iOS 9 ile özellikle iPad Air 2 ve iPad Pro sahiplerine büyük ekrandan faydalanarak aynı anda birden fazla işi kolaylıkla yapma fırsatı sunuyor.

ios-9-slide-over-160915

iOS 9 ile iPad’in kazandığı Çoklu Görev yeteneklerinden birisi Slide Over ismini taşıyor. Slide Over sayesinde kullanıcılar mevcut uygulamadan çıkmadan ikinci bir uygulama açabiliyor. Böylelikle kullanıcıların internette gezinirken gelen bir mesajı yayınlaması veya hızlıca bir not alması, ardından ikincil uygulamayı kapatarak ana uygulamada dolaşmaya devam etmesi mümkün hâle geliyor. Slide Over’dan iPad Pro, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3 ve iPad mini 4 sahipleri faydalanabilecek.

ios-9-split-view-160915

Split View ise kullanıcılara iki uygulamayı aynı anda açık ve aktif tutma şansı sağlıyor. Böylelikle iPad üzerinde proje veya sunum hazırlayanlar, daha hızlı çalışma imkanına kavuşabiliyor. Split View, iPad ailesinin en yeni üyeleri olan iPad Pro, iPad Air 2 ve iPad mini 4’te kullanılabilecek.

ios-9-resim-icinde-resim

Resim İçinde Resim özelliği ise iPad üzerinde video izleyenlere veya FaceTime görüşmesi yapanlara eş zamanlı olarak başka bir uygulama kullanma imkanı veriyor. Görüşme veya izleme sırasında Ana Ekran tuşuna basıldığında video ekranın alt köşesine ölçekleniyor. Böylelikle başka bir iş yaparken bile sohbet veya sinema keyfinden geri kalınmıyor. Slide Over özelliğini destekleyen iPad modelleri, Resim İçinde Resim özelliğini de destekliyor.

Klavye

Apple’ın iOS 9 ile birlikte değişimden geçirdiği araçlar arasında klavye de bulunuyor. Özellikle iPad klavyesinin değişimi daha geniş kapsamlı olsa da, iPhone klavyesinde de bazı görsel değişiklikler göze çarpıyor. Örneğin küçük harfle yazı yazılırken harfler küçük sembolleriyle ekranda gösteriliyor. Böylelikle yazı yazarken yaşanabilecek kafa karışıklığının önüne geçilebiliyor.

Apple’ın iOS 8 ile birlikte kullanıma sunduğu tahmin yeteneklerine sahip klavye, Türkçeyi desteklemiyordu. Ancak iOS 9 ile birlikte “Tahmin” klavyesinin desteklediği diller arasına Türkçe de katıldı. Cihaz sahiplerinin yazma alışkanlıklarını öğrenerek daha hızlı yazıma yönelik öneriler sunan tahmin özelliği, iOS 9 ile birlikte aktif olarak sunulacak. Ancak kullanıcılar klavye üzerindeki küre ikonuna dokunduktan sonra karşılarına çıkan “Tahmin” seçeneğini kapatarak klavyelerini eski usülde kullanabilecek.

ios-9-klavye-iphone-160915

iOS 9, iPad’in klavyesine de önemli yetenekler kazandırıyor. Klavyeye eklenen yerleşik kısayol çubuğu, iPad sahiplerinin yazı yazarken belli aksiyonları çok daha hızlı gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Kısayol çubuğunun orta kısmında metin tahmini seçenekleri bulunuyor. Bu seçenekler sayesinde sadece birkaç harfe dokunarak kelimenin tamamı yazılabiliyor. Klavye üstünde yapılacak dokunuşlarla yazılar farklı formatlarda biçimlendirilebiliyor. Kısayol çubuğu üzerindeki ikonlar sayesinde de biçimlendirme işlemi veya üzerinde çalışılan metine görsel ekleme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kısayol çubuğuna üçüncü taraf uygulamalara ait araçlar da eklenebiliyor. Böylelikle ihtiyaç anında doğru araca ulaşmak çok daha kolay hâle geliyor.

Notlar

Notlar uygulaması, iOS 9 ile birlikte en büyük değişime uğrayan yerleşik uygulama olarak göze çarpıyor. Apple bugüne kadar kullanıcıların küçük notlar almak için kullandıkları Notlar uygulamasını, iOS 9 ile birlikte Evernote ve türevi uygulamalara rakip hâle gelebilecek bir kimliğe büründürüyor.

ios-9-notlar-3

iOS 9 sayesinde Notlar uygulamasında bir ”yapılacaklar listesi” hazırlanabiliyor. Kullanıcılar tek bir dokunuşla madde işaretleri ekleyerek listelerini hazırlayabiliyor ve listede ilerledikçe maddelerin yanına bir tik işareti koyabiliyor.

ios-9-notlar-2

Notlar uygulamasındaki yeniliklerden bir diğer ise hazırlanan notların içine fotoğraf, harita ve web bağlantısı eklenebilmesi. Fotoğraf eklemek isteyenler için kamera Notlar’ın içinden aktive edilebiliyor. Film rulosuna da yine uygulama içinden erişilebiliyor. İlişik Tarayıcı ise kullanıcıların hangi nota hangi öğeyi eklediklerini düzenli bir biçimde görmesini sağlıyor ve etrafın dağılmasını engelliyor.

ios-9-notlar-1

iOS 9’un Notlar’a getirdiği ilginç yeniliklerden birisi de, parmakla çizim yapılabilmesi. Kullanıcılar parmaklarının ucuyla doğrudan notlarının içine bir şeyler çizebiliyor. Sunulan çizim araçları sayesinde kullanıcılar farklı fırça ve renk seçenekleri içinden tercih yapabiliyor. Cetvel ise yapılan çizimlerin daha düzgün gözükmesini sağlıyor. Notlar’ın iOS 9 ile birlikte daha göz önünde yer alan uygulamalar arasına girmesi muhtemel gözüküyor.

Harita

Apple, iOS 6’dan bu yana kendi geliştirdiği harita uygulamasını kullanıyor. Apple Harita uygulaması ilk etapta şirketin özür dilemesini gerektirecek kadar yoğun eleştirilere maruz kalsa da, geçen zaman içinde ciddi ölçüde gelişmiş durumda. iOS 9 da Apple Harita uygulamasının gelişimini sürdürüyor. İşletim sistemi, Harita uygulamasına Toplu Taşıma bilgilerini getiriyor. Böylelikle önemli metropollerde, Apple Harita uygulamasının dışına çıkmadan toplu taşıma bilgilerine erişim ve yolculuk planlamak mümkün hâle geliyor.

ios-9-harita-toplu-tasima-160915

Londra, Berlin, Paris, Pekin, Toronto, New York, San Francisco ve Los Angeles gibi şehirlere ait toplu taşıma bilgilerini Harita uygulaması içinde sunan Apple, henüz İstanbul’u veya Türkiye’den başka bir şehri 20 şehirden oluşan bu listeye dahil etmiş değil. Ancak söz konusu metropollerden birini ziyaret edenler için bu özelliğin fazlasıyla kullanışlı olacağını söylemek için kâhin olmak gerekmiyor.

Takvim

Takvim uygulaması, iOS 9’da görsel bakımdan değişiklik geçirmiyor, ancak bazı yeni özellikler kazanıyor. Mail uygulamasında bulunan uçuş veya rezervasyon gibi etkinlikler artık Takvim uygulaması tarafından kullanıcılara gösterilecek. Bu noktada Takvim uygulamasını Gmail hesaplarıyla kullananların söz konusu imkandan uzun süredir faydalandığını da söylemeden geçmeyelim.

ios-9-takvim-160915

Takvim uygulaması, iOS 9 ile birlikte Apple Harita ile dirsek temasına geçiyor. Uygulama, randevular öncesinde yola çıkış zamanını bildirmek için konum ve trafik koşullarına bakıyor. Bu konuda Takvim uygulamasına gerekli bilgileri Apple Harita sağlıyor. Ancak, Apple Harita’nın ülkemizde trafik koşullarına ilişkin bilgi sunmadığını da hatırlatmak gerekiyor. Bu gibi durumları da dikkate alan Apple, Takvim uygulamasında kullanıcılara randevu öncesi tahmini seyahat süresini manuel olarak sisteme ekleme imkanı veriyor.

Haberler

Apple’ın iOS 9 ile sunduğu yeniliklerden biri de Haberler uygulaması. Flipboard benzeri bir yapıda olan uygulama, önde gelen haber kaynaklarından toplanan haberleri kullanıcılara ulaştıracak. İlk etapta ABD, Avusturalya ve Birleşik Krallık için yayınlanan uygulamaya iOS 9’un beta sürümünde erişimimiz mümkün olmadığı için sunduğu kullanıcı deneyimine ilişkin yorum yapmak mümkün değil.

apple-haberler-160615

Selfie’ler ve Ekran Resimleri Klasörleri

Apple, iOS 9’da Fotoğraflar uygulamasına da küçük ama organizasyon açısından önemli dokunuşlar yapmayı ihmal etmemiş. Güncellemeyle birlikte Fotoğraflar uygulamasının içine Selfie’ler ve Ekran Resimleri adını taşıyan iki klasör eklendi. Selfie’ler klasörü, adından da anlaşılacağı üzere, ön kamerayla yapılan özçekimleri barındırıyor. Sadece kullanıcının cihazının ön kamerasıyla çekilmiş fotoğrafların Selfie’ler klasörüne eklendiğini belirtmek gerekiyor. Yani bir arkadaşınızın WhatsApp Messenger aracılığıyla size gönderdiği özçekimini Selfie’ler klasörü içinde göremeyeceksiniz.

ios-9-selfieler-ekran-resimleri-160915

iOS cihaz sahipler, oldukça pratik biçimde gerçekleştirilen ekran görüntüsü alma özelliğinden sıklıkla faydalanıyor. Ancak alınan ekran görüntüleri unutulduğu zaman cihazın Film Rulosunda şişkinlik yaratabiliyor ve ekran görüntülerini kalabalık rulo içinde tespit etmek zaman aldığı için temizlenmesi bir tür azaba dönüşüyor. Apple, iOS 9 ile birlikte bu sunduğu Ekran Resimleri klasörüyle bu azaba son vermeyi amaçlıyor. Bu klasör sayesinde kullanıcılar kendi cihazlarıyla aldıkları ekran görüntülerine rahatlıkla erişebiliyor. Tek bir yerde toplanmaları sayesinde ekran görüntülerinin düzenlenmesi de önemli ölçüde kolaylaşıyor. Selfie’ler ve Ekran Resimleri klasörleri önemsiz eklentiler gibi gözükseler de, iOS cihaz sahiplerinin kullanım deneyimlerinde değişiklik yaratabilecek nitelikteler.

Pil Ömrü

Pil ömrü, pek çok akıllı telefon kullanıcısının bir numaralı sorunu durumunda. Bu sorunu ortadan kaldırmak için genellikle donanım bazlı öneriler sunulsa da, şirketler yazılım boyutunda da farklı çözümler geliştirmeye gayret ediyor. Apple da iOS 9 ile birlikte pil ömrünü uzatma iddiasıyla yola çıkıyor. Şirket, işletim sistemi genelindeki uygulamaların ve temel teknolojilerin pil kullanımını azaltacak şekilde daha verimli hâle geldiğine dikkat çekiyor.

Apple, bu amaç doğrultusunda iOS 9 ile birlikte Düşük Güç Modu’nu hayata geçiriyor. Bu modla iPhone’un pili tamamen dolana kadar güç tüketimi geçici olarak azaltılıyor. Düşük Güç Modu aktive edildiğinde iPhone e-posta alma, arkaplanda uygulama yenileme ve otomatik indirme gibi aktiviteleri askıyla alıyor. Bazı görsel efektler de azaltılıyor veya kapatılıyor.

ios-9-dusuk-guc-modu

Kullanıcılar Düşük Güç Modu’nu Ayarlar uygulamasına eklenen Pil seçeneği üzerinden aktif hâle getirebiliyor veya kapatabiliyor. Cihazın şarjının yüzde 20 ve yüzde 10 seviyelerine geldiğini gösteren uyarılarda da, Düşük Güç Modu’na hızla geçiş imkanı sunuluyor. Düşük Güç Modu aktifken iOS cihazının pil ikonu sarı renkle gösteriliyor ve cihaz bu modda kullanılırken ekranı 30 saniyeden uzun süre açık ve inaktif tutmak mümkün olmuyor.

iOS 9’u test ettiğimiz iPhone 6, düşük yoğunluklu bir kullanım senaryosunda yaklaşık 17-18 saatlik bir süreyi şarj ihtiyacı olmadan tamamlayabiliyor. Düşük Güç Modu ise arkaplan aktivitelerini önemli ölçüde kısıtladığı için bu süreyi çok daha yukarıya taşıyor. Düşük Güç Modu, cihazın performansına olumsuz bir etkide bulunmuyor. Ancak özellikle yoğun e-posta trafiği içinde olanların Düşük Güç Modu’na geçiş yaparken dikkatli olmaları gerekiyor. Düşük Güç Modu aktifken, kullanıcılara Mail uygulamasına ait bildirimler gönderilmiyor. Dolayısıyla bu mod aktifken bazı uygulamaları düzenli olarak kontrol etmekte fayda var.

Güncelleme Boyutu

Özellikle yayınlanan son iki iOS güncellemesi, büyük boyutları nedeniyle kullanıcılara zorlu anlar yaşatmıştı. Cihazlarında yükleme dosyası için yeterli boşluk bulunmayan kullanıcılar, güncellemelere gerekli yeri açmak için tabir-i caizse bin dereden su getirmişlerdi. Apple iOS 9 güncellemesinde aynı sorunların tekrarlanması için gerekli önlemleri önceden alıyor.

iOS 9, yeni güncellemeleri önceden indirip açmaya gerek kalmadan verimli bir şekilde kullanıcıların cihazlarına aktarıyor. Böylelikle güncellemeler için eskisi kadar boş alana gerek kalmıyor. iOS 7.1’den iOS 8’e geçerken 4.58 GB boş alana ihtiyaç duyulurken, iOS 8.4’ten iOS 9’a geçiş için sadece 1.3 GB boş alan talep ediliyor. Gerekli boş alan miktarının azlığı sayesinde iOS 9’a geçiş hızının da geçmiş sürümlere kıyasla biraz daha yüksek olması muhtemel gözüküyor.

Uyumluluk

Apple, iOS 9’a uyumlu cihazların listesini oldukça geniş tutmuş. Şirketin bu tercihinde cihaz değiştirme alışkanlıklarına ilişkin analizlerin de önemli bir rol oynadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

ios-9-uyumlu-cihazlar-listesi

iPhone ailesinde iPhone 4s ve sonrasında piyasaya sürülen tüm modeller iOS 9’u destekliyor. Yani iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus sahipleri iOS 9’u yükleyebiliyor. Apple’ın en yeni akıllı telefonları iPhone 6s ve iPhone 6s Plus ise kutularından iOS 9 işletim sistemi yüklü olarak çıkacaklar.

Tabletlerin yenileme hızının telefon yenileme hızına göre daha düşük olduğu bir gerçek. Apple da bu gerçekten hareketle iOS 9’u destekleyen iPad modellerinin sayısını oldukça yüksek tutmuştu. iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad Air ve iPad Air 2, iOS 9 güncellemesini alacak modeller. 12.9 inç’lik iPad Pro ve iPad mini 4, doğrudan iOS 9 birlikte gelecek.

iPod touch ailesinde ise beşinci ve altıncı nesil modeller, iOS 9’un getireceği yeniliklerden faydalanabilecek.

Sonuç

ios-9-ipad-iphone-150915Apple’ın mobil cihazlarından maksimum faydayı ve verimi almak için, mobil işletim sistemi iOS’in son sürümünü yüklemek büyük önem taşıyor. İşletim sistemi güncellemeleri, cihazlara yeni özellikler getirmelerine ek olarak, kullanıcı deneyiminde de farklı boyutların kapılarını açıyor. iOS 9 da bu geleneği sürdürüyor.

iOS 9, görsel anlamda kullanıcılara devrimsel nitelikte değişiklikler sunmuyor. Ancak özellikle yazı tipindeki değişiklik bir bakışta fark ediliyor. Yeni yazı tipi, bir süre için iOS cihaz sahiplerinin gözünü tırmalayacaktır. İlk etapta San Francisco adlı yazı tipinin iOS 9’u biraz basitleştirdiğini düşünsek de, birkaç günün ardından iOS 9’un yenilenen yüzüne alışılıyor.

Apple’ın iOS 9’da gerçekleştirdiği değişikliklerin merkezinde ise Siri yer alıyor. Güncellemeyle birlikte salt bir “dijital asistan” olmaktan çıkan Siri, kullanıcıların davranışlarını izleyerek ve öğrenerek yerinde öneriler sunan “proaktif” bir asistana dönüşüyor. Test süresince Siri’nin proaktif olarak sunduğu kısayollardan fazlasıyla faydalandık ve bir süre sonra telefonda sıklıkla gerçekleştirdiğimiz eylemler için ilk adresimiz Siri’nin proaktif öneriler sunduğu arama ekranları oldu.

Siri, iOS 9 ile birlikte telefon içinde yapılacak aramalarda da daha etkin biçimde kullanılabiliyor. Bu aramalar için verilen komutları algılama konusunda da daha yetkin hâle gelen Siri, kullanıcıları cihazda saklanan yoğun verilerde kaybolmaktan alıkoyuyor.

iOS 9, özellikle iPad sahiplerine çoklu görev konusunda pek çok yeni imkan sunuyor. Split View, Slide Over, Resim İçinde Resim gibi özellikler; kullanıcıların iPad’in geniş ekranından faydalanarak aynı anda iki işi birden yapmasının önünü açıyor. Slide Over özelliği, iPad sahiplerinin bir iş yaparken gelen bildirimler için etkileşime geçmesini hızlandıracak. Split View ise özellikle iPad üzerinde sunum veya proje hazırlayanların bilgi toplarken sürekli olarak uygulama ekranı değiştirmeden işlerine devam etmelerini sağlayacak.

iPhone kanadında ise çoklu görev yönetim ekranındaki tasarım değişikliği göze çarpıyor. Bu görsel değişikliğe rağmen, aktif tüm uygulamaların hepsini birden tek dokunuşla kapatacak bir arayüz unsurunun olmaması, önemli bir eksiklik olarak nitelenebilir. Aktif uygulamaya geri dönüş bağlantısının gelişi ise iOS 9’un çoklu görev konusunda sunduğu kayda değer yenilikler arasında yer alıyor.

Bugüne kadarki iOS sürümlerinde işlev kapasitesi itibarıyla biraz “üvey evlat” muamelesi gören Notlar uygulaması, iOS 9 ile birlikte merkeze yürüyor. Gelişmiş yetenekleri sayesinde Notlar uygulaması, eskisine kıyasla çok daha sık kullanılacaktır. İşletim sisteminin yerleşik not alma uygulamasının gelişmişliği, üçüncü taraf uygulamalara olan ihtiyacı da önemli ölçüde ortadan kaldırıyor.

Apple Harita uygulamasındaki yeniliklerden ülkemizde faydalanmak ne yazık ki mümkün değil. Uygulama, sadece belli metropollere ait toplu taşıma bilgilerini kullanıcılara ulaştırıyor. Ancak bu bilgilerin sunulduğu dillerin arasında Türkçenin de yer alması, özelliğin desteklendiği şehirlere gidenlerin işine fazlasıyla yarayacaktır. Kullanıcılar daha önce yabancı dildeli uygulamalardan aldıkları toplu taşıma bilgilerine Apple Harita uygulamasıyla rahatlıkla erişebilir.

iOS 9, iPhone sahiplerinin kanayan yaralarından biri olan pil ömrü konusunda da etkin bir çözüm sunuyor. Testi gerçekleştirdiğimiz iOS 9 beta sürümü yüklü iPhone 6, orta yoğunluklu bir kullanım senaryosuyla sabahtan gece yarısına kadar günü rahatlıka çıkarabiliyor. Ancak, multimedya içerik tüketimi ve veri transferi kombinasyonu kurulduğunda pil ömrü daha yüksek bir hızla tükeniyor. Düşük pil modu ise pil tüketimi konusunda daha tasarruflu bir yaklaşım içine girmek isteyenler için biçilmiş kaftan niteliğinde.

Sonuç olarak, iOS 9 kullanıcılara devrimsel değişiklikler getirmiyor. Ancak yapılan küçük işlevsel değişiklikler ve performans optimizasyonu sağlaması nedeniyle iOS 9, “yüklenmesi tavsiye edilir” etiketini kazanıyor.

İLGİLİ HABERLER