Teknoloji

Güvenlik açığı avcıları iOS 9’u kırmanın yolunun bulunması için 1 milyon dolar teklif ediyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6s-ios-9-200915

16 Eylülden bu yana milyonlarca iPhone, iOS 9’a yükseltilmiş durumda. Yeni işletim sisteminin yayınlanması, sistemlerdeki güvenlik açıklarını tespit etmeye çalışanların da iştahını kabartmışa benziyor. Gelen haberler, güvenlik araştırmacılarının açıkların bulunması için büyük meblağlar ödemeye hazır olduğunu ortaya koyuyor. Wired’da yer alan habere göre; Zerodium isimkli güvenlik açığı tüccarı, jailbreak işleminin yapılmadığı iOS 9 işletim sistemli cihazlara bir web sayfası, uygulama içi gezinme veya kısa mesaj aracılığıyla saldırmanın yolunu bulanlara 1 milyon dolarlık ödül teklif etti.

iOS’te yazılım indirmele işlemi App Store aracılığıyla sıkı biçimde kontrol edildiği için bu tarz açıklara iOS işletim sistemli cihazlarda rastlamak mümkün olmuyor. Ancak, son Xcode açığı iTunes App Store’un güvenlik mekanizmalarının da etrafından dolaşılabileceğini gösteriyor.

Ancak ödül peşinde koşanların işi pek kolay değil. Çünkü ödülü alabilmek için belirlenen zaman dilimi içinde iOS 9’da bir güvenlik açığı bulmak gerekiyor. Araştırmacılara iOS 9’da açık bulmaları için 31 Ekim 2015’e kadar süre tanınırken, Zerodium tarafından belirlenen açık kriterlerini karşılamak da şart koşuluyor.

Yine de, ödül miktarının yüksek olmasının pek çok güvenlik araştırmacısının iştahını kabartacağı düşünülüyor. iOS 9’un benimsenme oranının bir hafta içinde yüzde 50’ye ulaşması da, güvenlik açığı tüccarlarını harekete geçiren faktörler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER