Manşetler

iOS 9 ile gelen ve henüz gizli kalmış yenilikler

iphone-6s-ios-9-200915

iOS 9 yenilikler ile birlikte geldi, ancak bunların sadece belirli sayıdaki kısmından fazlaca bahsedildi. Halbuki oldukça hoşunuza gidecek ve yararlı bulacağınız, ancak dikkatinizi kolay kolay çekmeyebilecek bazı iOS 9 özellikleri mevcut. Bu yazıda onlara değiniyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iOS 9 İncelemesi

Telefon numarası arama

iOS 9’da iPhone’un yerel Mail uygulamasından veri çekerek bilinmeyen bir numaradan arama geldiğinde onun kim olabileceğini tahmin etmesini sağlayan bir özellik bulunuyor. Aynısı giden çağrılar için de çalışıyor. Bir e-posta iletisinde bulunan telefon numarasını aradığınızda, daha sonra giden çağrı kayıtlarını kontrol ettiğiniz zaman, aradığınız numaranın karşısında aranan kişinin adı yazıyor, tabii ki bunun bir ihtimal olduğu notu düşülerek.

ios-9-ayarlar-arama-200915Ayarlarda arama

iOS’teki Ayarlar menüsünde dolaşmak her zaman sıkıcı olmuştur. Ancak iOS 9 ile birlikte, örneğin konum servisleri ayarlarını yönetmek için birkaç tıklatma yapmanız gerekmeyecek. Ayarlar menüsünün tepesinden aşağı doğru yapacağınız hızlı bir sürükleme karşınıza ayarlar içinde arama yapmanızı sağlayacak bir arama motoru getirecek. Böylelikle aradığınız ayarı kolaylıkla bulup erişmeniz mümkün oluyor.

Uygulama içi arama

Apple’ın dahili arama aracı, nam-ı diğer Spotlight, ana ekrandayken aşağı doğru hızlı sürüklemeyle veya yeni Siri ekranının tepesinde ulaşılabilir şekilde bekliyor. iOS 9 ile birlikte bu arama aracına birçok yenilik ekleniyor. Bunların içinde en önemli olanı üçüncü taraf uygulamaların içeriklerinde arama imkanının sunulması, böylelikle içerik bulmak hiç olmadığı kadar kolay hâle geliyor. Bir uygulama iOS 9’un arama işlevini destekleyecek şekilde güncellendikten sonra, aramalarınızı herhangi bir yerden hızlıca yapabilir ve uygulama içi sonuçları da Apple’ın standart web arama sonuçlarının yanında görebilirsiniz. Outlook ve Dropbox gibi uygulamalar güncellenerek bu özelliği desteklemeye başladılar bile, zamanla yenileri de gelecektir.

Wi-Fi Assist

Ücretsiz bir Wi-Fi erişim noktasının alanı içinde olmanız her zaman düzgün ve hızlı bir internet bağlantısına sahip olacağınız anlamına gelmiyor. Şimdi iPhone’unuz sizi yavaşlatan Wi-Fi bağlantılarını göz ardı ediyor ve hücresel veri bağlantısına geri dönüyor. Bu özellik varsayılanda açık geliyor.

ios-9-pil-200915Düşük güç modu

iPhone’da pil tasarrufu için Wi-Fi, hücresel bağlantı ve diğer özellikleri elle kapatmanız önerilir. Ancak iOS 9 ile birlikte gelen düşük güç modu akıllı. Uygulamaların arkaplanda yenilemesini askıya almak, animasyonları kesmek gibi hamlelerle pil tasarrufu yapmayı sağlayan düşük güç modunda iPhone’un önemli işlevleri kullanılmaya devam edilebiliyor.

Piliniz neyin aşırı tükettiğini görün

Pilinizin yüzde 10 seviyesine düştüğünü görmeseniz de, pil ayarlarına girerek iPhone’unuzun pilini neyin sömürdüğünü görebilirsiniz. En iyi tarafı listenin en başındaki küçük saat ikonuna tıklamak. Bunun sayesinde herhangi bir uygulamanın ekranda veya arkaplanda kalma sürelerini görebilirsiniz. Böylelikle hangi uygulamaları tutmak, hangilerini silmek konusunda önemli fikirler edinebilirsiniz.

Bütün harfleri sürekli büyük olan klavyeyi geri getirebilirsiniz

iOS 9’un en beğenilen özellikleri arasında iPhone tarihinde ilk kez klavyede küçük harflerin gösterilmesi olmuştu. Büyük harf mi, küçük harf mi yazıldığını daha kolay anlamayı sağlayan bu yeniliği dikkat dağıtıcı bulanlardan iseniz, shift tuşunun durumuyla büyük harf mi, küçük harf mi yazıldığını görmek size yeterli geliyorsa, o hâlde bu yolu deneyerek eskiye dönüş yapabilirsiniz: Ayarlar -> Genel -> Erişilebilirlik -> Klavye.

ios-9-selfie-200915Selfie veya ekran görüntülerini tek seferde görün

Fotoğraflar uygulamasına girdiğinizde iki yeni bölüm göreceksiniz. Bunlar Selfie’ler ve Ekran Resimleri. Selfie’ler klasöründe gezinmek epey eğlenceli olacaktır, Ekran Resimleri klasörüyse daha çok teknoloji düşkünleri için epey önemli olacaktır. Bundan böyle yanlışlıkla aldığını veya artık eskiyen ekran görüntülerini silmek için bütün film rulosunda gezinti yapıp tek tek silme dönemi bitiyor. Sadece Ekran Resimleri klasörüne girmeniz, bütün hepsinün üstünde sürükleme yapmanız ve silmeniz mümkün.

Akıllı kulaklık

Kulaklıklarınızı iPhone’unuza bağladığınızda kilit ekranının sol alt köşesinde yeni bir ikon dikkatinizi çekecek. Artık iOS 9 kulaklıkların varlığını anlıyor ve müzik dinlemek isteyebileceğinizi düşünerek son zamanlarda en çok kullandığınız uygulamayı öneriyor. İyi tarafı Apple’ın Müzik uygulamasını önermekle kalmıyor, Spotify veya diğer müzik dinleme servislerini de öneriyor.

ios-9-notlar-200915Notlar uygulaması şimdi gerçekten işe yarıyor

Apple’ın yerleşik Notlar uygulaması şimdiye kadar ihtiyaçlara fazlaca cevap verebilen bir uygulama değildi. iOS 9 ile birlikte iCloud destekli yepyeni bir Notlar uygulaması geliyor. Evernote’un yerini alabilecek kadar donanımlı olmasa da, çeşitli çizim araçları sayesinde sadece klavyeyle not almak değil, ekrana kalemle veya parmakla çizim yaparak veya yazı yazarak da not tutmak mümkün oluyor. Ayrıca düz çizgi çizmeye yardımcı olacak bir cetvel de bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER