Manşetler

iOS 9.1 jailbreak çözümü yayınlandı, iOS 9.3 için de yolda

ios 9.1 jailbreak

iPhone veya iPad’lerini özgürleştirmek isteyenlerin bekledikleri yeni bir jailbreak çözümü yayınlandı. Ne var ki, bu untethered, yani cihazın yeniden başlatıldığı her seferde bilgisayara bağlayıp yeniden jailbreak işlemini gerekli kılmayan jailbreak çözümü sadece iOS 9.1 yüklü cihazlarda yüklenebiliyor. iOS 9.2.1 veya yakında çıkacak iOS 9.3’ün beta sürümünü kullananlar bu jailbreak’ten yararlanamıyor.

Pangu, iOS 9.2.1 veya iOS 9.3 için jailbreak çözümü üzerinde çalışmak yerine, araçlarını güncelleyerek hâlâ iOS 9.1 sürümünde bulunanlar için cihazlarını jailbreak etme imkanı sunuyor. iOS 9.1’in çıkışıyla birlikte Apple, iOS 9’un jailbreak edilmesini sağlayan Pangu9 jailbreak aracının kullandığı açığı kapatmıştı.

Pangu9 v1.3.0 jailbreak aracıyla iOS 9.1’in nasıl jailbreak edileceğini merak edenler gerekli bilgileri aşağıdaki yardımcı videoda veya burada yer alan detaylı kılavuzda bulacaklardır.

Bu arada Pangu, bu jailbreak işlevinin iOS 9.1’de çalışmasını sağlayan temel kernel açığını keşfeden grup değil. Grup bu noktada kendileriyle çalışmayan Lokihardt rumuzlu bir korsana teşekkürlerini iletmeden geçmiyor.

Bu noktada hatırlatmamızı yapmadan geçmeyelim. Jailbreak işlemi cihazın işletim sistemindeki güvenlik açıklarından yararlanmayı gerekiyor. Bir kullanıcının haklarını temel yönetici seviyesine veya bunun yakınına çıkarmak için çeşitli hatalardan ve açıklardan yararlanmalı ve bu açıkları da sürekli muhafaza etmeli. Her ne kadar jailbreak edilmiş iOS cihazlarında kullanıcıların daha fazla kontrol imkanı bulunsa da, zararlı yazılımlara ve korsanlara da kapı açılmış oluyor. Cihazlarını jailbreak edenlerin üçüncü taraf kaynaklardan uygulamalar yüklerken daha dikkatli olmaları gerekiyor. Diğer bir deyişle, iPhone veya iPad’inizi jailbreak ederek cihazınızda dışarıya karşı büyük bir delik açmış oluyorsunuz.

Bir sonraki jailbreak çözümünün iOS 9.3 için çıkması bekleniyor. 21 Martta yayınlanması beklenen yeni sürümün ardından yeni bir jailbreak çözümünün çıkmasını bekleyebiliriz. O zamana kadar iOS 9.1 jailbreak sürümü sayesinde hâlâ iOS 9 sürümünü kullanan ve daha üst sürüme geçmemiş olanlar için daha üst sürümde jailbreak edilmiş cihaz kullanma imkanı doğacaktır.

iOS 9.1 jailbreak: Gerçekten gerekli mi?

Bu arada bir iPhone veya iPad’i gerçekten jailbreak ederek kullanmaya gerek var mı, orası da tartışılması gereken ayrı konu. Bir zamanlar iOS cihaz kullanıcılarının cihazlarından memnun olmamasına neden olacak birçok eksiklik vardı ve jailbreak etmek bu eksiklikleri kapatmak için başvurulacak çözümlerin başında geliyordu. Halbuki şu anda kullanımda olan iOS 9’un türevlerine, aynı zamanda uygulamaların yeteneklerine baktığımızda, daha önce eksikliği duyulan birçok işlev ve özelliğin artık karşılandığını görüyoruz. Bu durum da jailbreak işlemini çoğu kullanıcı için gereksiz bir macera hâline getiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER