Teknoloji

iOS 8 toplam cihazların yüzde 56’sında yüklü

iphone-6-plus-inceleme-00002

Yaklaşık yedi buçuk haftadır mevcut olan Apple’ın son sürüm mobil işletim sistemi iOS 8, mevcut iOS cihazlarının yüzde 56’sına ulaştı. Söz konusu veri Apple’ın geliştiriciler için hazırladığı App Store destek sayfasında yayınlandı.

iOS 8 yükleme rakamları son iki hafta içinde yaklaşık yüzde 4 oranında artış gösterdi, ayrıca bu iOS 8’e uyumun son bir ayda yüzde 8 oranında arttığını gösteriyor. Apple’ın 16 Ekimde gerçekleştirdiği iPad etkinliğinde şirketin CEO’su Tim Cook iOS 8’in 13 Ekim itibarıyla toplam cihazların yüzde 48’ine yüklendiğini kaydetmişti. Bundan önce 21 Eylülde açıklanan rakamlara göre iOS 8, cihazların yüzde 48’ine yükselmişti. Anlayacağınız, ortada hızlı olmasa da, istikrarlı bir yükseliş bulunuyor.

ios-8-yukleme orani-121114

iOS 8’e geçişin artışında 20 Ekimde yayınlanan iOS 8.1’in de etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu ara sürümle birlikte Apple Pay ABD’deki kullanıcılara sunulmuş, ayrıca SMS yönlendirme, anında kişisel veri noktası bağlantısı, iCloud Fotoğraf Arşivi beta ve Film Rulosu gibi özellikler iOS cihazlarına eklenmişti.

iOS 8’in çıkışı biraz problemli oldu. Daha en başta HealthKit destekli uygulamalar son anda keşfedilen bir hata nedeniyle App Store’dan geri çekildi. Bunu çözmek için birkaç gün içinde iOS 8.0.1 güncellemesi çıkarıldı, ancak o da iPhone 6 ve iPhone 6 Plus kullanıcılarının hücresel bağlantılarında ve Touch ID sensöründe sorun yaşamalarına neden oldu. Hemen iki gün içinde çıkarılan iOS 8.0.2 ile bu sorun çözüldü. Yaklaşık üç hafta sonra çıkan iOS 8.1 ile birlikte iOS 8 daha kararlı bir sürüm hâline gelmiş oldu.

Bu arada iOS 8’e geçişin yavaş olmasında kablosuz bağlantı üzerinden yapılan güncellemelerde boş saklama alanı gereksiniminin fazla olmasının etkisi de bulunuyor. Örneğin bir iPhone 5s’i güncellemek için cihazda yaklaşık 5-6 GB’lık boş alanın olması gerekiyor. Bu da 16 GB gibi düşük kapasiteli cihaz kullanıcılarının cihazlarında bazı fotoğraf, video veya uygulamaları silmeleri gerektiği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER