Teknoloji

iOS 8’in konum takip korumaları tahmin edildiği kadar güçlü olmayabilir

 

apple-ios-8-270914

Araştırmacılar geçtiğimiz haziran ayında iOS 8’de beklenmedik bir özellik keşfetmiş ve işletim sisteminin konum takibine karşı korumalar barındırdığını belirtmişti. Ancak iOS 8’in genel olarak yayınlanmasıyla birlikte pek çok pazarlamacı alınan önlemlerin kendilerini yavaşlatmaya dahi yetmediğini belirtti. Bu da Apple’ın gizlilik alanındaki büyük zaferinin tahmin edildiği kadar büyük olmadığı haberlerini beraberinde getirdi.

Yeni iOS özelliği açık Wi-Fi sinyalleri ararken cihazların MAC adresi üzerine odaklanıyor. Son yıllarda insanları mağazalar ve alışveriş merkezlerinde izlemek için MAC adreslerini kullanmaya başlayan pazarlamacılar, bu sayede telefon uyku modundayken dahi veri çekebiliyor. Gizlilik konusunda hassas olan çevrelerin hoşnut olmadığı bu girişime karşı iOS 8 basit bir çözüm sunuyor ve telefon uyku modundayken cihaz tarafından belirlenen sahte bir MAC adresi kullanıyor. Araştırmacı Fredric Jacobs tarafından ortaya çıkarılan bu özellik, çetrefilli gizlilik sorununa basit bir çözüm sunmuştu.

Ancak pazarlamacılar tarafından gerçekleştirilen çalışmalar bu özelliğin tahmin edildiği kadar etkili olmadığını ortaya koyuyor. Müşterilerine MAC temelli konum takibi sunan Airtight Networks, iOS 8’in sahte MAC özelliği üzerinde gerçekleştirdiği testlerin ardından özellikten pek etkilenmemişe benziyor. Şirkete göre, sahte MAC özelliğini somut anlamda uygulamak için birkaç ayar kombinasyonunun kullanılması gerekiyor.

Hem hücresel veri servisinin hem de iOS’in Konum Servisleri’nin zorunlu olarak kapatılması cihazın kapasitesini ciddi anlamda kısıtlıyor. Konum servislerinin kapatılması GPS’i devredışı bırakırken, hücresel veri kapatıldıktan sonra cihazın internet erişimi sadece Wi-Fi bağlantısıyla sınırlı kalıyor. iPhone 5 ve öncesindeki modellerde çalışmayan özellik, iPad mini’de de kullanılamıyor. Buna ek olarak sahte MAC adresi sağlama özelliği sadece telefon uyku modundayken geçerli olduğu için ekranın ışıkları yandığı anda alınan tüm önlemler devredışı kalıyor.

İLGİLİ HABERLER