Teknoloji

iOS 8 konum takibine beklenmedik bir darbe indiriyor

Apple yeni mobil işletim sistemi iOS 8’i geçtiğimiz hafta düzenlediği etkinlikte tanıtmıştı. İşletim sisteminin sahnede üzerinde durulmayan bazı özellikleriyse gecikmeli de olsa ortaya çıkmaya devam ediyor. Frederic Jacobs’ın gün yüzüne çıkardığı bir iOS 8 özelliği konum takibine darbe indirirken, gizlilik konusuna önem gösterenler için bir zafer anlamı taşıyor. iOS 8 ile birlikte cihazlar Wi-Fi bağlantısı ararken MAC adreslerini gelişigüzel biçimde değiştirecek. Bu da cihaz bilgilerinin kablosuz ağlardan toplanmasını ve cihazların takibe alınmasını engelleyecek.

ios-8-030614

Apple’ın yaptığı bu değişiklikle akıllara iPhone’ların neden gizlenerek Wi-Fi bağlantısı arayacağı sorusu geliyor. Bu noktada söz konusu Wi-Fi bağlantı sinyalini kullanarak cihaz takip etmeye odaklanan bir sektörün varlığından bahsetmek gerekiyor.The New York Times’ın geçtiğimiz yaz yayınladığı bir haberde ABD’de Nordstrom ve JC Penney gibi mağazalarda bu sistemin kullanıldığı belirtilmişti. Londra ise MAC adresi üzerinden takip sistemini çöp kutuları aracılığıyla test etmişti. Wi-Fi menzili içindeki tüm cihazları otomatik olarak kayıt altına alan bu sistem, mağazalara kimin, ne zaman girdiğine dair bilgileri listeleyebiliyor. iOS 8 ile birlikte bu işletim sistemini kullanan cihazlar bu sisteme karşı görünmezlik pelerinine bürünmüş olacak.

Envanter ve mağaza içi video kayıtlarıyla birlikte şirketlere muazzam bir veri tabanı sağlayan bu kayıtlar sayesinde Euclid Analytics ve Path Intelligence gibi şirketler apayrı bir iş kolu oluşturmuştu. Ancak Apple’ın gerçekleştirdiği son hamleyle bu iş kolunun kaderi olumsuz anlamda değişebilir. Zira iOS’in geniş bir kullanıcı tabanına sahip olması ve yeni versiyona geçişin oldukça hızlı biçimde gerçekleşmesi nedeniyle veri girişinin önemli ölçüde azalması öngörülüyor. Apple kullanıcılarıysa bu değişiklikle birlikte gizlilik konusunda önemli bir mevzi kazanmış olacak.

İlgili >> Quartz, Frederic Jacobs (Twitter)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER