Dosya

iOS 8 hangi cihazlara gelecek? Hangi cihaz hangi özellikleri destekleyecek?

iphone-5s-ios8-030614

Apple yeni nesil işletim sistemi iOS 8’in 17 Eylülden itibaren indirilebileceğini duyurdu. Geçtiğimiz haziranda düzenlenen WWDC’den bu yana iOS 8’e kavuşmayı bekleyen kullanıcılar nihayet yeni özelliklerden faydalanacak. Hangi cihazların iOS 8 güncellemesini alabileceğini ve hangi özelliğin hangi iOS cihazı tarafından desteklendiğini yazının devamında bulabilirsiniz.

Hangi cihazlar iOS 8 ile uyumlu?

Bugüne kadar piyasaya sürülen tüm iPhone veya iPad’lere iOS 8 yüklemek gibi bir durum mümkün olmayacak. Genellikle işletim sistemi güncellemelerini yeni cihazlarıyla sınırlı tutan Apple, iOS 8’de de bu yaklaşımını koruyor. Apple’ın geçtiğimiz haziran ayında yayınladığı listeye göre; iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, beşinci nesil iPod touch, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini ve Retina ekranlı iPad mini iOS 8 güncellemesini alacak.

Hangi cihaz hangi iOS 8 özelliklerini destekleyecek?

Fotoğraflar

Apple iOS 8 ile kullanıcılarına arama özellikleri ve akıllı albümler barındıran yeni bir Fotoğraflar uygulaması sunuyor. iOS 8 güncellemesini alan tüm cihazlar, yeni Fotoğraflar uygulaması ve bu uygulamanın nimetlerinden faydalanabilecek.

Mesajlar

iOS 8 ile birlikte yerleşik Mesajlar uygulaması üzerinden sesli mesaj göndermek de mümkün hâle geliyor. iOS 8 güncellemesini alan tüm cihazlarda söz konusu sesli mesaj özelliği kullanılabiliyor.

Sağlık

iOS 8’in getirdiği en önemli yeniliklerden biri olan Sağlık uygulaması sayesinde sağlık vergilerine hızlı biçimde ulaşılabilecek ve veriler kolayca okunabilecek. Sağlık uygulaması iPhone 4S ve üstü iPhone modelleri ve beşinci nesil iPod touch’ta bulunacak.

Siri

iOS 8 ile birlikte Siri’nin desteklediği dil sayısı 22’ye çıkıyor. Shazam entegrasyonu ve Siri’yi bir ses komutuyla uyandırmak sunulan yeni özellikler arasında yer alıyor. iOS 8’in yüklenebileceği tüm cihazlarda Siri’nin yeni özelliklerinin desteklenmesi bekleniyor. Ancak bazı Siri özelliklerinin ülkelere özgü olduğunu belirtmekte fayda var. Siri’nin hangi özelliğinin hangi ülkede desteklendiğini Apple’ın iOS 8 Özelliklerinin Kullanılabilirliği sayfasından öğrenebilirsiniz.

QuickType Klavye

Apple iOS 8 ile birlikte üçüncü taraf klavye desteği ve QuickType adını verdiği yeni bir klavyeyi kullanıma sunuyor. Bu klavye sayesinde kullanıcılar sözlerini dikte ettirerek mesajlarını yazabiliyor. Buna ek olarak, kullanıcı davranışlarını öğrenen klavye sıradaki kelime için kullanıcılara kelime öğrenebiliyor. QuickType klavye iOS 8 yüklenen tüm cihazlarda bulunacak olsa da, özelliklerin varlığı dillere göre farklılık gösterecek. Türkçe dikte özelliğini desteklese de, metin tahmini özelliği destek kapsamında yer almıyor.

Süreklilik

Apple iOS 8 yüklü cihazların OS X Yosemite yüklü Mac’ler ile daha uyumlu çalışması adına geliştirdiği süreklilik özelliklerini geçtiğimiz haziran ayında duyurmuştu. Bu özelliklerden biri olan Handoff sayesinde cihaz sahipleri gelen aramaları Mac üzerinden yanıtlayabilecek, kısa mesajları okuyup cevaplayabilecek. Süreklilik özellikleri iPhone 5 ve üstü iPhone’lar, iPad 4, iPad Air, iPad mini, Retina ekranlı iPad mini ve beşinci nesil iPod touch tarafından desteklenecek.

Aile Paylaşımı

Aile Paylaşımı sayesinde kullanıcılar iTunes ve iTunes App Store’dan satın aldıklarını aile üyeleri veya arkadaşlarıyla paylaşabilecek. Satın alınan medya ürünleri veya uygulamalar 10 cihaza dağıtılabilecek ve bu cihazların beş tanesi bilgisayar olabilecek. Aile Paylaşımı özelliğinden faydalanmak için kullanıcıların mobilde iOS 8, bilgisayarlarında ise OS X Yosemite yüklemiş olmaları gerekiyor. iOS 8’in yüklendiği tüm cihazlar Aile Paylaşımı’nı destekleyeceğe benziyor.

iCloud Drive

Apple’ın yeni iCloud Drive servisi sayesinde kullanıcılar tüm dokümanlarını iCloud’da saklayıp bu belgelere iPhone, iPad, iPod touch, Mac veya PC üzerinden ulaşabilecek. iCloud Drive’a erişmek için kullanıcıların iCloud destekleyen bir cihaza sahip olmak gerekiyor. Bazı özellikler içinse iOS 8, OS X Yosemite ve Wi-Fi bağlantısı zorunlu kılınıyor. iOS 8’in yüklendiği tüm cihazların iCloud Drive’ı desteklemesi bekleniyor.

Spotlight

Spotlight aramasını güncelleyen Apple, Safari entegrasyonu aracılığıyla web sitelerini, haberleri, sinema seanslarını ve yakındaki mekanları gösterebiliyor. Bunlara ek olarak, Spotlight araması iTunes App Store ile birlikte çalışıyor. Ancak Spotlight önerileri ilk etapta sadece belli ülkelerde destekleniyor ve Türkiye bu listede yer almıyor.

İLGİLİ HABERLER