Manşetler

iOS 8 Apple Haritalar için yeni özellikleri işaret ediyor

Apple’ın iOS 8’de Apple Haritalar için önemli değişiklikler yapması bekleniyor. İçeriden gelen iddialara göre toplu taşıma navigasyonu ve yakınlardaki ilgi çekici mekanlar için artırılmış gerçeklik gibi özellikler yeni sürümde sunulacak.

apple-haritalar-120314

Önümüzdeki aylarda beklenen iPhone 6 ile aynı zamanda çıkacağını tahmin ettiğimiz iOS 8’in Apple’ın kendi geliştirdiği harita uygulamasının Google Haritalar ve Nokia’nın HERE platformu gibi rakiplere karşı daha avantajlı konuma geçmesini sağlayacak şekilde bazı zayıflıkları gidermesi de bekleniyor.

9to5Mac sitesinin kaynaklarından aldığı bilgilere göre, iOS 7’yle birlikte tasarımı yenilenen Apple Haritalar’da şimdi de uygulamanın kalbindeki motorda birtakım değişiklikler gerçekleştirilecek.

Örneğin havaalanı, park ve bunun gibi mekanları gösteren harita etiketlerinin ve ilgi çekici mekan tavsiyelerinin iyileştirilmesi ve artırılması planlanıyor. Apple’ın geçmişte sessiz sedasız şekilde gerçekleştirdiği şirket satın almaları bu gibi çalışmalara hizmet ediyor. Ayrıca yapılacak çeşitli görünüm ayarlamaları sayesinde haritaların daha kolay şekilde okunması sağlanacak.

Toplu taşıma yol tariflerinin eklenmesi de uygulamanın en önemli iyileştirmelerinden biri olacak ve Apple’ın elini rakiplerine karşı biraz daha güçlendirecek. Şu anki versiyonda sürücü ve yayalar için yol tarifleri sunuluyor. Yeni sürümle birlikte tren, tramvay, metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kapsayan toplu taşıma yol tarifleri de sunulacak.

apple-haritalar-toplu-tasima-ipucu-120314

Bunların ilk etapta Türkiye’yi destekleyeceğiniyse pek zannetmiyoruz. Zaten kaynaklar da toplu taşıma güzergahlarının ilk etapta ABD’deki büyük şehirleri kapsayacak şekilde kullanıma sunulacağını dile getiriyor. Daha sonra diğer konumlara ve dünya çapına yayılım gerçekleştirilecek.

Toplu taşıma işlevi standart ve uydu haritalarının yanı sıra yeni bir harita görünümünü de getirecek. Bu görünümde yakındaki istasyonlar ve otobüs durakları da yer alacak. Kullanıcılar toplu taşımayı varsayılan navigasyon türü olarak belirleyebilecek, aynı zamanda gelecek yolculuklar için planlama da yapabilecek.

Bu arada Apple’ın yakınlardaki ilgi çekici mekanlar için artırılmış gerçekliği kullanmayı planladığı da söyleniyor. Nokia’nın HERE Maps uygulamasında yer alan LiveSight özelliğinden bildiğimiz bu servis sayesinde iPhone kamerasını belirli bir yöne tutan kullanıcılar o yön doğrultusunda yer alan tüm mekanları kamera görüntüsü içinde bulabilecek.

apple-haritalar-artirilmis-gerceklik-120314

iOS 8’in sağlık ve egzersiz uygulamalarına yoğunlaşması da bekleniyor. Apple’ın M7 hareket işlemcisinden daha fazla yararlanacak şekilde bir sağlık uygulaması çıkarması, bu uygulamanın vücut durumuyla ilgili verileri depolaması bekleniyor. Ayrıca söz konusu uygulama yapım çalışmalarının devam ettiği söylenen iWatch giyilebilir aksesuarıyla da kullanılabilir.

Apple bu hafta başında iOS 7.1 güncellemesini yayınlamıştı. Güncellemeyle birlikte Siri için yeni diller, iOS cihazları için CarPlay desteği, çeşitli arayüz iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleri gelmişti.

İlgili >> 9to5Mac

[Görsel – 9to5Mac]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER