Eğlence

iOS 7 standartlaştırılmış oyun kumandası desteği içerecek

Apple, App Store’un açıldığı 2008 yılından bu yana, iOS’i oyun kumanda cihazlarına açma konusunda oldukça istekli davranıyor. Böylelikle konsolların sağladığı oyun deneyiminin mobil cihazlara aktarılmasına katkıda bulunmak isteyen şirket bu yöndeki çalışmalarında önemli bir adım daha atmak üzere. Geçtiğimiz gün tanıtımı gerçekleştirilen iOS 7 ile standartlaştırılmış oyun kumandası desteği sağlamaya başlayacak olan Apple, böylelikle mobil cihaz uyumlu oyun kumandası pazarını biraz daha hale gelmesine ve üreticilerin oyunlarını bu kumandalara uygun olarak hazırlamalarını hedefliyor.

apple-ios-7-oyun-kumandalari-120613

Apple’ın iOS 7’ye kontrol cihazı desteği ekleyeceği ilk olarak pazartesi akşamı düzenlenen WWDC 2013 açılış etkinliğinde ortaya çıktı. Burada gerçekleştirilen sunumda kullanılan slaytlardan birinde iOS 7 Yazılım Geliştirme Araçseti’nin MFi oyun kumandalarını destekleyeceği açıkça görülürken, böylelikle Apple’ın üçüncü taraf ek donanımlara yönelik lisanslama programlarına bir gönderme yapıtığı belirtildi. Oyun kumandaları için desteği doğrudan Yazılım Geliştirme Araçseti’ne ekleyen Apple, bu adımla birlikte iOS için oyun kumanadası üretenlerin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunu bir kenara itiyor. iOS 7 ile birlikte oyun geliştiricilerinin bu kontrol cihazlarına özel yazılımlar oluşturması deyim yerindeyse bir ihtiyaç halini alıyor. Apple’ın bu iş için oyun geliştiricilerine özel bir arayüz sağlayacağı da gelen haberler arasında.

Touch Arcade tarafından yayınlanan haberde Apple’ın geliştirici rehberinden alınan ve şirketin kafasındaki oyun kumandası şablonlarını gösteren bir resim de yer alıyor. Bu resimde kumanda modellerinden birinin ekranı çevrelediği görülürken, diğer model ise tipik bir Bluetooth kontrol cihazını andırıyor. Apple’ın bu yöndeki çalışmaları akıllara şirketin hedefinin mobil cihazların ötesinde olabileceği ihtimalini getiriyor. İlk olarak iOS 5 ile AirPlay yansıtma desteğini sunmaya başlayan Apple, böylelikle mobil oyunların büyük ekranlarda oynanmasını mümkün kılmıştı. İşin içine oyun kumandası desteğinin eklenmesiyle birlikte Apple’ın gözünü konsol pazarına diktiğine yönelik düşünceler de iyice artmış durumda. Apple’ın mobil oyunlardaki üstünlüğünü de kullanarak Sony ve Microsoft’un yeni nesil konsollarına korku salıp salmayacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz.

İlgili >> Touch Arcade

İLGİLİ HABERLER