Manşetler

Sonbaharda çıkacak iOS 6 tanıtıldı: Siri, Facebook entegrasyonu, 3G/4G üzerinden FaceTime

Apple WWDC 2012’de iOS 6’nın üzerindeki örtüyü kaldırdı. 200’den fazla yeni özelliğin eklendiği bu gelecek nesil mobil platformun en dikkat çekici özellikleri arasında Siri’ye eklenen yeni yetenekler bulunuyor. Siri artık uygulamaları açmada kullanabilecek, sistemle daha fazla entegre olacak. Siri artık spor haberleri, restoran rezervasyonları ve sinema bileti alma gibi işlemlerde de işe yarayacak. Tabii ki, bunlar yurtdışında kullanılabilecek. Bu özellikler için Yelp, OpenTable gibi servislerle de işbirliği yapılıyor. Rotten Tomatoes üzerinden de sinema filmleriyle ilgili incelemelere, fragmanlara ulaşmak mümkün olacak. Siri bu yaz iPad 3’e, nam-ı diğer yeni iPad’e de gelecek.

iOS 6’nın bir başka yeniliği de Facebook entegrasyonu. iOS 5 ile gelen Twitter entegrasyonuna benzer olan bu yeni özellik sayesinde Facebook üzerinden paylaşımları doğrudan işletim sistemi üzerinden yapmak mümkün olacak. Kullanıcılar Haritalar, Fotoğraflar gibi uygulamalar üzerinden Facebook’a gönderimde bulunabilecek. Apple bu özelliği Bildirim Merkezi’ne de entegre ediyor. Siri de Facebook desteğinin eklendiği yerler arasında bulunuyor. Ayrıca App Store’da bulunan herhangi bir uygulama ilgili API’ları kullanarak Facebook entegrasyonundan yararlanabilecek. Uygulamaları beğenme, hangi uygulamaların arkadaşlar tarafından beğenildiği de görülecek.

iOS 6 ile birlikte duyurulan bir diğer yenilik de beklendiği şekilde yeni bir Harita uygulaması oldu. Google destekli Haritalar uygulamasının yerini alacak yeni Haritalar uygulaması navigasyon ve Siri desteğiyle birlikte sunulacak. Ayrıca bu harita sistemi kuşbakışı, üç boyutlu görüntüleme işlevi de barındıracak.

iOS 6 ile birlikte FaceTime da artık 3G şebekeleri üzerinden kullanılabilecek. İlk çıktığında sadece Wi-Fi üzerinden kullanılan FaceTime sadece jailbreak’li cihazlarda 3G üzerinden kullanılabiliyordu. iOS 6 ile birlikte artık kullanıcıların Wi-Fi şebekesi aramasına gerek kalmayacak. 3G ve desteklenen yerlerde 4G üzerinden FaceTime görüşmeleri yapılabilecek. Bu servis hem ses hem de görüntü tüketimi yaptığından oluşabilecek yüksek veri tüketimlerine hazırlıklı olmakta fayda var.

Apple Fotoğraf Yayını işlevini iCloud ile birlikte kullanıma sunmuştu. iOS 6 ile birlikte kullanıcılar Fotoğraf Yayınlarını arkadaşlarıyla paylaşabilme şansı bulacak. Arkadaşlarınız yeni yayınlar gördüğünde bunları görüntüleyip yorum yapma şansı bulacak. Yeni özellik Fotoğraf uygulamasında ek bir sekme altında sunulacak. Kullanıcılar bu yeni iCloud sekmesini seçtiten sonra hangi fotoğraflarını paylaşmak istediklerini seçme fırsatına sahip olacak. Paylaşım seçenekleri de Fotoğraf uygulaması üzerinden düzenlenebilecek. Paylaşın Fotoğraf yayını içerikleri iPhoto ve Aperture üzerinden, ayrıca Apple TV ve Windows aracılığıyla da paylaşılabilecek.

iOS 6’nın bir başka yeniliği de Passbook. Başlangıçta ABD odaklı olacak gibi görünen bu servis kapsamında kullanıcılar mobil tabanlı uçak, spor karşılaşması veya sinema bileti; indirim, alışveriş veya hediye kartlarını tek bir yerde toplayabilecek. Uygulama Target, Major League Baseball, United Airlines, Amtrak, Starbucks ve Fandango gibi kuruluşlar tarafından destekleniyor. Uygulamanın yapılan sunumunda bir beyzbol maç bileti, Starbucks nakit kartı, Apple Store hesap bilgileri gibi elektronik bilet veya kart verileri gösterildi. Passbook sadece iPhone’da kullanılabilecek bir uygulama olacak gibi görünüyor.

iOS 6 önümüzdeki sonbaharda çıkacak. 3GS ve sonrasındaki iPhone’lar ile iPad 2 ve üstü Apple tabletlerinde bu işletim sistemi kullanılabilir olacak.

ios-6-uyum

Apple WWDC 2012 açılış toplantısıyla ilgili detayları canlı anlatım sayfamızda bulabilirsiniz.

Galeri: iOS 6 Yenilikleri
[nggallery id=943]

[Görsel – The Verge]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER