Manşetler

Apple Haritalar uygulamasında işe daha yeni başladığını, her şeyin daha iyi olacağını söyledi

Apple’ın iOS 6 ile birlikte getirdiği en büyük değişiklik hiç şüphesiz yepyeni Haritalar uygulaması oldu. iPhone’un çıkışından bu yana Google’ın sağlam bir alt yapıya sahip olan ve kendisini kanıtlamış Haritalar servisini kullanan Apple son yıllarda arama devi ve Android’in sahibiyle yaşadığı yoğun rekabet ve zaman zaman gerginlik nedeniyle bu alanda kendi çözümünü geliştirme yoluna gitti. Apple’ın harita servisi için uzun zamandır çalıştığı biliniyordu, bu çalışmaların olgunluğa ulaştığı düşünüldü ki, iOS 6 ile birlikte harekete geçirdi ve Apple’ın birçok harita, navigasyon ve konum tabanlı servisten destek alarak hazırladığı yeni Harita uygulaması sunuldu.

iOS 6 çıkalı daha iki gün oldu, ancak yeni Haritalar uygulamasına gelen ilk tepkiler çok iyi sayılmaz. Birçok kullanıcı harita uygulamasının yetersiz olduğu şeklinde görüş bildiriyor. Biz de yapmış olduğumuz kapsamlı iOS 6 incelemesinde yeni harita uygulamasının özellikle mekan veri tabanı konusunda eksik kaldığını, Google Haritalar’daki kadar zengin mekan desteği sunmadığını dile getirmiştik. Bu arada Apple’ın harita uygulamasıyla birlikte sunmuş olduğu üç boyutlu hava fotoğrafları servisi FlyOver’ın da bazı bölgelerde hatalı görüntüler çizdiği, binaların veya yer şekillerinin eğri büğrü veya bozuk şekilde kullanıcının karşısına getirildiği söyleniyor. Üstelik özel olarak açılmış bu blogda Apple Haritalar uygulamasında görülen hatalar görüntüleriyle birlikte listeleniyor. Anlayacağınız genellikle tamamen hazır, kusursuz ürünleriyle bildiğimiz ve bizi böyle ürünler görmeye alıştıran Apple karşımıza henüz tam olarak olgunlaşmamış, kusurlar barındıran bir ürünle karşıladı.

Apple bu konuda kullanıcılarından sabır göstermesini istiyor. Şirketin sözcüsü Trudy Muller, AllThingsD sitesine yaptığı açıklamada “Dünya çapındaki müşterilerimiz aralarında ilk harita servisimiz Apple Haritalar’ın da bulunduğu 200’den fazla yeni özellik barındıran iOS 6’ya geçiş yapıyor. Haritalar servisini Flyover, Siri entegrasyonu ve sesli yol tarifleri gibi yenilikçi özelliklerle sunmaktan heyecan duyuyoruz. Yeni harita servisini büyük bir girişim olduğunu bilerek başlattık ve daha sadece başlangıç aşamasındayız. Bunu sürekli geliştirmekteyiz ve Haritalar bulut tabanlı bir çözüm olduğu için daha fazla insan bunu kullandıkça daha iyi hâle gelecektir. Ayrıca yazılımcılarla iOS Haritalar’a entegre edilecek bazı ulaşım uygulamalarının App Store’a getirilmesi için beraber çalışıyoruz. Müşterilerden gelen geri bildirimlerden dolayı minnettarız ve müşteri deneyimini daha iyi hâle getirmek için sıkı bir şekilde çalışıyoruz.”


Apple’ın açıklamasından da görüldüğü gibi her şey daha yeni başlıyor. iOS 6’ya kadar düzgün bir harita çözümüne sahip olan kullanıcılar Apple’ın seçimi neticesinde sıfırdan başlamak zorunda kalmış durumda. Ümit edelim ki, Apple harita servisi konusunda hızlı bir şekilde ilerleyebilsin ve gelişim göstersin. App Store’a Haritalar servisini tamamlayıcı yeni uygulamaların getirilecek olması güzel, ancak bunlar Türkiye’deki kullanıcıların işine ne kadar yarayacak, orası tartışılır. Aslında bu noktada Türkiye’deki yazılımcılar için büyük bir fırsat olduğunu görüyoruz. Hızlı şekilde harekete geçenler Türkiye’deki iOS 6 kullanıcılarının yeni Haritalar uygulamalarında eksikliğini duyduğu açıkları kapatacak adımları atabilirler.

iOS 6 yüklü cihazlarında Google Haritalar deneyiminden vazgeçmek istemeyenler için şu anda yapılacak tek şey bu servisi Safari üzerinden kullanmak. Safari’nin sunduğu ana ekrana yer imi ekleme özelliği sayesinde Google Haritalar’ı bir uygulama gibi açma şansı da elde edebilirsiniz. Her ne kadar doğal uygulama tadını vermese de, Google Haritalar’ın web uygulaması yol tarifleri, arama gibi işlevleri sunuyor. Bu arada Google’ın YouTube uygulaması gibi yine kendi geliştirdiği iOS Haritalar uygulamasının çok yakında gelmesini bekliyoruz. Google’ın Android tarafında Haritalar için sunduğu birçok kullanışlı özellik var. Onların ne kadarı, Apple’ın izin verdiği ölçüde iOS platformuna gelecek, bunu da uygulama yayınlandığında göreceğiz.

İlgili >> AllThingsD, The Amazing iOS 6 Maps

[Görsel – The Amazing iOS 6 Maps]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER