Teknoloji

iOS 5’in çoklu görev hareketleri yeniliği sadece iPad 2 için mi?

Hatırlayacak olursanız, Apple iOS 4.3’ün beta sürümüyle birlikte çoklu görev hareketleri adı verilen bir özelliği iPad’e getirmişti. Bu özellik sayesinde kullanıcılar normalde ana ekran tuşunu kullanarak gerçekleştirdikleri işlevleri, ekrana dokunarak yapacakları çeşitli hareketlerle gerçekleştirebilecekti.

Beş parmağı ekrana dokundurup kıstırdığınızda ana ekrana geri dönüş, beş parmağı ekrana dokundurup parmakları sağa veya sola sürükleyerek çoklu görev uygulamaları arasında geçiş yapma veya dört parmağı ekrana dokundurup aşağıdan yukarı doğru iterek çoklu görev çubuğunu açma gibi çoklu görev hareketleri yukarıda belirttiğimiz gibi ilk kez iOS 4.3’ün beta sürümünde yer almıştı. Ancak Apple nedense bu özelliği iOS 4.3’ün final sürümüne koymadı. Yine de, daha önce bizim de açıkladığımız Xcode hilesi yardımıyla bu özelliği iPad’lerde etkinleştirmek mümkündü.

Ancak gelin görün ki, iPad 1’e  iOS 5 güncellemesi yapmamızla birlikte bu çok sevdiğimiz özellikten mahrum kaldık. Her ne kadar iOS 5 yenilikleri arasında bu çoklu görev hareketleri yer alıyor olsa da, iPad 1’in ayarlar menüsüne baktığımızda çoklu görev hareketleri ayarlarından eser göremedik. Aslında şikayet eden sadece biz değilmişiz. Apple’ın forumlarında da konuyla ilgili olarak yakınan birçok insan var. Şimdiye kadar edindiğimiz izlenim çoklu görev hareketlerinin sadece iPad 2 sahipleri tarafından cihazlarında kullanılabileceği şeklinde.

Apple’ın, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yerel web sitelerindeki iOS 5 yenilikleri sayfasına bakacak olursanız, bu çoklu görev hareketleri özelliğinin iPad’lerde kullanılabildiği şeklinde bir başlık var, ki buradaki iPad’i hem iPad 1 hem de iPad 2’yi kapsayacak şekilde anlıyoruz. Ne var ki, Apple’ın ABD’deki web sitesinde çoklu görev hareketlerinin sadece iPad 2 tarafından kullanılabildiği yazılı. Acaba Apple son anda bir ters dönüş mü yaptı? Daha önce çoklu görev hareketlerini sorunsuzca çalıştıran birinci nesil iPad’lerde bu özellik şimdi niye yok? Bu sorular cevap bekliyor, biz de alıştığımız özelliği geri istiyoruz.

İlgili – Apple Forum

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER