Manşetler

iOS 5 ile eski sürümlere dönme yolunu tamamen kapatabilir

Apple’ın iOS cihazlarını mevcut sürümden daha eski bir iOS sürümüyle tekrar kuramıyorsunuz. Ancak jailbreak veya SIM kilidi kırma gibi korsan yöntemlerle bu gerçekleştirilebiliyor. Ancak Apple yeni bir yöntemle eski sürümleri cihaza kurmanın yolunu iyice kapatmayı hedefliyor.

iPhone Dev Team’in belirttiğine göre iOS 5 ile birlikte, iPhone, iPad veya iPod touch’a özel bir bellenim sürümünün kurulup kurulamayacağını dikkate alan “APTicket” elementine dayalı yetkilendirme süreci daha da sıkı hâle getiriliyor. Her bir bellenim versiyonunun SHSH kayıtlarını tutan ve bu sayede eski sürümlere dönebilen cihaz sahiplerinin kullandığı yöntemler bile bu yeni durumdan etkilenecek.

Apple’ın uygulamayı planladığı yeni sistem hâli hazırda iOS’in diğer alanlarında, BBTicket elementinde kullanılıyor. Temelde, APTicket elementi kullanıcı cihazı yeniden kurduğunda eşsiz şekilde türetiliyor, sadece cihazın ECID ve bellenim versiyon numaralarına bağlı olarak değil, ayrıca rastgele belirlenen bir sayıya göre oluşturuluyor. Yeni yöntemle birlikte bu APTicket elementi cihaz her başlatıldığında doğrulatılacak, kripto anahtarları sadece Apple’ın erişimine açık olacağı için, sahte veya yeniden yaratılmış APTicket elementlerini kullanmak mümkün olmayacak.

Bu yöntemle birlikte Apple, eski sürümlere ait APTicket elementlerinin kaydını silerek bu sürümlerin kullanımını engelleyebilir. Ancak bazı açık noktalar yok değil. Geohot’ın limera1n açığı APTicket yetkilendirmesine dayanıyordu, bu demek oluyor ki tethered jailbreak yöntemiyle kırılmış iOS cihazlarında eski sürümlere dönmek mümkün olabilir. Benzer şekilde eski bir iTunes sürümü de iOS’in eski sürümlerini yükleme imkânını doğurabilir.

iPhone Dev Team, Apple’ın bu uygulamaya geçmesinin an meselesi olduğunu hatırlatıyor. Öte yandan, iOS 5 ile birlikte gelecek ve fark şeklindeki güncellemelerin kablosuz bağlantı üzerinden cihaza aktarılmasını sağlayacak sistem de jailbreak’li cihaz sahipleri için bir tehdit oluşturuyor. Dev Team söz konusu problemlerle başa çıkmak için yöntemlerin olduğuna inanıyor. Bu yöntemlerin Apple’ın eline geçmemesi için tartışmalar perde arkasında sürmeye devam edecektir. iOS 5’in önümüzdeki sonbahar yayınlanması bekleniyor.

İlgili – iPhone Dev Team

İLGİLİ HABERLER