Teknoloji

iOS 16’nın çıkış tarihi belli oldu

ios 16 güvenlik

Apple iOS 16’nın 12 Eylül’de kullanıcılarla buluşacağını açıkladı. Yeni iOS sürümünün duyurusu geçtiğimiz haziran ayında WWDC 2022’de yapılmıştı. Güncellemenin herkese açık beta sürümü de temmuz ayında dağıtıma çıkmıştı. Apple, watchOS 9’un da 12 Eylül’de kullanıcılarla buluşacağını duyurdu.

Yeni iOS sürümünün getireceklerini artık sürpriz olarak tanımlamak pek mümkün değil. Kilit ekranında iyileştirmelere giden Apple, kullanıcılara bu ekrana araç takımı ekleme ve ekranı kişiselleştirme imkanı sunuyor. Buna ek olarak, bildirimlerin gösteriminde de değişikliğe gidiliyor.

iOS 16 ile kullanıcılar gönderdikleri iMessage’ları geri çekebilecek veya bazı kısıtlamalar çerçevesinde düzenleyebilecek. Yeni iCloud Paylaşılan Fotoğraf Kütüphanesi ile aile üyeleri ve arkadaşlarla fotoğraf paylaşılabilecek. Canlı Metin özelliği ise videolardan yazılı metin bulma ve çekme imkanı sağlıyor.

Yeni iOS sürümü, Apple’ın en yeni iPhone’larında ön yüklü olarak sunacak. Bugün gözler önüne çıkan iPhone 14 ve 14 Plus ile iPhone 14 Pro ve Pro Max kutularından iOS 16 yüklü şekilde çıkacak.

iOS 16  iPhone 8 ve sonrası cihazları destekleyecek. Yani Apple’ın 2017’den beri piyasaya sürdüğü tüm telefonlar için bu yeni sürüm kullanılabilir olacak. Diğer bir deyişle bu durum, iPhone 6S, iPhone 7 ve iPhone SE (birinci nesil) kullanıcıları için iOS 16’nın gelmeyeceği anlamına geliyor.

Apple normalde yeni iOS ve iPadOS sürümlerini birlikte dağıtıma çıkarıyordu. Ancak iOS 16 ve iPadOS 16’da bu düzen bozuluyor. iPadOS 16’nın ekim ayında dağıtıma çıkması planlanıyor.

watchOS 9 da 12 Eylül’de yayınlanacak

Duyurusu yine WWDC 2022’de yapılan watchOS 9 da 12 Eylül’de dağıtıma çıkacak. Apple’ın belirttiğine göre watchOS 9 ile birlikte Apple Watch kullanıcıları  daha fazla saat kadranı arasından istediğini seçebilecek. Yeni saat kadranları daha fazla bilgi veren ve kişiselleştirme için daha geniş olanaklar tanıyan komplikasyonlarla geliyor. Gelişmiş ölçümler, görünümler ve üst düzey sporculardan ilham alan antrenman deneyimleriyle güncellenen Antrenman uygulaması, kullanıcıların antrenmanlarını bir sonraki seviyeye taşımalarına yardımcı oluyor. watchOS 9, Uyku uygulamasına getirdiği uyku evreleri ve FDA onaylı yeni AF Geçmişi özelliğiyle kullanıcılara kendi durumları hakkında daha detaylı bilgiler sunuyor. Yeni İlaçlar uygulaması kullanıcıların ilaçlarını gizlilikten ödün vermeden, rahat bir şekilde düzenlemelerini, anlamalarını ve takip etmelerini kolaylaştırıyor.

İLGİLİ HABERLER