Teknoloji

iOS 16 ile web sitelerine daha hızlı giriş yapılabilecek

ios 16 güvenlik

iOS 16 ile kullanıcılar bazı web sitelerine giriş yaparken karşılarına çıkan CAPTCHA anti-bot sistemlerini bir işlem yapmadan geçebilecek. MacRumors sitesinin haberine göre, Apple WWDC 2022’de yeni işletim sistemlerinde kullanacağı ve bazı uygulamalar ile internet sitelerinde CAPTCHA aşamalarını geçmeyi sağlayacak Özel Erişim Birimleri hakkında bilgi verdi.

Otomatik Doğrulama özelliği aktif hâle getirildiğinde destek kapsamındaki siteler iCloud’u kullanarak Apple ID’sini ve cihazı doğrulayacak ve kullanıcının güvenilir olduğunu gösteren bir birim sunacak. Böylelikle kullanıcıların anlamsız metinleri bir kutuya girmesi veya fotoğraflarda gördükleri otobüsleri işaretlemesine gerek kalmayacak.

Apple’dan verilen bilgiye göre, cihazlar Apple hesabıyla bağlantılı hassas bilgileri web siteleriyle paylaşmayacak. Şirket kimin doğrulama talebinde bulunduğunu da bilmeyecek. Böylelikle bu kontrolleri belirli sağlayıcılarla ilişkilendirmek mümkün olmayacak. IP adresini takip etmeyen yeni sisteminin gizliliğe daha fazla saygı gösterdiğini belirten Apple, bu özelliğiyle erişilebilirlik tarafında da gelişim sağlamayı amaçlıyor.

Bu teknolojinin Apple markalı cihazlar dışında benimsenmesi ve kullanılması da muhtemel görünüyor. Cloudflare ve Fastly bu yaklaşımı destekleyeceklerini hâlihazırda açıklamış durumda. Apple yeni teknolojisini bir standart hâline getirmek için aralarında Google’ın bulunduğu şirketlerle de görüşüyor. Android tarafında henüz bu teknolojinin bir muadili bulunmuyor. Ancak iOS 16 ile sunulacak doğrulama teknolojisi gelecekte manuel CAPTCHA doldurma işleminin çok az sitede yapılacağını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER