Manşetler

Apple iOS 16.3, iPadOS 16.3, macOS Ventura 13.2 ve diğer güncellemeleri yayınladı

a101 28 mart 2024
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple pazartesi akşamı, nispeten kısa süren bir beta döneminden sonra; iOS 16.3, iPadOS 16.3 ve macOS Ventura 13.2 güncellemelerini yayınladı. Ayrıca Apple Watch ve Apple TV modelleri de sırasıyla watchOS 9.3 ve tvOS 16.3 güncellemelerini alıyor. iOS 16.3 yenilikleri başta olmak üzere, güncellemelerle ilgili öne çıkan detaylar belli oldu.

Genellikle, iOS ve macOS’un nokta arkası gelen ara sürümleri birkaç yeni özellik ve değişiklik getirir. Ancak iOS 16.3 ve macOS Ventura 13.2’de durum böyle değil. Yeni özellikler bakımında nispeten fazla dolu olmayan bu güncellemeler, daha çok hata düzeltmelerine ve güvenlik yamalarına odaklanıyor. Aşağıda iOS 16.3, iPadOS 16.3, macOS Ventura 13.2 ve watchOS 9.3’teki yeni özelliklere bir göz atabilirsiniz.

Apple Kimliği için güvenlik anahtarları

En son iOS, iPadOS ve macOS sürümleriyle birlikte Apple, üçüncü taraf FIDO onaylı donanım Güvenlik Anahtarları için destek ekliyor. Dolayısıyla, Apple Kimliğiniz için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirdiyseniz, fiziksel bir donanım aygıtı kullanarak oturum açabilirsiniz. Güvenlik Anahtarı, aksi durumda gerekli olan doğrulama kodunun yerini alır. Yeni bir cihazda oturum açarken Güvenlik Anahtarına da ihtiyacınız vardır.

Öncelikle iPhone, iPad veya Mac’inizde Apple Kimliği > Güvenlik Anahtarları bölümünden Güvenlik Anahtarlarını ayarlamanız gerekir.

İleri Düzey Veri Koruma dünya çapında açıldı

iOS 16.2 ile birlikte öncelikle ABD’de kullanıma sunulan İleri Düzey Veri Koruma, şimdi iOS 16.3 ile Türkiye’nin de aralarında olduğu dünya ülkelerine açılıyor. Bu özellik, gizlilik ve güvenlik nedenleriyle iCloud’da depolanan verilerinizin daha fazlasını şifrelemenize olanak tanır.

Yeni Birlik duvar kağıdı ve saat kadranı

Apple, Siyah Tarihi Ayını kutlamak için iOS 16.3 ve watchOS 9.3 ile yeni bir Birlik duvar kağıdı ve saat kadranı sunuyor. Ayrıca şirket, siyahlar için büyük önem taşıyan bu ayı kutlamak için 899 TL’lik yeni bir Black Unity Sport Loop’u yakında satışa sunacak.

HomePod mini’nin gizli sensörleri etkinleştiriliyor

Apple, iOS 16.3’ün yanı sıra HomePod için de 16.3 sürümünü yayınlıyor. Bu yeni sürüm HomePod mini‘nin içindeki gizli sıcaklık ve nem sensörlerini etkinleştirir. İkinci nesil HomePod‘da da bulunan yeni sensörler, ev otomasyonlarını tetiklemek için kullanılabilir.

Yeni MacBook Pro’lar ve HomePod için destek

Yenilikler ve hata düzeltmelerinin yanı sıra, Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemeleri, 2023 modele MacBook Pro‘lar ve HomePod 2 için destek ekliyor. Her iki ürün de şimdiden ön siparişe açıldı ve yeni Mac’ler 24 Ocak’ta satışa çıkıyor. Yeni HomePod ise 3 Şubat’ta yurt dışında satışa çıkacak.

iOS 16.3 yenilikleri

Apple’ın sürüm notlarına göre bu güncelleme, aşağıdaki iyileştirmeleri ve hata düzeltmelerini içerir:

  • Yeni Birlik duvar kâğıdı, Siyahi Tarihi Ayı kutlamaları kapsamında Siyahi tarihini ve kültürünü onurlandırır
  • iCloud için İleri Düzey Veri Koruma, uçtan uca şifreleme kullanılarak korunan iCloud veri kategorilerinin (iCloud Yedekleme, Notlar ve Fotoğraflar da dahil olmak üzere) toplam sayısını 23’e artırarak bulutta veri sızıntısı olması durumunda bile bilgilerinizi korur
  • Apple kimliği için Güvenlik Anahtarları, yeni aygıtlarda iki faktörlü kimlik doğrulamayla giriş yapma işleminin bir parçası olarak fiziksel bir güvenlik anahtarı gerektirerek kullanıcıların, hesaplarının güvenliğini güçlendirmesine olanak tanır
  • HomePod (2. nesil) desteği
  • Acil SOS aramaları artık yanlışlıkla acil arama yapılmasını önlemek için yan düğmeyle birlikte sesi aç veya sesi kıs düğmesinin de basılı tutulup bırakılmasını gerektirir
  • Freeform’da Apple Pencil veya parmağınızla yarattığınız bazı çizimlerin paylaşılan panolarda görünmemesine neden olan bir sorunu düzeltir
  • Kilitli ekranda duvar kâğıdının siyah görünmesine neden olan bir sorunu giderir
  • iPhone 14 Pro Max’i uyandırırken geçici olarak yatay çizgiler görünmesine neden olan bir sorunu düzeltir
  • Ev kilitli ekran araç takımının Ev uygulaması durumunu doğru görüntülememesine neden olan bir sorunu düzeltir
  • Siri’nin müzik isteklerine düzgün bir şekilde yanıt verememesine neden olan bir sorunu giderir
  • CarPlay’de Siri isteklerinin doğru anlaşılamamasına neden olan sorunları çözer

Apple, bazı özellikler, tüm bölgelerde veya tüm Apple aygıtlarında kullanılamayabileceğini hatırlatıyor.

iOS 16.3, iPadOS 16.3 veya macOS Ventura 13.2 güncellemeleri nasıl yüklenir?

iPhone veya iPad’inizi, Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme bölümünden iOS 16.3 veya iPadOS 16.3’e güncelleyebilirsiniz. watchOS 9.3 güncellemesi, yalnızca iPhone’unuz iOS 16.3’e güncellendikten sonra Apple Watch’unuzda görünecektir. Mac’lerde, Sistem Ayarları > Genel > Yazılım Güncelleme bölümünden en son macOS sürümünü edinebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER