Teknoloji

iOS 15 ve iPadOS 15 kişisel erişim noktalarına WPA3 güvenliği

ios 15

iOS 15 ve iPadOS 15 sonbaharda yayınlandığında, küçük ancak güvenlik açısından önemli bir güncelleme de gelmiş olacak. iPhone ve iPad’ler üzerinden sunulan kişisel erişim noktaları, diğer bir deyişle mobil internet bağlantısı paylaşımları WPA3 güvenlik protokolünü destekleyecek. Böylelikle oluşturulmuş bu küçük ağlar daha güvenli ve kırılması daha zıor hâle gelecek.

Bir süredir Apple ürünleri WPA3 güvenlik protokolünün etkinleştirildiği ağları destekliyor. Ancak şimdiye kadar kişisel erişim noktaları yalnızca daha zayıf olan WPA2 protokolüyle kullanılabiliyor. Örneğin, şu anda iPhone ve iPad’lerde bulunan en güncel sürüm olan iOS 14’te kişisel erişim noktası açtığınızda güvenlik WPA2 protokolüyle sağlanıyor.

WPA3 ile daha yüksek kişisel erişim noktası güvenliği

Wi-Fi Alliance, WPA3 duyurusunu Haziran 2018’de gerçekleştirmişti. Böylelikle 2004’ten bu yana ciddi bir güncelleme görmeyen Wi-Fi güvenliği tarafında önemli bir adım atılmıştı. WPA3, WPA2’ye göre büyük bir gelişim sağlasa da, eski protokol hâlâ yaygın biçimde kullanılmaya devam ediliyor.

WPA3 Wi-Fi güvenliğini daha basitleştiren yeni özellikler ekliyor ve daha sağlam bir kimlik doğrulama yönetimi getiriyor. Kurumsal versiyonu ise kriptografik gücü artırıyor.

iPhone veya iPad kullanıcıları iOS 15’te eski versiyonlara nazaran kişisel erişim noktası bağlantılarında herhangi bir değişiklik hissetmeyecekler. Ancak güvenlik daha da artırılmış olacak.

WPA3 daha çok zayıf şifre kullanımını hedefleyen bir yapı barındırıyor. Wi-Fi Alliance’a göre,  “üçüncü kişilerin parola tahmin etme girişimlerine karşı kullanıcılar için daha güçlü koruma” sunan “daha esnek, parola tabanlı kimlik doğrulama” sistemini oluşturmasını kolaylaştırıyor.

Özellikle WPA3, kullanıcılara parola tahmin etme girişimlerine karşı daha güçlü koruma sağlamak için Eşzamanlı Kimlik Doğrulaması (SAE) sistemini ekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER