Teknoloji

iOS 15 özellikleri ile ilgili yeni Denetim Merkezi sızıntısı

ios 11 inceleme

Apple’ın haziran ayında WWDC 2021 etkinliğinde gelecekte beklenen yazılım güncellemelerini ilk kez göstermesi ve detaylarını açıklaması bekleniyor. Ancak bunun öncesinde, 7 Haziran tarihinde görmeyi beklediğimiz iOS 15’te hangi özelliklerin olacağına dair sızıntıları görmeye başladık.

Fransız teknoloji yayın organı iPhoneSoft‘un haberine göre, iOS 15 iPhone ve iPad için yeniden tasarlanmış bir Denetim Merkezi ile birlikte gelecek. Ayrıca Face ID ve Touch ID için ikili biyometrik kimlik doğrulama desteği de bulunacak.

Haber, yeni Denetim Merkezi’nin macOS Big Sur’dan bazı tasarım fikirlerini ödünç alacağını, sürükle ve bırak yöntemiyle özelleştirme imkanı ve daha kompakt bir tasarım gibi bazı unsurların geleceğini dile getiriyor. Haberde herhangi bir görsel yer almazken, daha önce WCCFTech aracılığıyla gördüğümüz, jailbreak edilmiş iPhone’larda yer alan Mac temalı Denetim Merkezi akıllara geliyor. iOS 15’te de benzer görünümlü bir tasarım görebiliriz.

ios 15 denetim merkezi
Görsel: WCCFTech

İkili biyometrik kimlik doğrulama gibi, muhtemelen belirli iPhone işlevlerinin açılması için iki aşamalı kimlik doğrulamanın gerekmesi gibi bir özelliğin, habere göre, iPhone 13’e özel olacağı öne sürülüyor. Bu sistem kullanıcıların kimlik doğrulamayı Face ID ve Touch ID’yi birlikte kullanarak yapmasını gerektirebilir. Sonuç olarak iPhone 13, her iki kimlik doğrulama sistemini barındıran ilk iPhone olabilir.

Touch ID’nin ana ekran düğmesi içermeyen iPhone’lara nasıl ekleneceği konusunda ise, Apple’ın ekran altı parmak izi okuyucusunu getirmesi bekleniyor. Böylelikle aynı özelliği sunan birçok Android telefonu ile aynı çizgiye gelinecektir.

iOS 15 ile gelecek özellikler hakkında beklentiler

Şu ana kadar iOS 15 ile ilgili diğer tek gerçek sızıntı, bu güncellemenin iPhone 7 ve sonrasında çıkmış cihazlara gelecek olduğuydu. Bu da, iPhone 6S, iPhone 6S Plus ve ilk iPhone SE gibi daha eski cihazların bu gelecek yeni yazılımı almayacağı anlamına geliyor.

7 Haziran’da ön izlemesini görmeyi beklediğimiz iOS 15 ile ilgili beklentilerimize gelince; Google Asistan’ın son yıllarda yaptığı iyileştirmeler Apple’ın Siri sisteminde yeni beklentileri daha da artırıyor. Yazılım güncellemesinin Siri’nin daha hızlı yanıt vermesine ve sorulara doğru yanıtlar için web sonuçlarına daha az bağımlı hale gelmesine olanak tanıyacağını umuyoruz.

Ayrıca, özellikle bisikletli yol tariflerinin ve Kılavuzların (görülecek ve yapılacak şeyler önerir) büyük şehirlerden daha fazla yerde kullanıma sunulmasına olanak tanıyan yeni bir Apple Haritalar güncellemesinden de memnun kalacağız. Türkiye için de özel Apple Haritalar yenilikleri görmek güzel olurdu.

Her ne olursa olsun, yeniden tasarlanmış bir Denetim Merkezi ve çift biyometrik kimlik doğrulama ile ilgili bu son haberler doğru çıkarsa, bu iPhone 13’ler için iyi bir haber olacak.

İLGİLİ HABERLER