İpucuManşetler

iOS 15 ile iPhone’lara gelen Sürükle-Bırak özelliği nasıl kullanılır?

ios 15 inceleme

iOS 15 ile birlikte iPhone’lara birçok yararlı özellik ve yenilik eklendi. Bunları yayınladığımız detaylı iOS 15 inceleme yazısı ve videosunda aktarıyoruz. Bununla birlikte perde arkasında kalan küçük, ancak yararlı bazı yenilikler de mevcut. Onları da mümkün olduğu kadar sosyal medya kanallarımız aracılığıyla aktarmaya devam ediyoruz. Bunlardan bir tanesi var ki, bir hayli ilgi gördü: iPhone’a eklenen Sürükle-Bırak özelliği.

Daha önce iPad’lerde iki farklı pencere arasında sürükle-bırak yöntemiyle kolay biçimde fotoğraf, video, metin taşımak mümkün oluyordu. Şimdi iOS 15 ile birlikte iPhone kullanıcıları da benzer bir işleve kavuşuyor. Ancak iPhone, daha küçük ekranı nedeniyle aynı anda iki uygulama penceresini birden açamadığı için, söz konusu işlev biraz daha farklı çalışıyor.

Videoda iki farklı örnek gösteriyoruz. Bunları farklı uygulamalarla da çoğaltmak mümkün. Eğer Safari’deki bir web sayfasında yer alan metin ya da fotoğrafı Notlar veya benzeri bir uygulamaya taşımak isterseniz, öncelikle metni veya fotoğrafı seçmek için hafifçe bastırıp bekletin, bu sırada diğer elinizin baş parmağıyla söz konusu uygulamadan çıkıp içeriği taşımak istediğiniz uygulamaya girin. Bu arada diğer parmağınız da ekranda kalmaya devam etmeli. Uygulamaya girdikten sonra artık diğer parmağınızı bırakabilirsiniz, içerik taşınmış olacak.

Bir diğer örnek yine Safari’den… Bir web sayfasındaki bir ya da birden fazla fotoğrafı seçerek aynı yöntemle Fotoğraflar’a taşıyıp bunları kaydedebilirsiniz. Bir fotoğrafı seçtikten sonra, parmağınızı ekranda basılı tutup bekletirken diğer parmağınızla da aynı sayfadaki diğer fotoğraflara dokunabilirsiniz. Onları da bu şekilde taşıyacağınız fotoğraflar grubuna eklemiş olacaksınız. Sonrasında yukarıdaki yöntemde olduğu gibi, parmağınızı ekrandan çekmeden diğer elinizin baş parmağıyla Safari’den çıkın, Fotoğraflar’ı açın ve diğer parmağınızı bırakın.

Sürükle-Bırak özelliği Dosyalar uygulamasında iki farklı klasör arasında bir ya da birden fazla dosya taşımak için de fazlasıyla kullanışlı oluyor. Kullanıldığı yerler farklı örneklerle çoğaltılabilir. Yukarıdaki videoyu izleyerek söz konusu özelliğin nasıl çalıştığı konusunda biraz daha fikir sahibi olabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER