Teknoloji

iOS 15 ile Apple da kişiselleştirilmiş reklamlar için izin isteyecek

apple destek hattı

Apple, cihazınızda okuduklarınızı, satın aldıklarınızı ve aradığınızı analiz ederek şirketin App Store ve Apple News’de alakalı reklamlar sunma yöntemi olarak nitelendirilen ve iOS 15 ile kullanıma sunulacak Kişiselleştirilmiş Reklamları etkinleştirmek için izin istemeye başlıyor. Şirket, daha önce varsayılan olarak bu bilgileri topluyordu, ancak şimdi izin istemeyi planlıyor. Apple, Uygulama İzleme Şeffaflığı‘nın ilk çıkışıyla diğer geliştiricilerin kullanıcılardan izin almalarını istemişti. Şimdi kendisi için de benzer bir standardı uygulayacağını gösteriyor.

Eğer en yeni iOS 15 beta sürümünü çalıştırıyorsanız, App Store’u açtığınızda Kişiselleştirilmiş Reklamlar açılır penceresini göreceksiniz. Açılır pencerede Apple, “cihaz tarafından oluşturulan tanımlayıcıları kullanarak ve reklam bilgilerini Apple Kimliğinize bağlamayarak” gizliliğinizi korurken reklamların ilgili uygulamaları, ürünleri ve hizmetleri keşfetmenize yardımcı olacağını yazıyor.

Apple’ın Reklamcılık politikasına göre, reklamları hedeflemek için yararlandığı kaynaklar değişiklik gösterir, ancak bunlar cihaz bilgilerinizi (izin verdiyseniz konumunuz da dahil olmak üzere), App Store aramalarını ve satın alma işlemlerini ve Apple News’te okunan haberleri içerebilir. Şirket, politikasına bağlantı vererek daha fazla bilgi almanızı sağlıyor. Ayrıca kişiselleştirilmiş reklamları Ayarlar uygulamasından tamamen kapatmanıza izin veriyor.

Apple, yapmış olduğu değişikliklerle kendisine giderek daha fazla şekilde yöneltilmeye başlanan tekel iddialarına karşı zemin kazanmaya çalışıyor. Şirket daha önce de Netflix veya Spotify gibi uygulamaların kayıt sayfalarına bağlantı eklemelerine imkan sağlayacağını açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER