Teknoloji

Apple yeni iOS sürümlerinin geliştirme ve test yöntemini değiştiriyor

ios 13 13.3

Apple, yeni iOS sürümlerinin geliştirme ve test etme yönteminde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Bloomberg’de yer alan habere göre; iOS 13‘ün çıkışında yaşanan sorunların tekrarlanmasını istemeyen şirket, geliştirme süreci devam eden özellikleri varsayılan olarak devredışı bırakacak. Bu özelliklerin aktivasyonu özel bir konfigürasyon menüsü üzerinden gerçekleştirilecek. Böylelikle Apple yeni işletim sistemi özelliklerini daha iyi takip edebilecek ve yazılımını daha esnek tutabilecek. Bu sayede hazır olmayan özellikler de işletim sisteminden rahatlıkla çıkarılabilecek. Apple’ın söz konusu yaklaşımı iOS 14 geliştirme sürecinde uygulaması öngörülüyor.

Söz konusu yöntem, Google ve Microsoft gibi şirketler tarafından uzun süredir kullanılıyor. Apple’ın bu yeni yaklaşımı iOS’in yanı sıra yeni iPadOS, watchOS, macOS ve tvOS sürümlerinin testlerinde de uygulaması bekleniyor.

iOS 13’ün yayınlanmasının üstünden henüz iki ay geçmiş durumda. Ancak Apple şimdiden iOS 13 için sekiz güncelleme çıkardı. Söz konusu güncellemeler, kendiliğinden kapanan uygulamaları düzeltmekten, görsel kusurları kapamaya kadar uzanan farklı amaçlar için hazırlanmıştı. Bloomberg’in haberinde Apple mühendislerinin iOS 13’ün sorunlarını düzeltmek yerine iOS 13.1’i iyileştirmeye odaklandığı iddiası da yer alıyor. iOS 13.1 de iOS 13’ten kısa süre sonra yayınlanmıştı.

iOS 14’te kullanıcılara ne gibi yeniliklerin sunulacağı şu an için bilinmiyor. Ancak Bloomberg’in haberinde, test yönteminde yapılacak değişiklikler sayesinde iOS 14’ün herkese açık beta versiyonlarının bile iOS 13’e kıyasla daha istikrarlı olacağı belirtiliyor.

iOS 14 ne zaman yayınlanacak?

Cupertino merkezli şirket, daha önce de iOS’teki performans ve istikrar problemlerinin çözümüne odaklı adımlar atmıştı. Apple, iOS 12’yi hazırlarken yeni özellikler sunmaktan ziyade mevcut özelliklerin daha iyi çalışmasına odaklanmıştı.

Apple’ın yeni iOS sürümlerini yayınlamayı yeni iPhone’ların çıkışına göre programlamaktan vazgeçmesi ise beklenmiyor. Şirketin bu tutumu kimi çevrelerce iOS 13’te görülen sorunların sebeplerinden biri olarak değerlendiriliyor. Yine de, Apple’ın iOS 14 ve iPhone 12’nin çıkışını birbirinden ayırması ihtimal dahilinde görülmüyor. Yeni yaklaşımın iOS 13’teki problemlerin tekrar görülmesini engelleyip engellemeyeceğini öğrenmek için ise gelecek eylül ayını beklemek gerekiyor gibi görünüyor. Apple’ın iOS 14’ü eylül ayında yayınlaması öngörülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER