Teknoloji

iOS 13 ve iPadOS public beta sürümlerini yüklemek zahmetli olmayacak

ipados çıkış tarihi

iOS 13 ve iPad OS beta sürümlerini yükleme işlemi iTunes üzerinden gerçekleştiriliyor. Ancak Apple yöneticisi Craig Federighi, public beta sürümleri için sadece bu seçeneğin olmadığını kaydetti.

Apple’a kayıtlı geliştiriciler ilk beta sürümlerini denemek için paket dosyalarını Apple’ın geliştirici portalından indirim iTunes üzerinden yüklemek zorunda. Aynı zamanda yeni Xcode 11 beta sürümünün de yüklü olmasının gerektiği belirtiliyor. Neyse ki, Apple gelecek ay beta programı üzerinden çıkaracağı herkese açık beta sürümleri için böyle bir şart koşmayacak.

Aslında şu anda da Xcode 11 beta olmadan da iOS 13 veya iPadOS yüklemenin yolu bulunuyor. Ne var ki, her ne olursa olsun Xcode 11 paketini indirmek ve işlemin bir parçası olarak bunu da yüklemek gerekiyor. Daha sonra da cihazı iTunes üzerinden yeniden yüklemek şart.

Söz konusu süreç biraz uzun ve karmaşık. Hatta sadece test amaçlı kullanıma özel geliştirme cihazları için bile aynı durumun geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Neyse ki, iOS 13 ve iPadOS public beta sürümleri için aynısı söz konusu olmayacak.

Federighi, Domenico Panacea adlı bir geliştiriciye gönderdiği e-posta iletisinde, “Public Beta test için hazır olduğunda, kablosuz bağlantı üzerinden yayınlanacak.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir ifade kullandı.

Bu demek oluyor ki, iPhone ve iPad kullanıcıları normal yazılım güncellemeleri gibi, iOS 13 public beta sürümünü de kablosuz bağlantı üzerinden indirip kurabilecekler. Bunun için muhtemelen önceden olduğu gibi, profil dosyasını cihazlarına indirip kurmaları gerekecek. Daha sonra Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme yolunu izlediklerinde iOS 13 public beta güncellemesini görecekler.

Federighi, “Şu an için ilk Geliştirici Beta çok daha küçük bir kitleyi hedefliyor.” dedi. Bu demek oluyor ki, Apple şu an için geliştiriciler için beta yükleme sürecini daha basit hâle getirmeyecek.

iOS 13 ve iPadOS henüz son kullanıcılar için hazır değil

Karmaşık yükleme süreci iOS 13 ve iPadOS sürümlerini sıradan iPhone ve iPad kullanıcıları için zahmetli hâle getiriyor, çekiciliğini azaltıyor. Aslında Apple da şu an için bunu istiyor olmalı.

Yeni duyurulan sürümler henüz erken test aşamasında bulunuyor ve birincil cihazlara yüklenecek durumda değiller. Temmuz ayında herkese açık beta sürümleri yayınlandığında, ilk hatalar ve sorunların büyük çoğunluğu da giderilmiş olacaktır.

Gelecek ay çıktığında iOS 13 ve iPadOS public beta sürümlerini yüklemeyi planlıyor musunuz? Cevaplarınızı aşağıdaki yorum alanına bekliyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER