Teknoloji

iOS 13 kullanıcılarından bellek yönetimiyle ilgili gelen ciddi şikayet

ios 13 13.3

Geçtiğimiz eylül ayının ortalarında çıkan iOS 13, önceki sürümlere göre biraz daha farklı bir başlangıç yapmıştı. Çıkışının üzerinden bir hafta geçmeden ilk büyük ara sürümü alan işletim sistemi, bu hafta içinde de iOS 13.2 sürümünü görmüştü. Şimdiyse iPhone sahiplerinden bir başka sorunla ilgili şikayetler geliyor. Bunların kaynağının da bir hata olabileceği düşünülüyor.

MacRumors tarafından verilen habere göre, bazı iOS 13 kullanıcılar işletim sisteminin arka planda uygulama durdurma işlemini çok agresif biçimde yaptığını dile getiriyor. Bu, bellek yönetim sorunuyla ilgili bir problem gibi görünüyor. Sonuç olarak bazı kullanıcılar bir uygulamadan, belleği yoğun şekilde kullanan bir diğerine geçtiklerinde, bunu sadece birkaç saniyeliğine yapsalar bile, geri döndükleri uygulamanın yenidem başladığına tanık oluyorlar. Bu da yaptıkları kaydedilmemiş işlerin kaybedilmesine neden olabiliyor.

Halbuki iPhone ve iPad’lerin bellek yönetimini diğerlerinden daha iyi yaptığını, iyi bileşenler ve yazılım optimizasyonları sayesinde iyi bir çoklu görev deneyimi sunduğunu biliyoruz.

Bazı popüler uygulama yapımcıları ve yazılım geliştiricileri de bu konuda görüşlerini Twitter üzerinden dile getiriyor:

https://twitter.com/marcoarment/status/1189213173439696900

Marco Arment, sorunu ilk iOS 13.2 beta sürümünden beri gördüğünü ve Overcast kullanıcılarının da bu durumu sürekli rapor ettiklerini söylüyor. Arka planda duran uygulamaların çok daha agresif biçimde durdurulduğunu dile getiriyor. Özellikle iPhone 11’de, kamerayı kullandığınızda bu sorunun görüldüğünü de ekliyor.

Yukarıda Arment’e cevap veren @Cabel rumuzlu bir geliştirici ise, Prompt adlı uygulamalarında da aynı durumu gördüklerini, uygulamalar arasında geçiş yaparken SSH bağlantılarının kaybolduğunu söylüyor. Hatta uygulama için sundukları en son güncellemede, bu gibi durumlarda SSH bağlantılarını aktif tutmak için bir çözüm bulduklarını belirtiyor.

Bunun iOS 13’te görülen bir hata mı, yoksa iOS 13.2 ile, yani işletim sisteminin en son sürümüyle ilgili bir sorun mu olduğu şu an için bilinmiyor. Aynı zamanda yazılımın daha eski iPhone’larda çalışma biçimiyle ilgili bir bağlantısı da olabilir. Ancak bazı şikayetler RAM yönetimi sorunlarının iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’da, hatta iPad Pro’da bile görüldüğünü gösteriyor. Belki yeni kamera sisteminin, özellikle Pro cihazlar gibi daha çok hesaplamalı fotoğraf unsurlarının kullanıldığı ve ek kamera lensinin bulunduğu cihazlarda daha çok RAM tüketimine yol açması söz konusu olabilir.

iOS 13’teki bu sorun iş ve zaman kaybına neden oluyor

En büyük sorun ise, zayıf RAM yönetiminin tam da bir uygulamada bir iş yaparken, örneğin Outlook uygulamasında e-posta iletisi yazarken veya bir YouTube videosu izlerken işlerin yarım kalmasına yol açması. Bazı kullanıcılar Spotify veya kamera uygulamasına geçtikten sonra yazdıkları tüm e-posta ileti taslaklarını kaybettiklerini söylüyor. Bazı kullanıcılar ise iOS’in izlenen bir YouTube videosunda nerede kalındığını unuttuğunu, çünkü uygulamanın değişen RAM yüklerini yönetmek için uygulamayı arka planda yeniden yüklediğini söylüyor.

Biz de iOS 13.2’nin yüklü olduğu iPad Pro’da son zamanlarda benzer bir sorunla karşılaşıyoruz. Chrome uygulamasında Teknoblog için haber yazarken, habere yüklenecek fotoğrafı hazırlamak için Fotoğraflar ve Dosyalar uygulamasını kullandıktan sonra Chrome’a geri döndüğümüzde, uygulamanın yeniden başladığını ve yaptığımız kaydedilmemiş işlerin kaybolduğunu görüyoruz.

Sorunun kaynağının ne olduğunu söylemek güç. Umarız Apple en kısa zamanda çıkaracağı yeni bir güncellemeyle soruna çözüm getirir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER