Manşetler

iOS 13 ile beklenen muhtemel yenilikler iPad sahiplerini heyecanlandıracak

ios 13 yenilikler
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple haziran ayının ilk haftasında düzenlenecek WWDC 2019’a kadar birkaç hafta daha iOS 13’ten resmi olarak bahsetmeyecektir. Ancak bu durum yeni iPhone ve iPad yazılımında neler olacağına dair sızıntılara engel olmuyor. Geçen yıl çıkan iOS 12, her ne kadar performansı artırsa da, özellikler bakımından çok tatmin edici olmamıştı. iOS 13 görünür yenilikler bekleyenleri tatmin edeceğe benziyor.

Görünen o ki, iOS’in bazı sinir bozucu unsurlarına çözüm bulunacak. Geri gitme gibi hareketler, Safari’de web sitesinin masaüstü versiyonu istendiğinde yine de mobil sayfanın gösterilmesi gibi unsurların hepsi iOS 13’te çözüme kavuşacak.

iPhone sahipleri her yıl Apple’ın çıkardığı ücretsiz iOS güncellemeleriyle birlikte estetik ve işlev açısından yeniliklerle karşılaşmaya alıştılar. Ne var ki, Apple’ın son yıllarda WWDC gösterdiği özelliklerin kullanıcılara ulaşması çok hızlı olmadı. Geçen yıl şirketten gelen sızıntılar iOS 12’nin yeni gelen özellikler bakımından önceki nesil versiyonlara göre daha tutucu davranacağını işaret ediyordu. Gerçekten de durum böyle oldu. Bu, bir açıdan da meydana gelebilecek muhtemel gecikmelerin daha baştan önüne geçmeyi amaçlıyordu.

2019’da ise Apple, bazı çok talep edilen işlev ve özellikleri sunmaya hazırlanıyor. iOS 13 konusunda bilgisi olan bazı kaynaklar, çeşitli değişiklikleri 9to5Mac ile paylaştılar. Bunların içinde bazı dikkat çekici ve değerli güncellemeler bulunuyor.

iOS 13 ile iPhone ve iPad’e Koyu Mod geliyor

En çok heyecan verecek yeniliklerden bir tanesi Koyu Mod olacaktır. macOS’te olduğu gibi, sistem genelinde geçerli bir ayar olacak. Buna hem iPhone hem de iPad’den erişilebilecek. Aynı zamanda sadece iPad’e özel bir yeni çoklu görev sistemi olacak. Uygulamaların birden fazla penceresinin olabileceği, farklı unsurların bağımsız bir karta taşınabileceğini, bu kartın da başka alanlara taşınabileceği, başka kartlarla birlikte saklanabileceği ve kolaylıkla kapatılabileceği belirtiliyor.

Mail uygulamasında ise Gmail tarzında mesaj kategorilendirme özelliği bulunacak. Alışveriş ve tanıtım e-posta iletileri farklı kategoriler altında tutulacak. Sonra oku mesaj sırasının da ekleneceği belirtiliyor. Listelerdeki birden fazla nesnenin kolaylıkla seçimi gösterilirken yeni bir geri alma hareketi de eklenecek. Cihazı sallamak yerine klavye üzerinde üç parmakla tıklatma geri almak için yeterli olacak.

Safari 13 de, en azından iPad’de bir web sitesinin masaüstü versiyonunu otomatik olarak yükleyecek. “Hey Siri” de arka plan gürültü bastırma desteğiyle güçlenecek. Üçüncü taraf üretkenlik uygulamaları ise daha fazla ortak çalışma seçeneğine sahip olacak. Bunun yanı sıra bazı memnuniyet verici küçük değişiklikler de olacak. Ses ayarı için yeni bir grafik, daha iyi uygulama içi yazdırma kontrolleri ve Split View uygulamaları için bazı yeni arayüz düzenlemeleri bunlar arasında bulunuyor.

iOS 13 özellikle iPad sahipleri için büyük ilerlemeler sağlayacak gibi görünüyor. iPad Pro’ya gelen en büyük eleştirilerden bir tanesi, bu cihazın bir dizüstü bilgisayarın yerini alma hedefinde, yazılımın donanımın sahip olduğu potansiyeli yeteri kadar açığa çıkaramadığıydı. 2018’de daha çok iPhone özelliklerine odaklanan Apple, 2019’da iOS 13 ile birlikte en azından dikkatinin bir kısmını iPad’e çevirecek gibi görünüyor. Bu da tablet sahipleri için memnun edici olacaktır.

İLGİLİ HABERLER