Manşetler

iOS 13 hangi cihazlara gelecek, ilginç bir haber var

ios 12

iOS her yıl güncellendikçe ve daha karmaşık hâle geldikçe, daha eski iPhone ve iPad modelleri de kapsam dışında kalmaya başlıyor. Yine de, iOS 12 ile birlikte Apple’ın beş yaşına gelmiş cihazlara bile güncelleme desteğini sunduğunu görüyoruz. Bu durum iOS 13’te ise değişebilir gibi görünüyor.

iOS 12 şu anda Apple iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, 6. nesil iPod touch, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Air, iPad Air 2 gibi 2013, 2014 ve 2015 yıllarında çıkmış cihazlarda, bazı özellikler bakımından kısıtlı olsa da kullanılabiliyor. iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad (2017) ve iPad Pro modellerinin hepsinde de tüm iOS 12 özellikleri eksiksiz destekleniyor.

Redmond Pie‘ın İsrailli The Verifier‘a dayandırarak verdiği habere göre, 2016’dan önce çıkmış hiçbir iOS cihazı, bu yılın ilerleyen aylarında çıkmasını beklediğimiz iOS 13 güncellemesini alamayacak. Yeni versiyonu muhtemelen haziran ayında düzenlenmesi beklenen WWDC etkinliğinde göreceğiz.
Eğer bu haber doğruysa; iPhone 5s, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s ve iPhone 6s Plus iOS 13’e güncellenmeyecek. iPhone 7, iPhone 7 Plus ve sonrasında çıkan akıllı telefonlarda yeni sürüm desteklenecek. iPad’e baktığımızda ise, habere göre iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4 ve iPad Air 2 güncellenmeyecek.

Yine de, bu habere şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Çünkü haberin kaynağı, ilk haberi geçtikten sonra iOS 13 desteğinin iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE ve iPad mini 4’e gelebileceği ihtimalinin bulunduğu yönünde düzeltme yaptı. Zaten Apple’ın da cihaz desteğinde bir sürümden diğerine arada büyük bir uçurum bırakmasını beklemiyoruz. iPhone 5s, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus gibi modeller belki güncelleme almayabilir, ancak 2015’te çıkan cihazların bu yıl güncelleme kapsamı dışında kalmayacağını tahmin ediyoruz.

iOS 13 ile ilgili detayları WWDC 2019’da almayı bekliyoruz. İlk ipuçları sistem geneli koyu modun ve iPad’lere özel ana ekranın olacağını gösteriyor. Hangi cihazların iOS 13 güncellemesini alacağı da WWDC’de kesinleşecektir.

İLGİLİ HABERLER