İpucuManşetler

iOS 13: Fotoğraflar’da fotoğraf ve video düzenleme nasıl yapılır?

ios 13 fotoğraflar uygulaması

Geçen yıl iOS 12 ile birlikte kapsamlı bir yenilikten geçmiş olan Fotoğraflar uygulamasında bu yıl iOS 13 dahilinde çok büyük yenilikler bulunmuyor. Yine de, fotoğraf veya video görüntüleme, organize etme ve düzenleme deneyimini iyileştirecek dikkate değer eklemeler yapılmış. Özellikle video düzenleme konusunda önemli değişiklikler var.

Fotoğraflar uygulamasını açtığınızda karşınıza çıkan Fotoğraflar sekmesi içinde; üstünde Yıl, Ay, Gün ve Tüm Fotoğraflar yazan bir çubuğu alt kısma yerleştirilmiş şekilde göreceksiniz. Bu çubuk, sekme içinde ikinci bir sekme işlevi görüyor. Fotoğraflarda yıl, ay veya gün bazında gruplanarak gösteriliyor. Tüm Fotoğraflar görünümünde ise parmağınızı kıstırarak veya açarak fotoğraf yığını içinde hızlı biçimde gezinebilirsiniz.

ios 13 fotoğraflar uygulaması

Sizin İçin bölümünde fazla bir değişiklik yok. Burada otomatik olarak oluşturulmuş Anılar, anı videoları, paylaşma önerileri mevcut durumda. Albümler sekmesinde ise oluşturduğunuz veya başkalarıyla paylaştığınız albümleri görebilirsiniz. Ara sekmesi de geçen yıl iOS 12 ile birlikte gelen yapısını koruyor.

Fotoğraf ve video düzenlemedeki değişiklikler

iOS 13 ile birlikte Fotoğraflar uygulaması daha zengin fotoğraf ve video düzenleme araçlarına kavuşuyor. Böylelikle ayrı bir uygulamaya ihtiyaç duymadan, düzenleme işlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Herhangi bir fotoğrafı düzenlemek için öncelikle fotoğrafı görüntüleme modunda açın. Daha sonra sağ üst köşede bulunan Düzenle bağlantısına tıklatın. Parlaklık, Gölgeler, Işıklı Alanlar gibi ayarlar parmak uçlarıyla daha rahat kontrol edilecek hâle getirilmiş. Herhangi bir ayarı seçtikten sonra hemen altında bulunan çubuğu sürüklemeniz yeterli oluyor. Ayrıca Otomatik düzenleme ayarı da mevcut. En altta bulunan üç adet simge üzerinden filtre ekleme veya döndürme araçlarına da erişebilirsiniz.

iOS 13, video döndürme işlerini sıklıkla yapanların hoşuna gidecek bir yeniliği Fotoğraflar uygulamasına getiriyor. Şimdiye kadar iPhone’da veya iPad’de video döndürme işlemi için üçüncü taraf uygulamaya ihtiyaç vardı. Ancak bu durum değişiyor. Artık Fotoğraflar uygulaması içindeki video aracı sayesinde videonun yönünü değiştirmek veya görüntü oranını değiştirerek kırpmak mümkün oluyor.

Öncelikle düzenlemek istediğiniz videoyu açın ve daha sonra da Düzenle seçeneğine tıklatın. En alt kısma yerleştirilmiş kontroller arasında kırpma, görüntü ayarları, filtreler ve döndürme araçları bulunuyor. Videoyu döndürmek için en sağdaki simgeye tıklatın. Açılan sayfada bulunan düzleştirme araçlarını kullanarak video görüntüsünün biçimini, kaydırgaç yardımıyla değiştirebilirsiniz. Ekranın sol üst köşesinde ise videoyu tersine çevirme veya yönünü değiştirme araçları var. Sağ üst köşede ise görüntü oranını değiştirme aracını ve düzenleme işlemini üçüncü taraf uygulamalarda yapmanızı sağlayacak dışa aktarma paylaşım tepsisi bulunuyor.

iOS 13 ile birlikte Fotoğraflar uygulamasına gelecek olan yenilikler, özellikle fotoğraflarına veya videolarına çekim sonrasında farklılık katmak isteyenlerin fazlasıyla hoşuna gidecek, işlerini kolaylaştıracaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER