Teknoloji

iOS 13 FaceTime’ın göz teması sorununu çözecek

ios 12 FaceTime apple

iOS 13 için hazırlanan üçüncü beta sürümü, geliştiricilerin erişimine açıldı. Çeşitli yenilikler barındıran bu yeni sürümün en dikkat çekici yeteneği ise Apple’ın görüntülü görüşme aracı FaceTime ile ilgili. iOS cihaz sahipleri; iOS 13 ile birlikte FaceTime konuşmalarında, başka bir yere bakıyor olsalar bile, doğrudan konuştukları kişinin yüzüne bakıyor gibi görünecek.

Söz konusu özelliği geliştirici Mike Rundle ortaya çıkardı. Mevcut beta sürümünde sadece iPhone Xs ve Xs Max’te bu özellik çalışıyor gibi görünüyor. Özelliği devredışı bırakmak isteyenler, bunu yine FaceTime’ın ayarlar menüsü üzerinden yapabiliyor.

Video sohbetlerde tarafların ön kamera yerine doğrudan ekrana bakmaları, bir göz teması sorunu yaratıyor. Ancak iOS 13’le birlikte sunulan “FaceTime Dikkat Düzeltme” isimli özellik sayesinde göz temassızlığı bir problem olmaktan çıkıyor.

ios 13 Bir tür manipülasyon uygulayan Apple, böylelikle FaceTime’ın katılımcıları arasında sahte bir göz teması oluşturuyor. İşin ilginci, Mike Rundle söz konusu özelliği 2017’de teorik olarak kendi blogunda dile getirmişti. Apple’ın bu kadar kısa süre içinde bu özelliği teoriden pratiğe dönüştürmesi, ilginç bir tesadüf olarak değerlendirilebilir.

Apple’ın iOS 13 ile birlikte sunacağı FaceTime Dikkat Düzeltme’yi nasıl hazırladığı şu an için bilinmiyor. Özelliğin hangi şirketlerde çalışacağı ve Grup FaceTime’ı destekleyip desteklemeyeceği de belirsizliğini koruyor. Bu sıra dışı yeniliğin gelecek hafta itibarıyla iOS 13’ün herkese açık beta sürümüne de gelmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER