Manşetler

iOS 13 Beta hızlı bakış: iPhone XR ile yeniliklere bakıyoruz – Video

ios 13 beta iphone xr

iOS 13 Beta Apple’ın pazartesi akşamı gerçekleştirdiği WWDC 2019 açılış konuşmasının hemen ardından kayıtlı Apple geliştiricileri için yayınladı. Biz de hemen bu beta sürümünü indirip elimizdeki iPhone XR’a yüklemeye koyulduk. Ancak araya bayram girince, iOS 13 beta ile ilgili ilk izlenimlerimizi açıklamamız da gecikti. Öncelikle hem bayramınızı kutlayalım, hem de bu gecikme için özür dileyelim.

WWDC 2019 açılışı sonrasında Apple’ın sunucularına gösterilen yoğun ilgi nedeniyle boyutu 4 GB’yi aşan yükleme dosyasını indirmek normale göre uzun sürdü. Bu arada belirtmek gerekiyor ki, önceki beta sürümlerinin aksine, iOS 13 beta sürümü iTunes üzerinden yüklenebiliyor, iPhone’a bir profil dosyası yükleyip kablosuz bağlantı üzerinden güncelleme imkanı, en azından şu an için sunulmuyor.

Yükleme dosyasını indirmek yetmedi, daha sonra iTunes sorun çıkardı. Elimizdeki iki MacBook Pro modeli de macOS Mojave’nin en son sürümünde olsa da, iTunes üzerinden güncellemeyi başlatmak istediğimizde, iTunes bir yazılım güncellemesinin yüklenmesini şart koştu. Bir kere bu güncelleme işlemini başarıyla yapmamıza rağmen, aynı ekran tekrar karşımıza çıktı. Bu nedenle salı sabahına güncelleme işlemini gerçekleştiremedik.

Salı akşamı, Apple sunucularının yoğunluğunun azaldığı düşüncesiyle iTunes üzerinden güncelleme işlemini tekrar denedik. Ancak sonuç bu sefer de aynıydı. Bu arada geçen zaman zarfında elimizdeki MacBook Pro’lardan bir tanesini de macOS Catalina beta sürümüne güncelledik. Dolayısıyla şansımızı bu bilgisayardan denemeye karar verdik. Catalina’da iTunes yok, bunun yerine bağlı iOS cihazının eşzamanlanması ve yönetimi için Finder kullanılıyor. iTunes’daki benzer işlemi uygulayınca, güncelleme işlemi yaklaşık 15 dakika gibi bir sürede başarıyla tamamlandı.

Yeniden kurulum yapılıyor gibi görünse de, iPhone XR’ımızı iOS 13 Beta’ya güncellediğimizde herhangi bir dosya veya veri silinmesi olmadı. Yine de, bu işleme girişmeden önce bir yedek almakta fayda var gibi görünüyor. Ana ekrana ulaşmadan önce iOS 13’ün en büyük yeniliklerinden olan koyu modun kısa bir gösterimi yapılıyor.

iPhone XR’da iOS 13 Beta sürümü gayet hızlı çalışıyor gibi görünüyor. Kullanıcı arayüzünde veya Apple uygulamalarında dikkate değer bir takılma veya bozukluk görünmüyor. Daha çok üçüncü taraf uygulamalarda ve görsel bileşenlerde ufak tefek kusurlar var, ancak onlar da iOS 13 final sürümü yayınlanıncaya kadar kapatılacaktır. Face ID, gerçekten de Apple’ın belirttiği gibi, iPhone XR’da daha hızlı çalışıyor.

Koyu mod ise gayet kullanışlı görünüyor. En güzeli de, akşam olduğunda otomatik olarak koyu moda geçiş imkanının sunulması. Gün ağardığında yeniden açık moda, herhangi bir müdahalede bulunmadan dönebilirsiniz. Denetim Merkezi içindeki ekran parlaklık ayarından da koyu moda hızlı biçimde geçebilirsiniz.

Apple’ın Notlar, Anımsatıcılar, Safari gibi uygulamalarında çeşitli değişiklikler var. iPhone’u Bul ve Arkadaş Bul gibi uygulamalar da Bul adı altında tek bir uygulamaya taşınmış, iyi de olmuş. Ayrı ayrı uygulamalar kullanmak hem kafa karıştırıcı hem de zahmetli oluyordu. Fotoğraflar uygulamasında da fotoğrafların Yıl, Ay ve Gün bazında sınıflandırılması da memnun edici bir değişiklik olmuş. Videonun yönünün değiştirilmesi de bizi en çok memnun eden değişikliklerden.

Ses kontrolünün yeni bir görünümü var. Şu an için ses kontrol çubuğunun görünümü biraz kararsız gibi dursa da, Apple’ın sonbahara kadar bunu oturtacağını düşünüyoruz. Bu arada iPhone XR’da iOS 13 ile birlikte Hızlı Aksiyonlar geri dönecek gibi görünüyor. Bildiğiniz gibi iPhone XR’da 3D Touch yok. Bu nedenle Ana ekranda uygulama ikonlarına hafifçe bastırmak hızlı aksiyon menülerini açmıyordu. Halbuki iOS 13 beta yüklü iPhone XR’da herhangi bir uygulama ikonuna hafifçe bastırdığımızda, hızlı aksiyonlar menüsünü görüyoruz.

Videoda anlattıklarımızın kısa bir özetini bulabilirsiniz. Sonbaharda daha detaylı bir iOS 13 incelemesi yayınlayacağız. Bu arada yaz ayları boyunca da farklı iOS 13 içerikleriyle karşınıza çıkmayı planlıyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER