Teknoloji

iOS 13 beta’da 3D Touch’ın kalkabileceğine dair işaretler var

ios 13 beta iphone xr
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iOS 13’ün geliştiricilere özel beta sürümü yayınlandıktan sonra kullanıcılar Apple’ın WWDC 2019 açılış konuşmasında açıkladıklarının dışındaki yenilikleri de yavaş yavaş keşfediyor. 9to5Mac‘in haberine göre, Ana ekranda herhangi bir uygulamanın ikonuna hafifçe bastırıldığında açılan menünün şimdi tüm uzun basıldığında açıldığını söylüyor. Bu yeni hareket, ekranı 3D Touch özelliği barındırsın ya da barındırmasın, tüm iPhone ve iPad’lerde kullanılabiliyor.

Biz de iPhone XR üzerinde kullandığımız iOS 13 beta sürümünde böyle bir değişikliği fark etmiş ve bunu paylaşmıştık. Apple, iPhone XR’ın ekranında 3D Touch özelliğini sunmuyor. Bu nedenle akıllı telefonda Hızlı Aksiyonlar olarak adlandırılan ve yukarıda belirttiğimiz gibi işleyen 3D Touch’a has işlev bulunmuyordu. Ancak iOS 13 beta ile söz konusu özelliğin geldiğini fark ettik.

Bu durum Apple’ın 3D Touch özelliğinden yavaş yavaş vazgeçeceği ihtimalini akıllara getiriyor. Apple, iPhone XR’da bu özelliği kaldırmış, onun yerine Haptic Touch olarak adlandırılan bir özelliği getirmişti. Böylelikle kullanıcılara uzun basma ve benzeri işlevlerde titreşim ile 3D Touch’ın hissi sunulmuştu. Bu durum 3D Touch’ı biraz daha gereksiz hâle getirmişti. Üstelik iPhone XR kullanıcıları iPhone’un klavyesinde boşluk simgesine uzun basarak imleci hareket ettirme imkanına da sahipler ki, bu da daha önce sadece 3D Touch ekranlı iPhone’lara has bir özellikti.

Hızlı Aksiyonlar iPhone XR’a iOS 13 ile gelecek olsa da, hâlâ 3D Touch’a has bazı işlevler var olmaya devam edecek gibi görünüyor. Örneğin, menüyü açtıktan sonra parmağınızı kaldırmadan seçim yapmanız gerekiyor, aksi takdirde menü kayboluyor. Öte yandan bir bağlantının ön izlenmesini sağlayan “pop” adlı hafifçe bastırma özelliği de yok. Ne var ki, Apple bu işlevleri de yazılımda yapacağı oynamalarla sunabilir gibi görünüyor. Bu arada çıkan bazı haberler, Apple’ın ilk kez iPhone 6S ile birlikte sunduğu 3D Touch özelliğini sonbaharda çıkacak yeni iPhone’larla birlikte tamamen kaldırabileceğini işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER