BilimManşetler

iOS 13.5’te koronavirüs ile ilgili olarak gelecek önemli yenilikler

ios 13.5 yenilikleri

Apple’ın yakında çıkarmasını beklediğimiz iOS 13.5 güncellemesiyle birlikte tıbbi maskeyle hayat biraz daha kolay hâle gelecek. Yakında beklediğimiz iPhone yazılım güncellemesinde ağız ve burun maskesiyle kullanım sırasında ekran kilidini açmayı kolaylaştırmayı sağlayacak bir özelliğini geleceğini öğrenmiştik.

iOS 13.5 GM (golden master) sürümü geliştiricilere dağıtılmaya başlandı. GM sürümleri genellikle Apple tarafından, yazılım güncellemesi tüm kullanıcılara dağıtılmadan önce geliştiricilere gönderiliyor.

Gelecek iOS 13.5 güncellemesinin başlıca yenilikleri arasında, Face ID özellikli iPhone’larda tıbbi maske takarken ekran kilidini açma işlemini kolaylaştırmak bulunuyor.

Son zamanlarda Face ID barındıran iPhone 11, iPhone XS veya iPhone X gibi cihazları kullananların başına sıklıkla gelmiştir. Telefonun ekran kilidini açmak istediğinizde Face ID, yüzünüzde maske olduğu için sizi tanıyamıyor ve ekran kilidi açılmıyor. Normal olarak iPhone, ikinci kez yüzle kilit açma denemesi yapmaya çalışıyor. Bu durumda bazı kullanıcıların yüz kilidini açmak için maskelerini çıkarması gibi bir durum söz konusu oluyor.

Apple, iOS 13.5 ile birlikte iPhone’lara yüzde maskenin takılı olup olmadığını anlama yeteneğini getiriyor. Bu özellik ana ekran düğmesi barındırmayan, iPhone X’ten iPhone 11’e, herhangi bir iPhone’da çalışacak. Kilit ekranının alt kenarından yukarı doğru sürüklediğinizde, Face ID ile kilit açma yerine parola girme ekranı çıkacak. App Store ve benzeri servislerde de Face ID yerine şifre ile kimlik doğrulama yapmak gerekecek.

iOS 13.5 ile Kovid-19 temas takip uygulamalarına kapı açılıyor

Apple ve Google bir araya gelerek yeni tip koronavirüs tanısı konmuş kişilerin takibi ve onlarla olan temasın kontrol altına alınması için bir sistem geliştiriyordu. Yeniden normal hayata dönüş hazırlığı yapan ülkeler için bu tür uygulamalar, Kovid-19’un yayılımının önlenmesinde büyük öne taşıyor. Apple ve Google’ın sistemi akıllı telefon işletim sistemlerine doğrudan entegre ediliyor.

iOS 13.5 ile birlikte bu sistemin kullanılmasını sağlayacak “Maruz Kalma Bildirimi API” desteği ekleniyor. Böylelikle ülkelerin halk sağlığı kuruluşları tarafından çıkarılacak Kovid-19 temas izleme uygulamaları bu sistemden yararlanabilecekler. Henüz bu sistemi kullanan resmi bir uygulama çıkmadı, ancak kullanılacak platform hazır görünüyor.

Maruz Kalma Bildirim API sistemi Bluetooth Low Energy, yani düşük enerjili Bluetooth bağlantı teknolojisinden yararlanıyor. Son 14 gün içinde, Kovid-19 testi pozitif çıkmış kişilerle aynı ortamda bulunup bulunmadığı saptanıyor ve kullanıcının akıllı telefonuna karşılaştığı kişinin koronavirüs testi pozitif çıkmış veya bu hastalığı geçirmiş bir kişi olduğu uyarısı çıkıyor. Bu uyarının gelmesi için kullanıcıların sisteme kayıtlı olması gerekiyor.

Temas izleme uygulamaları hayatın yeniden normale dönmesi sırasında en fazla katkı sağlayacak araçların arasında bulunuyor. iOS 13.5 de bunun için gerekli başlangıcı yapıyor.

Ne var ki, kısa vadede iPhone sahipleri için en önemli iOS 13.5 yeniliği maske takarken telefonlarının ekran kilidini açmak olacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER