Teknoloji

iOS 13.1 ile iPhone XS ve XR yeni bir pil ayarı alacak

ios 13.1 iphone xr

Apple gelecek hafta başında çıkacak iOS 13.1 güncellemesiyle birlikte iPhone XS ve iPhone XR’a işlemci kısma özelliğini ekliyor. İlk kez 2017 sonlarında keşfedilen ve büyük tartışma yaratan bu özellik bazı iPhone’larda, eskimekte olan pil nedeniyle meydana gelen ani kapanmaları önlemek amacıyla performansı kısıtlıyordu.

İşlemci kısma özelliğinin yalnızca telefonun daha eski bir pili bulunduğunda aktif olduğu farz ediliyordu. Ancak durumdan etkilenenler daha önce de cihazlarında dikkate değer yavaşlamaların olduğundan şikayetçi olmuştu.

İşlemci kısma özelliği iPhone sahiplerinin daha eski telefonların pil değişiminden sonra hızlanabileceklerini fark etmeleriyle birlikte keşfedilmişti. Apple en sonunda bu özellikle ilgili daha açık bir politika izlemeye karar vermiş ve bu durumun nasıl çalıştığını detaylandırmıştı. Aynı zamanda özür anlamında da indirimli pil değişim kampanyası başlatmıştı. Bu kampanya 2018 yılının büyük bir kısmında geçerli olmuştu.

Şirket daha sonra iOS’te de güncellemeye gitmişti. Kullanıcılara, telefonlarında rastgele kapanmalar meydana gelecek olsa bile, tam performansı kazanmak adına işlemci kısma özelliğini kapatma imkanı sunuldu. Bu özellik yalnızca iPhone pil sorunları nedeniyle beklenmedik kapanma yaşarsa etkin hâle geliyor.

Yaşı 1’i geçen iPhone’lara bu özellik ekleniyor

Apple, daha yeni iPhone modellerinin gelişmiş güç izleme donanımlarının olduğunu söylemişti. Bu durum da kısmanın etkilerini azaltacaktı. Gelişmiş donanım iPhone 8 ve X modellerinde mevcuttu. Geçen yıl bu zamanlarda gelen bir güncellemeyle o telefonlara da işlemci kısma özelliği eklenmişti. Bu yıl benzer bir durumu geçen yılın telefonları olan XR ve XS’te de görüyoruz.

Apple, bu özelliğin en sonunda iPhone 11 modellerine gelip gelmeyeceğini söylemese de, 9to5Mac sitesinin tespitlerine göre, Apple’ın eski telefonlarındakinden daha gelişmiş pil ve güç yönetimi sistemini detaylandıran yeni bir destek sayfası açıldı. Apple, bu özelliğin “otomatik” ve “her zaman açık” olduğunu söylüyor. Bu durum söz konusu özelliğin bir tür versiyonunun en başından beri var olabileceğini akıllara getiriyor.

Pille çalışan tüm cihazlar zaman geçtikçe sorunlar yaşamaya başlıyor. Çünkü pilleri zayıflıyor ve bu nedenle ani yükselen güç taleplerini karşılayamaz hâle geliyor. Bu durum da yavaşlamalara veya rastgele kapanmalara yol açabiliyor. Üstelik kullanıcı çoğu durumda bunların neden olduğundan haberdar olmuyor. Apple, kullanıcıların bu tür ani kapanmalar yaşamasını önlemek amacıyla telefonların performansını, eskidikçe kısıtlayan tek akıllı telefon üreticisi gibi görünüyor. 2017 yılında Samsung, LG, HTC, Motorola gibi üreticilerden benzer yöntemleri uygulamadıkları şeklinde açıklamalar gelmişti.

iOS 13.1, 24 Eylül tarihinde yayınlanıyor. iOS 13’ün yayınlanmasından kısa bir süre sonra gelecek bu ara sürüm birtakım yeni özellikler ve aynı zamanda bazı hata düzeltmeleri içerecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER