İpucuManşetler

iOS 12: iPad’e özel hangi yenilikler var? – Video

ios 12 ipad yenilikleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iOS 12 genel olarak daha iyi performansa odaklanıyor. Ancak detaylara inildiğinde önceki sürüme göre birtakım farklılıkların olduğu görülüyor. iPad‘de de küçük, ancak dikkate değer değişiklikler var. Gelin, şimdi onları biraz daha detaylı biçimde inceleyelim.

iOS 12‘ye güncelledikten sonra dikkatinizi çekecek ilk değişiklik durum çubuğundaki saat, tarih ve diğer bileşenlerin yerleşimi olacaktır. Daha önce en sağda olan saat, en sola taşınmış. Bunun yanına da, daha önce görmediğimiz tarih bilgisi yerleştirilmiş. Sağ tarafta ise kablosuz bağlantı ve pil durum göstergeleri bulunuyor.

Çoklu görev ekranı ve Denetim Merkezi iOS 11 ile birlikte iPad’de birbirine bağlanmıştı. Doğrusu hem kontrolleri hem de açılmış son uygulamaları bir arada görmek güzel oluyordu. Ne var ki, iOS 12 ile birlikte bu ikili birbirinden yine ayrılmış. Parmağınızı ekranın sağ üst köşesinden aşağı doğru sürüklediğinizde Denetim Merkezi karşınıza çıkıyor. Yine, önceki sürümde olduğu kadar alan kaplıyor, kontroller ekranın tümüne yayılmıyor. Çoklu görev ekranı ise daha önce mevcut olan hareketlere ek olarak, parmağınızı ekranın altından ortasına doğru sürükleyip hafifçe beklettiğinizde açılıyor. Apple’ın iPhone X’daki dokunmatik hareketleri tablet için de ödünç aldığı görülüyor.

Yüklü olarak sunulan yeni uygulamalar da var. iOS 12 ile birlikte yenilenen Borsa uygulaması, iPad’in büyük ekranına uyumlu arayüzüyle tablet kullanıcılarıyla buluşuyor. Uygulamada şirket bilgileri, haberleriyle birlikte gösteriliyor. Sesli Notlar da ilk kez iPad’e giriş yapıyor. Sesli notların iPhone ve Mac ile eş zamanlanabilmesi kullanışlı bir özellik. Safari’de de sekmede, başlığın hemen solunda sitenin küçük simgesini gösterebilirsiniz. Bu, özellikle çok sayıda sekme açtığınızda, sekmeler içinde aradığınız sayfayı bulmanızı kolaylaştıracaktır.

Apple Pencil sahibi iPad Pro kullanıcıları da bundan böyle aldıkları ekran görüntüleri üzerinde çizim yaparken farklı kalem ucu kalınlıklarında yararlanabilecekler. Bu da küçük, ancak dikkate değer bir değişiklik.

iOS 12’yle iPad’e gelen yeniliklerin bazılarını sevdik, bazılarını yadırgadık. Durum çubuğunun yeni görünümü kullanışlı, ancak Denetim Merkezi’nin çoklu görev ekranıyla birleşik olduğu eski görünüm daha güzeldi. Yeni çoklu dokunmatik kontroller ise Apple’ın önümüzdeki haftalarda tanıtmasını beklediğimiz ana ekran düğmesiz iPad Pro‘ya hazırlandığını işaret eder gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER