Manşetler

Video: iOS 12’ye ilk bakış

Apple, WWDC 2018 açılış toplantısına iOS 12’nin ön gösterimiyle başladı. Birkaç aydır çıkan haberler şirketin gelecek sürümle performansa odaklanacağını işaret ediyordu ki, Tim Cook bunu en baştan dile getirdi. Etkinliğin hemen ardından geliştiricilere özel ilk beta sürümü yayınlandı. Biz de bunu elimizdeki iPhone X’a kurarak test ettik. En baştan, performans konusunda Apple’ın verdiği sözü tutacağı izlenimini elde ettik.

Normalde beta sürümleri çeşitli hatalar ve aksaklıklarla doludur. Geçmişte de bazı ilk iOS beta sürümlerinin deneyim açısından hiç de iyi seviyede olmadığını görmüştük. Ancak iPhone X’da iOS 12 daha en baştan oldukça kararlı ve akıcı biçimde çalışıyor. FaceTime’da ekran efektleri ve benzeri ufak tefek hatalar var, ancak genel olarak iOS 12 iyi bir performans grafiği çizeceğini gösteriyor.

Apple, artırılmış gerçekliğe verdiği önemi iOS 12 ile biraz daha artırıyor. ARKit 2.0 ile birlikte gelen USDZ açık kaynak dosya formatına ek olarak, her iPhone ve iPad’de Ölç adı verilen, artırılmış gerçeklik tabanlı bir ölçüm uygulaması bulunacak. Bu uygulama kamera yardımıyla uzaklık veya boyut ölçümü yapma imkanı sunuyor. İlk izlenimlerimiz ölçümlerin doğruluğunun hiç de fena olmadığını gösteriyor.

Animoji, yeni iOS sürümüyle birlikte yeni karakterler kazanıyor. Koala, T-rex, hayalet gibi yeni karakterlerin yanında bir de Memoji adı verilen, kendi karakterinizi oluşturabileceğiniz bir özellik bulunuyor. Galaxy S9 ve S9+’ta yer alan AR Emoji, ön kamerayı kullanarak yüzünüzün bir şablonunu çıkarıyor ve bunun üstünden düzenleme yapıyorsunuz. Memoji ise kamera kullanmıyor, kendi karakterinizi sıfırdan, sunulan geniş yelpazedeki yüz, saç, sakal, aksesuar seçenekleri arasından yapıyorsunuz. Biraz daha zahmetli olsa da, kendinize benzeyen bir karakteri eninde sonunda elde etmeniz mümkün olacaktır.

iOS 12 ile birlikte Animoji’nin ve diğer iMessage uygulamalarının kullanım alanı genişliyor. Bunları iMessage içindeki kamera uygulamasında, Snapchat filtreleri gibi görüntüye bindirilmiş veya eklenmiş şekilde kullanabilirsiniz. Aynı şekilde FaceTime görüşmelerinde de görüntü üzerine eklemeler yapılabiliyor.

Siri Kısayolları da iOS 12’nin küçük, ancak yararlı yeniliklerinden bir tanesi. Siri, telefonda gerçekleştirdiğiniz aktiviteleri yakından takip ediyor. Siri ayarları içinde göreceğiniz kısayollar bölümü altından, istediğiniz hareket için Siri kısayolunu kısa sürede atayabilirsiniz. Favori web sitenizi açmak, sık kullandığınız kişiyi aramak ve bunun gibi daha birçok işlev Siri ile başlatılabiliyor.

Rahatsız etme özelliği, açık olduğunda daha rahat anlaşılabilecek hâle getirilmiş. Kilitli ekranda Rahatsız etme’nin açık olduğuna dair bir bildirim gösteriliyor. Rahatsız etme, Yatma Zamanı ile entegre ediliyor, yattığınız zaman otomatik olarak devreye giriyor. Ayrıca gece vakti Rahatsız Etme açıkken, Kilitli ekranın görünümü de değişiyor.

Ekran Süresi de iOS 12’nin en fazla ilgi gören yeniliklerinden olacaktır. Ayarlar içinde bulunan Ekran Süresi bölümü altında günlük veya bir haftalık kullanım dökümü yer alıyor. Hangi uygulamaları, ne kadar süre boyunca kullandınız, ekranı gün içinde kaç kere uyandırdınız? Tüm bu soruların cevabı, detaylı biçimde Ekran Süresi içinde yer alıyor. Ekran Süresi içinden uygulamalara kısıtlama koymak, Aile Paylaşımı açık ise, diğer aile bireylerinin kullanımına kısıtlama getirmek mümkün oluyor.

Borsa, Sesli Notlar, Apple Books gibi yenilenen uygulamalar ve daha birçok unsura da ilk bakış videosunda değiniyoruz. iOS 12 yayınlandığı zaman detaylı bir inceleme de yayınlamayı planlıyoruz. Bitmiş ürünle birlikte iOS 12 ile ilgili daha net bir tablo ortaya koymak mümkün olacaktır. Ancak ilk izlenimlerimiz, Apple’ın performans konusunda iOS cihaz kullanıcılarını memnun edeceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER