Teknoloji

iOS 12 48 saat içinde uyumlu cihazların yüzde 10’una ulaştı

ios 12 iphone

Apple eski iPhone ve iPad‘ler için hatırı sayılır bir hız artışı vadeden iOS 12‘yi geçtiğimiz pazartesi günü yayınlamıştı. Kullanıcı deneyimini daha iyi bir seviyeye getiren en yeni iOS sürümünün dağıtım süreci de sorunsuz biçimde işliyor gibi görünüyor. Buna rağmen, iOS 12 ile ilgili ortaya çıkan ilk veriler Apple’ı pek fazla sevindireceğe benzemiyor.

Apple’ın her yıl eylül ayında yayınladığı büyük iOS güncellemelerinin yarattığı heyecan yıldan yıla azalmaya devam ediyor. Araştırma şirketi Mixpanel‘in rakamlarına göre, iOS 12 yayınlanmasının ardından 48 saat içinde uyumlu cihazların yüzde 10’una yüklendi. 48 saat gibi bir sürede yüzde 10 benimseme oranına ulaşmak etkileyici görünse de, geçmiş iOS sürümleriyle karşılaştırılma yapıldığında işler değişiyor.

Apple’ın kendisiyle olan rekabetine odaklanmadan önce en büyük rakibi Google’ın Android sürümlerinin dağıtımı konusundaki karnesine bir kez daha bakmakta fayda var. Google’ın geçtiğimiz yıl yayınladığı Android Oreo eylül ayı itibarıyla yüzde 14.6’lık bir kullanıcı oranına ulaşabilmiş durumda. Ağustosta resmiyet kazanan Android 9 Pie ise henüz Google tarafından açıklanan listede görülebilecek hâle gelmiş değil. Kısacası yeni sürümlerin dağıtımı konusunda Apple’ın Google’a kıyasla daha iyi bir performans sergilediği gerçeği değişmiş değil.

Ancak iOS 12 ile geçmiş iOS sürümleri karşılaştırıldığında işlerin Apple adına iyiye gitmediği görülüyor. Mixpanel’in verilerine göre, geçtiğimiz yıl yayınlanan iOS 11 iki günün sonunda yüzde 15.91’lik bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştı. 2016’da çıkan iOS 10 ise 24 saat içinde yüzde 14.82 seviyesini görmüş, 48 saati ise yüzde 20.20 ile tamamlamıştı.

iOS kullanıcılarının yeni sürümü yükleme konusundaki hevesinin azalması, Apple adına kaygı verici bir işaret olarak değerlendirilebilir. Ancak iPhone ve iPad sahiplerinin iOS 12 yüklemeden önce biraz bekleyip diğer kullanıcılardan gelen geri bildirimleri duymayı ve yapılan incelemeleri görmeyi tercih ettikleri de söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER